Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Κλασικές γοτθικές ιστορίες για να συνοδεύσετε το τσάι σας!

18 Οκτωβρίου 2019

της Μαρίας Λιακάτου 

Μπήκε ο Οκτώβρης, ο καιρός έγινε πιο μουντός, βγάλαμε τα μποτάκια και τα δερμάτινα perfecto από τις ντουλάπες και μια μυρωδιά βρεγμένων φύλλων και pumpkin-spice-everything κατακλύζει το φθινοπωρινό αέρα. Ναι, μπορεί να ζούμε στην Ελλάδα όπου καλοκαίρι ξεχνάει να φύγει μέχρι και τα τέλη Οκτώβρη, αυτό όμως δεν εμποδίζει τους λάτρεις της βροχής, των ζεστών ροφημάτων και της φρεσκοπλυμένης κουβέρτας, να εκμεταλλευτούν την παραμικρή ψιχάλα για να μείνουν σπίτι αγκαλιά με ένα απολαυστικό βιβλίο.

Με αφορμή, λοιπόν, τη φθινοπωρινή ατμόσφαιρα και τη γιορτή του Halloween που πλησιάζει, το μικρό γκόμπλιν σας προτείνει τέσσερα κλασικά γοτθικά αναγνώσματα του 18ου και 19ου αιώνα. Ιστορίες τρόμου, μυστηρίου και αγωνίας όπου το υπερφυσικό και το άγνωστο συνυπάρχουν με τις αρχαίες κατάρες, τους σκελετούς μέσα σε ντουλάπες, τις ζοφερές κατακόμβες, τα στοιχειωμένα κάστρα και τις δεσποσύνες σε κίνδυνο, πολύ πριν γίνουν κινηματογραφικά κλισέ. Ένα συνονθύλευμα από μακάβρια τοπία, δαιμονικές επικλήσεις και πλάσματα της νύχτας διψασμένα για αίμα που προκαλούν τρόμο και αγωνία μέχρι και σήμερα. 



Το Κάστρο του Οτράντο του Horace Walpole (1764)

Για πολλούς Το Κάστρο του Οτράντο (The Castle of Otranto) αποτελεί το  πρώτο γοτθικό μυθιστόρημα που όχι μόνο οδήγησε στην γέννηση της γοτθικής λογοτεχνίας στα τέλη του 18ου αλλά αποτέλεσε πηγή έμπνευσής για μελλοντικούς συγγραφείς όπως η Mary Shelley, ο Bram Stoker και ο Edgar Alla Poe και συνέβαλε στην δημιουργία της σύγχρονης γκοθ κουλτούρας και αισθητικής.

Ο άρχοντας Μάνφρεντ, έχοντας χάσει τον μοναδικό του αρσενικό απόγονο, καταδιώκεται από την φοβερή κατάρα που απειλεί την διαδοχή. Ταυτόχρονα, η πριγκίπισσα Ιζαμπέλλα, προστατευόμενη των ενοίκων του κάστρου, προσπαθεί να ξεφύγει από τις μοχθηρές προθέσεις του άρχοντα Μάνφρεντ. Ο υπερφυσικός τρόμος, σε συνδυασμό με την ζοφερή ατμόσφαιρα ενός ερειπωμένου κάστρου και τα δυνατά πάθη που κρατάνε έρμαια τους χαρακτήρες, οδηγούν τον αναγνώστη στην λυτρωτική κορύφωση · η Θεία Δική έρχεται να ανταμείψει τους ενάρετους και να τιμωρήσει την κακία, μοτίβο που συναντάται συχνά στην λογοτεχνία του γοτθικού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.