Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Η «ακύρωση» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Πριν λίγες εβδομάδες, o Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης, αναφέρθηκε στην «κουλτούρα της ακύρωσης», επισημαίνοντας πως η Δύση προσπαθεί να «ακυρώσει» τη Ρωσία όπως έκανε με την «ακύρωση» της Βρετανίδας συγγραφέως Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (Joanne K. Rowling).  

«Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ πρόσφατα ακυρώθηκε επειδή… δεν ευχαρίστησε τους θαυμαστές των -όπως αποκαλούνται- έμφυλων ελευθεριών…Σήμερα προσπαθούν να ακυρώσουν μια ιστορία 1.000 ετών, τους ανθρώπους μας. Μιλάω για τις αυξανόμενες διακρίσεις που παρατηρούνται σε οτιδήποτε σχετίζεται με την Ρωσία, μια μόδα που εξαπλώνεται σε έναν μεγάλο αριθμό δυτικών κρατών» σχολίασε ο Πούτιν.

Δεν θα περίμενε βεβαίως κανείς από τη συγγραφέα να ευχαριστήσει τον Πούτιν που την υπερασπίστηκε, αλλά η ίδια τουλάχιστον θα έπρεπε να σιωπήσει. Η Ρόουλινγκ, ωστόσο, προτίμησε να αναρτήσει στο Twitter το παρακάτω μήνυμα με δηλητηριώδη σχόλια κατά του Ρώσου Προέδρου, συντασσόμενη ουσιαστικά με τους «πολιτικά ορθούς» διώκτες της: «Κριτική σχετικά με την “κουλτούρα ακύρωσης” ίσως δεν πρέπει να γίνεται από όσους σήμερα σφάζουν αμάχους για το έγκλημα της αντίστασης ή φυλακίζουν και δηλητηριάζουν τους επικριτές τους».

Η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ», αν και «προοδευτική» και υπέρμαχος της πολιτικής ορθότητας, έχει μπει στο στόχαστρο των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων, χαρακτηρισμένη ως τρανσφοβική, επειδή τόλμησε να δηλώσει ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα (αντί για τα 62 που εμφανίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ και οι παρακμιακοί φιλελέδες και αριστεροί υποστηρικτές τους) και ότι μόνο οι γυναίκες έχουν έμμηνο ρύση και κάνουν παιδιά.

Η Ρόουλινγκ έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίρρησή της για τη θεώρηση της σεξουαλικής ταυτότητας που υποστηρίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ και λοιποί «δικαιωματιστές», η οποία σύμφωνα με τους ίδιους χαρακτηρίζεται από τρεις παραμέτρους: το βιολογικό φύλο, το «φύλο» (gender) και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Η Ρόουλινγκ απορρίπτει τις τρεις αυτές παραμέτρους και δέχεται μόνο την ύπαρξη δύο φύλων (αρσενικό και θηλυκό) που εξαρτώνται από ανατομικούς και φυσικούς παράγοντες (όπως π.χ. η έμμηνος ρύση). Αυτό το γεγονός εξόργισε τους τρανσέξουαλ και τους υπέρμαχους της πολιτικής ορθότητας,  οι οποίοι ξεκίνησαν έναν αμείλικτο πόλεμο εναντίον της.

Εδώ και πολλούς μήνες συνεχίζονται αδιάκοπα οι επιθέσεις που δέχεται η Ρόουλινγκ, τόσο από τους ΛΟΑΤΚΙ και τους υποστηρικτές τους, όσο και από τα  ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επικριτές της δεν περιορίστηκαν μόνο στα αρνητικά σχόλια, στις ύβρεις και κατάρες, αλλά προχώρησαν και σε απειλές κατά της ζωής της.

Η ίδια, ωστόσο, δεν υποχωρεί  στις απειλές αλλά συνεχίζει να υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της γνώμης και να αντιστέκεται σθεναρά σε όλους εκείνους που στο όνομα του πολιτικά ορθού και των δικαιωμάτων των έμφυλων ταυτοτήτων, θέλουν να φιμώσουν όσες γυναίκες υπερασπίζονται το βιολογικό τους φύλο.

Ούτε το σημαντικό λογοτεχνικό της έργο, που αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σ’ ολόκληρος τον κόσμο, ούτε η τεράστια φιλανθρωπική δράση της (η ίδια έχει δωρίσει πολλά εκατομμύρια λίρες σε διάφορες οργανώσεις και ιδρύματα), ούτε η επιρροή που εμπνέει στους θαυμαστές της, στάθηκαν ικανά να περιορίσουν τις επιθέσεις που δέχεται από τους διάφορους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ. 

