Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

 Ύμνοι προς την Μαριέττα Γιαννάκου από την "Εφημερίδα των Συντακτών"

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη φυλλάδα «ΕΦ.ΣΥΝ» πριν 10 ημέρες με τίτλο «Η μοναχική διαδρομή τηςΜαριέττας Γιαννάκου», η αριστερή δημοσιογράφος  Άντα Ψαρρά (το έτερον ήμισυ του γνωστού επαγγελματία αντιχρυσαυγίτη, Δημήτρη Ψαρρά) πλέκει το εγκώμιο για την πρόσφατα αποθανούσα (27/2/2022) Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην Υπουργό Παιδείας και Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

Οι λόγοι για τους οποίους η Ψαρρά υμνεί τη Γιαννάκου, είναι επειδή η τελευταία ως υπουργός Παιδείας (2004-2007) της κυβέρνησης Καραμανλή είχε αρνηθεί να αποσύρει το κατάπτυστο ανθελληνικό βιβλίο Ιστορίας στην ΣΤ’ τάξη Δημοτικού της εθνομηδενίστριας καθηγήτριας του ΑΠΘ, Μαρίας Ρεπούση, που παρουσίαζε ως «συνωστισμό» την σφαγή των Ελλήνων στο λιμάνι της Σμύρνης το 1922, καθώς και γιατί η αποβιώσασα «αγαπούσε τον διάλογο και εναντιώθηκε στις εθνικιστικές και σκοταδιστικές ακρότητες…».

Παρά την θύελλα αντιδράσεων από δεκάδες χιλιάδες πολίτες (μεταξύ των οποίων ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, γονείς και κηδεμόνες, κληρικοί, μέλη ποντιακών οργανώσεων κ.λπ.) που είχε προκαλέσει το απαράδεκτο εγχειρίδιο ιστορίας της Ρεπούση, η Γιαννάκου επέμενε με μουλαρίσιο πείσμα στην απόφασή της να μη δώσει το πράσινο φως για την απόσυρσή του.

Σύμφωνα με το ομόφωνο Ψήφισμα του Παγκόσμιου Ποντιακού Συνεδρίου (ψηφίστηκε από εκπροσώπους 541 οργανώσεων από όλον τον κόσμο, Αθήνα, Ιούλιος 2006) : «Το νέο βιβλίο Ιστορίας της 6ης δημοτικού, που βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης, έρχεται σε αντίθεση με ομόφωνες αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων, παραποιεί την Ιστορία, απενοχοποιεί τον τουρκικό εθνικισμό, αποσιωπά τις διώξεις των χριστιανικών πληθυσμών και προσβάλλει ιδιαίτερα τον ποντιακό ελληνισμό που υπέστη Γενοκτονία. Ζητάμε να επανεξεταστεί η σχετική έκδοση, ώστε να είναι συμβατή και με τις αποφάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά και με τη συλλογική ιστορική μνήμη του ποντιακού ελληνισμού και του συνόλου του ελληνικού λαού».

Η Ακαδημία Αθηνών, μέσω επιτροπής που αποτελείτο από διαπρεπείς επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν το διδακτικό εγχειρίδιο Ιστορίας, είχε καταλήξει στα εξής:

5. Συμπερασματικά, το κείμενο του διδακτικού εγχειριδίου
α. Δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της εθνικής μνήμης και της ελληνικής αυτογνωσίας.
β. Επιδεικνύει προχειρότητα κατά την προσέγγιση μείζονος σημασίας ζητημάτων του ιστορικού παρελθόντος και αδυναμία διακρίσεως του εκάστοτε ουσιώδους από το επουσιώδες.
γ. Παρουσιάζει ικανό αριθμό ανακριβειών, λαθών και παραλείψεων ουσιώδους συχνά σημασίας.
6. Στην τελική κρίση περί του εγχειριδίου οφείλει να αποδοθεί η επιβεβλημένη βαρύτης στην επιταγή του Συντάγματος για την ανάπτυξη μέσω της παιδείας της "εθνικής συνειδήσεως των Eλλήνων".

Τελικά το βιβλίο αποσύρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007, όταν μετά τις εκλογές του ιδίου έτους, καθήκοντα υπουργού Παιδείας είχε αναλάβει ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Τότε, σύσσωμη η Αριστερά, συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ, είχε εκφράσει την αποδοκιμασία της για την απόσυρση του κατάπτυστου εγχειριδίου. Μεταξύ αυτών και ο τότε βουλευτής του κλεφτοΠΑΣΟΚ και νυν εκλεκτός των Κούληδων, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η απόσυρση του βιβλίου «συνιστά μια απαράδεκτη απόφαση που δεν τιμά την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Να θυμίσουμε ότι η Μαριέττα Γιαννάκου είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του Υπουργείου Παιδείας τον Μάρτιο του 2004 από τον «Βούδα της Ραφήνας», τον ακαμάτη Κωστάκη Καραμανλή, ο οποίος για 5 ολόκληρα χρόνια (2004-2009) παρίστανε τον «πρωθυπουργό» [σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή, ο ανεκδιήγητος βουλευτής του κλεφτοΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος, είχε πει τότε εύστοχα: «ο Καραμανλής δεν είναι πρωθυπουργός, απλά παίζει τον “πρωθυπουργό”»].

Για την Αριστερά η Γιαννάκου έχαιρε βαθιάς εκτίμησης και θεωρείτο προσωποποίηση της προοδευτικότητας γιατί πήγαινε πάντα με τα νερά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.