Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Σε τροχιά αποκαθήλωσης το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019        www.xrisiavgi.com

Εξετάζοντας την παγκόσμια οικονομική κατάσταση από την οπτική γωνία των σιωνιστικών μέσων ενημέρωσης και των τουρκοκάναλων της χώρας μας, θα εξάγαμε το συμπέρασμα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η κατάσταση είναι ευδαιμονική και το οικονομικό σύστημα που στηρίζεται στο δολάριο ή στο ευρώ δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Οι αριθμοί όντως υποστηρίζουν αυτή την εκτίμηση, καθώς μετά την χρηματιστηριακή και χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/2008 οι αγορές γνωρίζουν άνθηση, τα επίπεδα απασχόλησης γενικά είναι υψηλά, ο πληθωρισμός σε χαμηλά επίπεδα και η κατανάλωση έχει αυξητικές τάσεις. Παρ’ όλα αυτά το σύστημα παρουσιάζει βαθιές ρωγμές και το μέλλον του δεν είναι ευοίωνο. Ας αναλύσουμε λοιπόν την κατάσταση με περισσότερες λεπτομέρειες και με όσο το δυνατόν κατανοητούς όρους.

Η άνθηση των χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως τα τελευταία 10 χρόνια (με εξαίρεση την Ελλάδα) ουδόλως αποτελεί ένδειξη ισχύος του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος, μάλλον είναι ένδειξη για το αντίθετο. Η άνθηση αυτή συνοδεύτηκε με ασθενή οικονομική ανάκαμψη και δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την χειραγώγηση από τις κεντρικές τράπεζες, κυρίως από την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Η ΕΚΤ και η Fed δημιούργησαν χρήμα από το μηδέν (τύφλα να έχει το αεικίνητο) και δάνεισαν με αυτό σημαντικούς επενδυτές, απαιτώντας πολύ χαμηλά επιτόκια. Οι επενδυτές (ανήκοντες κυρίως στο παγκόσμιο σιωνιστικό λόμπι) τροφοδότησαν με αυτό το χρήμα τις χρηματιστηριακές αγορές και έτσι δημιουργήθηκε μια τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αυτή η αναντιστοιχία έχει πλέον αντίκτυπο, ήδη από τις αρχές του 2019 η παγκόσμια οικονομία δείχνει υφεσιακές τάσεις, τάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν μόνο αν οι κεντρικές τράπεζες έκαναν το αντίθετο από αυτό που κάνουν τα τελευταία 10 χρόνια, τουτέστιν θα πρέπει να σταματήσουν την εκτύπωση χρήματος και να αυξήσουν τα επιτόκια. Θυμίζουμε ότι η ΕΚΤ από το 2015 έως το 2018 τύπωσε περίπου 3 τρισεκατομμύρια ευρώ και συμπίεσε τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Για να αντισταθμίσει την υφέρπουσα ύφεση θα έπρεπε να τυπώσει και άλλο χρήμα και να ωθήσει τα επιτόκια σε αρνητικό επίπεδο. Όμως κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο ευρώ και θα κατέστρεφε την κλασσική τραπεζική δανειοδότηση στην οποία βασίζεται ο σιωνιστικός καπιταλισμός.

Αλλά ακόμη και αν η ΕΚΤ καταφύγει σε αυτά τα μέτρα (τύπωση και άλλου χρήματος, αρνητικά επιτόκια), ο επιθυμητός μετριασμός την ύφεσης μέσω της ανανεωνόμενης οικονομικής ανάπτυξης δεν είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί. Η ύφεση συνοδεύεται πάντα από απολύσεις, οι οποίες επηρεάζουν την μαζική αγοραστική δύναμη και συνεπώς μειώνεται η ζήτηση και κατά συνέπεια μειώνονται οι πωλήσεις βιομηχανικών προϊόντων. Έτσι το μόνο αποτέλεσμα της τύπωσης χρήματος και της μείωσης των επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα θα ήταν η μεγέθυνση της φούσκας των χρηματιστηριακών και χρηματοπιστωτικών αγορών, περαιτέρω ανισορροπία στο σύστημα και αύξηση των εγγενών κινδύνων.

Η κατάσταση για την Fed είναι χειρότερη από αυτή της ΕΚΤ. Η Fed έχει μεν μεγαλύτερο περιθώριο για περικοπή των επιτοκίων (σήμερα τα επιτόκια της κυμαίνονται στο 2%), όμως το τύπωμα και άλλων δολαρίων χωρίς αντίκρισμα και η μείωση των επιτοκίων θα προκαλούσαν την περαιτέρω μείωση της αξίας του αμερικανικού νομίσματος και πολλοί επενδυτές θα κατέφευγαν σε άλλα νομίσματα ή σε άλλες σταθερές αξίες όπως τα ευγενή μέταλλα. Το δολάριο όπως και όλα τα άλλα νομίσματα δεν συνδέεται με κάποια σταθερή αξία, αλλά εξαρτάται από την εμπιστοσύνη του κόσμου στην αγοραστική του δύναμη. Θυμίζουμε ότι αυτή η εμπιστοσύνη ήδη είχε δεχθεί σοβαρό πλήγμα στην κρίση του 2007/2008.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η ΕΚΤ και η Fed, οι οποίες ελέγχονται από το διεθνές σιωνιστικό τοκογλυφικό κεφάλαιο, χάνουν σταδιακά τον έλεγχο της παγκόσμιας νομισματικής κυριαρχίας. Το υφιστάμενο σύστημα δολάριο-πετροδολάριο-ευρώ εισέρχεται στην τελική φάση αποκαθήλωσης του. Η Ρωσία και η Κίνα ωθούν προς την αποκαθήλωση, αλλά οι διεργασίες που γίνονται από τις δυο αυτές δυνάμεις έχουν ως στόχο η πτώση να είναι ομαλή και όχι απότομη.

Γ. Λιναρδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.