Της αφαίρεσαν βραβεία και την απέκλεισαν από πολλές εκδηλώσεις που σχετίζονται με το λογοτεχνικό της έργο και τις κινηματογραφικές μεταφορές του. Η Βρετανίδα συγγραφέας δεν προσκλήθηκε στο Χόγκουαρτς για να γιορτάσει την εικοστή επέτειο της πρώτης ταινίας του Χάρι Πότερ. Αφαίρεσαν ακόμη και το όνομά της, που είχε δοθεί  σε ένα δημοτικό σχολείο, «επειδή οι απόψεις της δεν ευθυγραμμίζονται με τη σχολική πολιτική και τις σχολικές πεποιθήσεις».

Τον Αύγουστο του 2020, η Ρόουλινγκ επέστρεψε το βραβείο Ripple of Hope με το οποίο είχε τιμηθεί από τον οργανισμό Robert F. Kennedy για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά τις δηλώσεις της προέδρου του οργανισμού Κέρι Κένεντι ότι οι απόψεις της συγγραφέως υπήρξαν μειωτικές για την ταυτότητα των τρανς ατόμων. Σχετικά με την απόφασή της να επιστρέψει το βραβείο, η συγγραφέας ανέφερε ότι λυπάται βαθιά που ο οργανισμός υιοθέτησε αυτή τη στάση, «αλλά κανένα βραβείο ή τιμή, είναι τόσο πολύτιμο για μένα ώστε να μην ακολουθήσω τις επιταγές της συνείδησης μου».

Με τους επικριτές και διώκτες της συντάσσονται πολλοί συνάδελφοί της, εκδότες, ηθοποιοί, ακόμη και εκείνοι που έγιναν αστέρες ενσαρκώνοντας  κινηματογραφικούς ρόλους των ηρώων της μυθιστορηματικής σειράς φαντασίας «Χάρι Πότερ», όπως ο Ντάνιελ Ράντκλιφ (που υποδύονταν τον Χάρι Πότερ σε όλες τις ταινίες), η Έμα Γουάτσον και αρκετοί άλλοι.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η εφημερίδα New York Times, αγκαλιάζοντας  τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της κοινότητας των τρανσέξουαλ κατά της συγγραφέως, προχώρησε στην ακύρωση του ονόματος της Ρόουλινγκ, καλώντας τους αναγνώστες «να φανταστούν τον Χάρι Πότερ χωρίς την συγγραφέα του».

Σε ένα διαφημιστικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube, εμφανίζεται η Λιάννα, μια νέγρα λεσβία, η οποία ανήκει σε κάποιο από τα αναρίθμητα «φύλα» των ΛΟΑΤΚΙ, να απαιτεί να φανταστούμε τον Χάρι Πότερ χωρίς τη δημιουργό του. Η φράση «Σώστε τον Χάρι Πότερ αλλά διαγράψτε την συγγραφέα του» εμφανίστηκε, επίσης, σε τεράστιες πινακίδες που διαφημίζουν την εφημερίδα ΝΥΤ και είχαν αναρτηθεί σε πολλές αμερικανικές μεγαλουπόλεις, προκαλώντας συζητήσεις και έντονες αντιπαραθέσεις. Επιπλέον, στη διαφημιστική καμπάνια η «δημοκρατική» φυλλάδα είχε το απύθμενο θράσος να κάνει λόγο για «ανεξάρτητη δημοσιογραφία»!

Δείτε το βίντεο όπου η Λιάννα καλεί τους αναγνώστες της ΝΥΤ να φανταστούν τον Χάρυ Πότερ χωρίς την δημιουργό του («Lianna is imagining Harry Potter without its creator»). 

Να σημειωθεί ότι η αμερικανοσιωνιστική φυλλάδα New York Times, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του έντυπου τύπου των «δημοκρατικών» (φιλελέδων και αριστερών), συντάσσεται εδώ και καιρό με το νέο ρεύμα των έκφυλων κουλτουριάρηδων, ως επί το πλείστον καθηγητών σε αμερικανικά πανεπιστήμια, οι οποίοι στο όνομα της νέας θρησκείας των νεοταξιτών, υιοθετούν την «κουλτούρα της ακύρωσης» (“Erase Culture”). Οι πλέον ακραίοι απ’ αυτούς ζητούν να διαγραφούν όλοι σχεδόν οι μεγάλοι φιλόσοφοι, συγγραφείς, ηγέτες, στοχαστές κ.λπ. διότι στα έργα τους έχουν εντοπίσει ψήγματα που αντιβαίνουν στην τρέλα της πολιτικής ορθότητας που κυριαρχεί στα σαλεμένα μυαλά τους.

Δεν είναι μόνο η Ρόουλινγκ που βρέθηκε στο στόχαστρο των τρανς. Η Kathleen Stock, καθηγήτρια φιλοσοφίας, φεμινίστρια και λεσβία, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη εργασία της μετά τις απειλές και τις προσβολές που δέχθηκε διότι εξέφρασε δημόσια άποψη, παρόμοια με αυτή της Ρόουλινγκ για το «φύλο», καθώς και η Maya Forstater που απολύθηκε από την δουλειά της όταν δήλωσε πως το βιολογικό φύλο ενός ατόμου δεν αλλάζει.

