Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ο Ίων Δραγούμης και ο Φασισμός

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 | www.xrisiavgi.com

“Πρωτοφασίστας και πρόδρομος του φασισμού, ο Δραγούμης”

Ως γνωστόν κυκλοφορεί ένα βιβλίο του κ. Γιάννη Α. Μάζη, διδάκτορα ρωσικής και ευρωπαϊκής Ιστορίας και καθηγητού Πανεπιστημίου στις ΗΠΑ, με τίτλο “Ίων Δραγούμης ο ασυμβίβαστος”. Αφορμή για το βιβλίο του έδωσε, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, το γεγονός ότι χρησιμοποιεί (“άγαρμπα”… όπως γράφει) η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στα κείμενά της τον Ίωνα Δραγούμη. Σκοπός του βιβλίου του να αποδείξει ότι ο Ίων Δραγούμης δεν έχει καμμία σχέση με τους “φασίστες”, όπως είναι σύμφωνα με τους όρους της μιντιακής τυραννίας οι Χρυσαυγίτες.

Όμως, εάν μελετήσει κανείς το βιβλίο του κ. Μάζη καταλήγει στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα και για του λόγου το αληθές θα σας παραθέσω ένα απόσπασμα από το κεφάλαιο του βιβλίου “Ο ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ”, σελίδα 287, όπου ο συγγραφεύς τονίζει:

“Όπως οι περισσότεροι πρωτοφασίστες και πρόδρομοι του φασισμού, ο Δραγούμης απέρριπτε και απεχθανόταν το διεφθαρμένο και εν πολλοίς ψευδοδημοκρατικό πολιτικό σύστημα της εποχής του. Μιλούσε περιφρονητικά για το Σύνταγμα του 1864 και για την “αυτοαποκαλούμενη Εθνοσυνέλευση”  που το είχε ψηφίσει”.

Επιπλέον, στην αξιόλογη εργασία του ο καθηγητής κ. Γιάννης Α. Μάζης μας αναδεικνύει πτυχές της πνευματικής και πολιτικής οντότητος του Ίωνος Δραγούμη, όπως το γεγονός ότι ήταν βαθύτατα επηρεασμένος από τον Νίτσε και τον Μπαρές, τον πατέρα του Γαλλικού Εθνικισμού ή “φασισμού” σύμφωνα με την ορολογία της εποχής μας. Ακόμη μας ομιλεί για την προσωπική του γνωριμία με τον Γάλλο Φυλετιστή “ρατσιστή” ντε Γκομπινώ, ο οποίος είχε ζήσει στην Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.