ΚΑΥΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ “монсотакис” ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ …ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥ (ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ)
Όλο και πιο “βαρύς” -και με …καυτό- περιεχόμενο γίνεται ο “φάκελος” που έχει σχηματιστεί για τον Κούλη Μητσοτάκη στο Κρεμλίνο και στη μαύρη λίστα του οποίου είναι ο πρώτος ξένος πρωθυπουργός που έχει μπει. Και μάλιστα πολύ μπροστά από τους υπολοίπους!
Οι πληροφορίες που έρχονται από έγκυρες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι για τη ρωσική ηγεσία -όποια κι αν είναι η έκβαση στο μέτωπο της Ουκρανίας είτε από πολεμικής είτε από διπλωματικής πλευράς- ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι τελειωμένος. Για τη Μόσχα θεωρείται πλέον “ανεπιθύμητο πρόσωπο” με ό,τι συνεπάγεται ένας τέτοιος χαρακτηρισμός.
Ήδη τα προηγούμενα 24ωρα είχαμε τις σαφείς και ξεκάθαρες δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο ότι “πολίτες και δομές της ΕΕ που εμπλέκονται στην προμήθεια φονικών όπλων και καυσίμων και λιπαντικών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα είναι υπεύθυνοι για οποιεσδήποτε συνέπειες τέτοιων ενεργειών στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”. Δηλαδή ότι ξεκάθαρα μπαίνει και η Ελλάδα στο στρατιωτικό στόχαστρο της Μόσχας και αν μάλιστα γίνει χρήση και πυρηνικών όπλων καταλαβαίνουμε όλοι τις σημαίνει αυτό.
Εκτός όμως από αυτά, ο φάκελος που γράφει απέξω “монсотакис- MITSOTAKIS” εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό διπλωματικού, οικονομικού και εμπορικού περιεχομένου διανθισμένο και με πολλά προσωπικά στοιχεία για τον ίδιο τον Κούλη. Ορισμένα από αυτά τα τελευταία, λένε οι πηγές, θεωρούνται μέχρι τώρα “άκρως απόρρητα”.
Σε γενικές γραμμές πάντως το καυτό περιεχόμενο έχει να κάνει από τη μία πλευρά με τα παρακάλια και τα ανοίγματα που είχε επιχειρήσει ο Κούλης προς την Μόσχα από τότε που έγινε πρωθυπουργός, τον Ιούλιο του 2019, μέχρι πρόσφατα και ειδικότερα μέχρι που έγινε δεκτός από τον Βλ. Πούτιν το περασμένο Δεκέμβριο. Από την άλλη πλευρά έχουν καταγραφεί αναλυτικά και διεξοδικά όλες εκείνες οι αποφάσεις και δηλώσεις που έχει κάνει σε όλα τα επίπεδα -μέχρι το κορυφαίο- η Ρωσία υπέρ της Ελλάδας και έναντι των οποίων θεωρείται στην Μόσχα ότι ο Μητσοτάκης “αποδείχθηκε αχάριστος”. Και γι’ αυτό λένε ότι στο μέλλον -και για την ακρίβεια από εδώ και πέρα- η συμπεριφορά θα είναι εντελώς διαφορετική και όσα κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση σε βάρος της Ρωσίας θα της γυρίζουν το ένα μετά το άλλο μπούμερανγκ. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι για τους Ρώσους η στάση άλλων χωρών της Ευρώπης όπως η Βρετανία εθεωρείτο από την αρχή “αναμενόμενη”, όπως και η στροφή της Γερμανίας τις τελευταίες ημέρες. Για την Ελλάδα όμως σημειώνουν ότι δεν είχε ειδικούς λόγους να γίνει τόσο “ακραία” αντιρωσική. Αντίθετα, είχε και έχει πολλούς λόγους για μια πιο “ήπια και μετριοπαθή” στάση. Γι αυτό και ο Κούλης χρεώνεται προσωπικά αυτό τον αντιρωσικό γενιτσαρισμό και την υποτέλεια προς τη Δύση.
Αυτό που δεν ξεχνιέται μάλιστα με τίποτα είναι τα διπλωματικά και προσωπικά παρακάλια του Μητσοτάκη προς τον Πούτιν να τον δεχτεί και να αποκαταστήσουν οι δύο χώρες τις σχέσεις τους ύστερα από την ένταση και τη ρήξη που είχε προκληθεί από τις απελάσεις απέλαση Ρώσων διπλωματών και πολιτών λίγο καιρό νωρίτερα επί πρωθυπουργίας Τσίπρα και με υπουργό Εξωτερικών τον Κοτζιά.
Επίσης το άλλο μεγάλο θέμα που έχει καταγραφεί είναι η τεράστια βοήθεια της Ρωσίας για την κατάσβεση των πυρκαγιών την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι. Αν δεν είχε έρθει τον Αύγουστο τo τεράστιο ρωσικό αεροσκάφος Beriev -200 θα είχε ολόκληρη η χώρα. Μάλιστα με προσωπική εντολή του Πούτιν είχε γίνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα και εστάλησαν επίσης δύο αεροσκάφη τύπου Ilyushin Il-76 και δύο ελικόπτερα τύπου Mil Mi-8. Αυτή την εθνικής σημασίας, από κάθε άποψη, βοήθεια ο Κούλης την ξέχασε. Όπως λένε όμως με νόημα “σε λίγους μήνες έρχεται πάλι καλοκαίρι”.
——————————
Ο Κούλης, ύστερα από τις συνεχείς παρακλήσεις, έγινε δεκτός τελικά από τον Πούτιν στις 8 Δεκεμβρίου. Τότε ο Κούλης εκτός από “μεσολαβητικός παράγοντας” που πήγε να το παίξει με την ΕΕ και η Μόσχα του έκανε το χατήρι, ζήτησε βοήθεια από τον Πούτιν και για τα εθνικά μας θέματα. Βοήθεια που τελικά την πήρε σε βαθμό μεγαλύτερο του αναμενομένου. Για παράδειγμα όταν ο Πούτιν όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα ελληνοτουρκικά είπε μεν ότι η Ρωσία είναι γενικότερα υπέρ του διαλόγου αλλά τόνισε με σαφήνεια τη θέση της Μόσχας υπέρ διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Μάλιστα ο Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για τη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό ενώ αναγνώρισε πως «η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας». Επίσης είχε ζητήσει από την Ρωσία να παίξει ρόλο και να βοηθήσει στην προσήλωση όλων στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την περιοχή της Μεσογείου…
———————–
Μεγάλη διπλωματική σημασία είχε και το γεγονός ότι ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε στη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του «πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» και κάνοντας λόγο για δύο λαούς που «αλληλοσυνδέονται». Επίσης οι Ρώσοι “δεν ξεχνούν” πως όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ο Πούτιν χωρίς δισταγμό είχε υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις. Το “ξέχασε” όμως και αυτό ο Κούλης. Και βεβαίως οι Ρώσοι είχαν δεχτεί να υπογράψουν μια σειρά συμφωνιών με την ελληνική πλευρά βοηθώντας τη χώρα μας σε τεχνολογικά, ενεργειακά, τουριστικά και θέματα μεταφορών. Κι αυτά τα “ξέχασε” ο Κούλης…
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΜΑΚΕΛΕΙΟ”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.