Σε παλαιότερη ανάρτησή της, η Ρόουλινγκ εξέφρασε την υποστήριξή της στην Maya Forstater, μια Βρετανίδα επιχειρηματία, ερευνήτρια και φεμινίστρια, η οποία εργάστηκε στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης (Center for Global Development , CGD) για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας. Η Forstater έχει εκφράσει δημοσίως τις απόψεις της για τα τρανς άτομα, υποστηρίζοντας ότι «είναι αδύνατο να αλλάξει κανείς το βιολογικό του φύλο». Η ίδια έχασε τη δουλειά της πριν μερικά χρόνια, καθώς αντέδρασε έντονα μέσω του Twitter κατά των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων του νόμου για την αναγνώριση φύλου, που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να αλλάζουν φύλο πιο εύκολα. Μάλιστα, ένα δικαστήριο του Λονδίνου χαρακτήρισε τις απόψεις της Forstater «ασύμβατες με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των άλλων».

Υπάρχουν πολλές ακόμη γυναίκες που δεν φοβούνται να πάρουν θέση ενάντια στη δικτατορία της πολιτικής ορθότητας που θέλουν να επιβάλουν οι παρακμιακοί  υποστηρικτές της.

Στο πλευρό της Ρόουλινγκ τάσσεται ο Γάλλος συγγραφέας Eric Marty, καθηγητής της σύγχρονης λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ο οποίος στο τελευταίο του βιβλίο «Το φύλο των μοντέρνων» (Le Sexe des Modernes, Pensée du Neutre et théorie du genre, Seuil, Fiction & Cie, 2021) υπερασπίζεται το βιολογικό φύλο και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις έμφυλες ταυτότητες που προωθούν οι εκφραστές της πολιτικής ορθότητας στις κοινωνίες της παρακμιακής Δύσης.

Σε συνέντευξή του στην  ιταλική εφημερίδα «Ιl Messaggero» πριν λίγους μήνες, ο Marty είχε δηλώσει: «Το βιβλίο μου ξεκινά από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα και αναλύει αφενός το φαινόμενο του φύλου και αφετέρου τη σκέψη ορισμένων διανοουμένων, σχεδόν όλων Γάλλων, όπως ο Lacan, Derrida, Deleuze, Barthes, Foucault . Το έμφυλο ρεύμα, αποτέλεσμα της σύνθεσης που πρότεινε η Αμερικανίδα Τζούντιθ Μπάτλερ τη δεκαετία του 90, είχε αρχικά ως αναφορά τη λεγόμενη Γαλλική θεωρία (French theory). Ακολούθως, απομακρύνθηκε από αυτή, εκφράζοντας εχθρότητα προς αυτούς τους άνδρες, λευκούς και ελιτιστικούς διανοούμενους. Ήταν απαραίτητο να διευκρινιστεί αυτή η διφορούμενη σχέση μεταξύ του αμερικανικού πολιτιστικού χώρου (γενέτειρα της έννοιας του φύλου) και του ευρωπαϊκού χώρου, ιδίως του γαλλικού, που αποτέλεσε την προϊστορία του. Η έννοια του φύλου αναδύθηκε σε ένα ακριβές ιστορικό πλαίσιο, αυτό της πολιτιστικής αντιπαλότητας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης και της επιβεβαίωσης μιας νέας υπερδύναμης στον παγκόσμιο πολιτιστικό χώρο».

Να σημειωθεί ότι η εβραιοαμερικανίδα λεσβία φεμινίστρια και «φιλόσοφος του Queer», Τζούντιθ Μπάτλερ (Judith Butler), καθηγήτρια στο Berkeley, έχει διαδώσει τη θεωρία του φύλου (gender) από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Σύμφωνα με την Μπάτλερ υπάρχει ένα πλήθος φύλων που δεν δεσμεύονται από τη βιολογική διάκριση μεταξύ γυναικών και ανδρών. Το φύλο για την Μπάτλερ δεν είναι ανατομικό γεγονός, αλλά κοινωνικό και πολιτισμικό δημιούργημα. Το 1990 δημοσίευσε το «Gender trouble» (Αναταραχή φύλου: Ο φεμινισμός και η ανατροπή της ταυτότητας) και καθιερώθηκε ως μία από τους κυριότερους εκφραστές της queer θεωρίας. Σήμερα συζεί με την λεσβία σύντροφό της Wendy Brown, επίσης καθηγήτρια στο Berkeley.

Η τρανσέξουαλ «ιδεολογία» κυριαρχεί όλο και περισσότερο μεταξύ των φιλελεύθερων και αριστερών ελίτ στο δυτικό κόσμο και δυστυχώς υποστηρίζεται και στη χώρα μας από τους τσιπροκούληδες.

Παύλος Γκάσταρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.