Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Βόρειο Σέλας: μύθοι και θρύλοι των Βόρειων Χωρών

Διονύσης Φράγκος

Φαντάσου να βρίσκεσαι στις ακτές μιας παγωμένης λίμνης βόρεια του Αρκτικού κύκλου. Ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι ένα απαλό παγωμένο αεράκι που περνά ανάμεσα από τα κλαδιά των δέντρων κάνοντας τις πευκοβελόνες να θροΐζουν στο δάσος που βρίσκεται πίσω σου. Μπροστά σου απλώνεται μια απέραντη χιονισμένη έκταση πάγου μέχρι να συναντήσει στην απέναντι όχθη τη συνέχεια του σκοτεινού δάσους. Πάνω από το δάσος υπάρχει μόνο σκοτάδι, ένας κατάμαυρος ουρανός, στολισμένος με άπειρα αστέρια, περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσες να φανταστείς. Ξαφνικά, κάπου εκεί ψηλά, αρχίζει να εμφανίζεται μια αύρα πράσινου φωτός, που οι ακτίνες της χορεύουν πάνω στο νυχτερινό ουρανό. 

Φυσικά γνωρίζεις πως βλέπεις το Βόρειο Σέλας, ένα θεαματικό φαινόμενο που προκαλείται από τα θετικά ηλεκτρισμένα φορτία που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της Γης. Αλλά τι πίστευαν άραγε οι αρχαίοι λαοί του Βορρά, βλέποντας τον ουρανό να φλέγεται από τις πράσινες αυτές φλόγες;

Το Βόρειο Σέλας έχει εμπνεύσει μερικές από τις πιο δραματικές ιστορίες στην νορβηγική μυθολογία. Οι Βίκινγκς συνήθιζαν να γιορτάζουν την εμφάνιση του, πιστεύοντας πως ήταν η εμφάνιση των Θεών στην γη. Άλλοι νορβηγικοί λαοί όμως, έτρεμαν την εμφάνιση του. Έλεγαν ιστορίες για τους κινδύνους που πρέσβευε και ανέπτυξαν προκαταλήψεις και δοξασίες για το πως να προστατευτούν από αυτό. Αυτοί οι νορβηγικοί μύθοι και θρύλοι προέρχονται από τις Βόρειες Χώρες της Βόρειας Ευρώπης και του Βόρειου Ατλαντικού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.