Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

MONTAGUE-RHODES JAMES  (M.R. JAMES)

Δέκα χρόνια μετά την έκδοση της συλλογής του M.R. James “Ιστορίες Φαντασμάτων ενός Αρχαιοδίφη”, οι εκδόσεις Ars Nocturna διασταυρώνονται εκ νέου με τον πρωτοπόρο Άγγλο συγγραφέα υπερφυσικών ιστοριών των αρχών του 20ού αιώνα, αυτή τη φορά μέσα από την αγαπημένη σειρά Μικρά Γοτθικά. Στο Στοιχειωμένο Κουκλόσπιτο και άλλες δύο Ιστορίες θα διαβάσετε για ένα φάντασμα από το παρελθόν, μια τρομακτική επίκληση και μια αλλόκοτη εξαφάνιση, στο ιδιαίτερο ύφος του antiquarian ghost story που καθιέρωσε ο M.R. James.

Περιεχόμενα

Το στοιχειωμένο κουκλόσπιτο
Το Πείραμα
Περί μιας Εξαφάνισης και μιας Εμφάνισης

ISBN
9786185032326
Εκδότης
ARS NOCTURNA
Χρονολογία Έκδοσης
Δεκέμβριος 2018
Αριθμός σελίδων
72
Μετάφραση
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Επιμέλεια
ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΚΑΝΙΚΗ

Οι Ιστορίες τρόμου του M. R. James

Η μεγάλη ιδιομορφία του James, για έναν συγγραφέα του οποίου το έργο συνήθως κατατάσσεται στη λογοτεχνία τρόμου, είναι πως οι ιστορίες του δεν είναι ιδιαίτερα τρομακτικές. Πιθανότατα, κάποιος θα χαρακτήριζε μάλλον αψυχολόγητη μια τέτοια δήλωση μέσα σε ένα βιβλίο σαν κι αυτό, όμως απαιτεί λίγη εξήγηση.

Ο James έγραφε ιστορίες κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι τρομακτικές για ανθρώπους που πίστευαν ότι θα μπορούσαν πράγματι να έχουν συμβεί – που πίστευαν ότι θα μπορούσαν πραγματικά να συμβούν και στους ίδιους. Τα περιβάλλοντα του James είναι γνώριμα, προσβάσιμα, όχι «κάποτε και κάπου μακριά», αλλά το πολύ 50-60 χρόνια πριν την εποχή που έγραφε, στην αγγλική ύπαιθρο, σε κωμοπόλεις, μουσεία και καταστήματα που αποτελούσαν μέρος της καθημερινής εμπειρίας των συγχρόνων του. […]

Εν ολίγοις, οι ιστορίες του James δεν φαντάζουν τρομακτικές για εμάς, διότι έχουμε σε μεγάλο βαθμό αναισθητοποιηθεί στη φρίκη, που αποτελεί πλέον υπόβαθρο της καθημερινότητάς μας. Για τον σύγχρονο του James, όμως, όπως και για τον ίδιο, μια υπερφυσική και συνάμα ψευδορεαλιστική διατάραξη της ρουτίνας χτυπούσε τη χορδή ενός πραγματικού, βιωματικού φόβου, που καθιστούσε τις ιστορίες του πιο πειστικές.

Ανδρέας Μιχαηλίδης

ΠΗΓΗ: ARS NOCTURNA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.