Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ (ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ) ΑΔΩΝΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

14/03/2020

Ο θρασύτατος πολιτικάντης Άδωνις Γεωργιάδης ("Μπουμπούκος")
Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν μπορώ να επιβάλω περιορισμό. Είναι θέμα προσφοράς - ζήτησης»
Και ο (ανάλγητος) Στουρνάρας αφήνει ανεξέλεγκτες τις τράπεζες που ζητούν πλειστηριασμούς και πληρωμές δόσεων


Τη λογική ενός θανάσιμου «laissez faire» («αφήστε τα όλα ελεύθερα» χωρίς καμία κρατική παρέμβαση) για την κοινωνία μοιάζει να ασπάζεται ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, την ώρα που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται απειλώντας, βάσει των κυβερνητικών δηλώσεων, τη δημόσια Υγεία. Ο Γεωργιάδης, αν και οι καταγγελίες ακόμη και από παραγωγικούς φορείς περί αισχροκέρδειας πληθαίνουν (ένα αντισηπτικό 800 ml έφτασε στα 28 ευρώ, ενώ οι απλές μάσκες πωλούνται έως 7 ευρώ, από 1,40 πριν), ούτε καν σκέφτεται το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου της διατίμησης δικαιολογώντας την «ανοδική εξέλιξη των τιμών», λόγω της προσφοράς και της ζήτησης.

Επί της ουσίας, ο αρμόδιος -κατά τ' άλλα- υπουργός, αντί εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες να έχει δώσει εντολή να περνούν, καθημερινά, από «κρησάρα» οι τιμές ειδικά σε προϊόντα των οποίων, λόγω κορωνοϊού, το κόστος πώλησης έχει καταστεί απλησίαστο, έχει ρίξει το «μπαλάκι» των ευθυνών στις Περιφέρειες. Ο ίδιος ανέφερε σε ακόμη μία, πρόσφατη, τηλεσυνέντευξή του ότι βλέπει μια «ανοδική εξέλιξη των τιμών» η οποία, αν και δεν είναι μικρή ποσοστιαία, δικαιολογείται διότι, όπως τόνισε, «ένα προϊόν αυξάνει την τιμή του βάσει προσφοράς, άρα δεν μπορείς να πεις ότι αυτό είναι αισχροκέρδεια». Πολύ απλά, ο Γεωργιάδης ούτε καν σκέφτεται την εφαρμογή του μέτρου της επιβολής διατίμησης, μοιάζοντας να αποθεώνει το «laissez faire» και την αισχροκέρδεια, την ώρα που ο κορvωοϊός προκαλεί διεθνώς χιλιάδες θανάτους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης φαίνεται να κλείνει τα αυτιά του ακόμη και στις καταγγελίες των επίσημων παραγωγικών φορέων, σύμφωνα με τις οποίες «ανάλογες πρακτικές είχαν ζήσει οι παλαιότερες γενιές μόνο σε περίοδο πολέμου, τότε που οι μαυραγορίτες πλούτιζαν σε βάρος του απλού κόσμου». Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε χθες ότι «αντισηπτικά, μάσκες κ.λπ. αρχίζουν να εμφανίζουν έλλειψη και πωλούνται σε υπέρογκες τιμές.

Για παράδειγμα, τα 800 ml αντισηπτικού έφτασαν να κοστίζουν 28 ευρώ! Ακόμα και απλές μάσκες που κόστιζαν 1,40 ευρώ υπάρχουν καταγγελίες ότι πωλούνται 6 και 7 ευρώ». «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου προς το υπουργείο Ανάπτυξης» πρόσθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι και να παταχθούν άμεσα τέτοιες πρακτικές».
Ο πρώην κνίτης και νυν ανάλγητος τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας
Προκλητικός Στουρνάρας (και) εν μέσω πανδημίας!

Καμία έμπρακτη βοήθεια και ουσιαστική λύση και πρόνοια για τα προβλήματα των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων δεν προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Εν μέσω μιας τόσο κρίσιμης συγκυρίας που βιώνει (και) η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και ενώ οι τράπεζες αρνούνται την παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το πάγωμα των δόσεων των δανειοληπτών, η Πολιτεία περί άλλα τυρβάζει!

Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης έχουν ήδη «γονατίσει» τους πάντες, με τις εξελίξεις να είναι απρόβλεπτες, όμως ακόμα και τώρα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αρνείται να αγγίξει τον λογαριασμό «μαξιλάρι» των 30 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την εξυπηρέτηση του χρέους, σε περίπτωση που η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Αντί να ταχθεί με τους πολλούς και δη τους μικρομεσαίους οικονομικά πολίτες, τουλάχιστον σε αυτή την κρίσιμη ώρα, ο Στουρνάρας συνεχίζει προκλητικά να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών και των ολίγων, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία ώστε μέρος του συγκεκριμένου λογαριασμού να δοθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει πλάτες στις τράπεζες που θρασύτατα (σαν να μη συμβαίνει τίποτε) αρνούνται να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κρίσης και ούτε θέλουν να ακούσουν για διακοπή των πλειστηριασμών και αναστολή είσπραξης δόσεων για δάνεια.

ΠΗΓΗ: www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.