Ανακαλύφθηκε μια μαύρη τρύπα που... δεν θα έπρεπε να υπάρχει
03/12/2019
Μια πιθανή ερμηνεία για το μέγεθος της LB-1 είναι ότι πρόκειται για δύο μαύρες τρύπες σε κοντινή τροχιά, η μία γύρω από την άλλη, και όχι για μία. |
Οι αστρονόμοι του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Κίνας και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τον Λιου Τζιφένγκ, έκαναν την απρόσμενη ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το κινεζικό τηλεσκόπιο LAMOST (Large Sky Area Multi-Object Fibre Spectroscopic Telescope), το οποίο είναι γνωστό και ως τηλεσκόπιο «Γκούο Σουντζίνγκ» και βρίσκεται στον σταθμό Ξινλόνγκ της επαρχίας Χεμπέι. Στη συνέχεια, μετά τις πρώτες εκτιμήσεις τους, χρησιμοποίησαν το αμερικανικό τηλεσκόπιο Keck 1 και το ισπανικό Gran Telescopio Canarias, προκειμένου να ανακαλύψουν κάποια χαρακτηριστικά τόσο για το αστέρι όσο και για τη μαύρη τρύπα, διαπιστώνοντας τελικά ότι μια πλήρης τροχιά διαρκεί 69 ημέρες. Η LB-1, επισημαίνουν οι Κινέζοι ερευνητές, ανήκει στην κατηγορία των αστρικών μαύρων οπών, δηλαδή σχηματίστηκε μετά την έκρηξη και τη βαρυτική κατάρρευση ενός μεγάλου άστρου. Έως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τέτοιου είδους μαύρες τρύπες δεν φθάνουν σε μέγεθος 20 φορές μεγαλύτερο του Ήλιου. «Μαύρες τρύπες με τέτοια μάζα δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν στον γαλαξία μας, σύμφωνα με τα περισσότερα υπάρχοντα μοντέλα αστρικής εξέλιξης. Η LB-1 διαθέτει διπλάσια μάζα από όση θεωρούσαμε δυνατή. Τώρα οι επιστήμονες πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και να εξηγήσουν τη δημιουργία της», δήλωσε ο Τζιφένγκ.
Μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι πρόκειται για δύο μαύρες τρύπες σε κοντινή τροχιά, η μία γύρω από την άλλη, και όχι για μία ενιαία. Μαύρες τρύπες όπως η LB-1, αλλά μικρότερες σε μέγεθος, θεωρούνται συνηθισμένο φαινόμενο στον γαλαξία μας (φθάνουν ίσως τα 100 εκατομμύρια, σύμφωνα με μια εκτίμηση), αλλά σπανίως εντοπίζονται, επειδή –σε αντίθεση με άλλα είδη μαύρων οπών– συνήθως δεν εκπέμπουν ακτίνες Χ. Όσες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα (περίπου δύο δεκάδες) έχουν όλες μάζες μικρότερες από 30 Ήλιους.
Παρ’ όλα αυτά, η LB-1, αν και η μεγαλύτερη έως τα σημερινά δεδομένα αστρική μαύρη τρύπα του γαλαξία, είναι πολύ μικρότερη από τις μαύρες τρύπες που υπάρχουν στα κέντρα γαλαξιών (του δικού μας συμπεριλαμβανομένου), οι οποίες έχουν μάζες εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων Ήλιων.
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.