Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Η δικτατορία των πλουτοκρατών με την πρόσοψη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας

13/05/2020

Πως μπορεί να συμβεί, πολιτικοί που εκλέχθηκαν βάσει ενός κοινοβουλευτικού δημοκρατικού συστήματος να λειτουργούν ως αυταρχικοί ηγέτες και να υπηρετούν μια δράκα πλουτοκρατών; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι: Διότι ζούμε σε ένα ψέμα.

 

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν έχει να κάνει με την εξουσία του λαού, αν και έτσι μας διδάσκουνε από τα παιδικά μας χρόνια και μετά. Το γεγονός ότι πηγαίνουμε στις κάλπες κάθε τέσσερα, η λιγότερα, χρόνια και ψηφίζουμε τους υποτιθέμενους εκπροσώπους μας δείχνει ότι εμείς ως πολίτες έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε. Όμως αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν είναι παρά μια ιστορικά μοναδική εξαπάτηση, μια εξαπάτηση που βασίζεται σε μια εξαιρετικά περίπλοκη παραμόρφωση της αλήθειας. Πως γίνεται αυτό;

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία βασίζεται στο σύνταγμα, το οποίο καθορίζει τις αρχές και την μορφή του κράτους, καθώς και τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των πολιτών. Όλα τα κοινοβουλευτικά-δημοκρατικά συντάγματα βασίζονται στην αρχή της ισότητας των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες όχι μόνο απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, αλλά αντιμετωπίζονται ισότιμα ενώπιον του νόμου, δηλαδή στην πραγματικότητα είναι όλοι ίδιοι απέναντι στο νόμο και στις αρχές. Είναι όμως αυτό αληθές;

Σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από χρήματα όπως η δική μας, οι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι ίδιοι λόγω της οικονομικής τους κατάστασης. Εκείνοι που έχουν πολλά χρήματα δεν είναι μόνο πλουσιότεροι, αλλά λόγω της οικονομικής τους υπεροχής μπορούν να ξεπεράσουν εκείνους που κατέχουν λιγότερα, να τους εξαρτήσουν και σε ακραίες περιπτώσεις να τους ελέγξουν πλήρως. Συμπερασματικά, η κατάσταση του πλούτου αποφασίζει όχι μόνο ποιος είναι πλούσιος, αλλά πάνω απ’ όλα ποιος μπορεί να ασκήσει εξουσία σε ποιο βαθμό και ποιες κοινωνικές ιεραρχίες αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Δεδομένου ότι η ισότητα έχει γίνει συνταγματική αρχή σε ένα κόσμο που χαρακτηρίζεται από ανισότητα, έχει δημιουργηθεί με την κοινοβουλευτική δημοκρατία μια πρόσοψη, πίσω από την οποία κρύβονται οι πραγματικές δομές εξουσίας. Κρύβονται δε τόσο καλά που μπορούν να επεκταθούν ανεμπόδιστα και γρήγορα.

Στην πραγματικότητα ζούμε κάτω από την δικτατορία μιας πλούσιας μειονότητας, παγκόσμιας και εγχώριας, που ελέγχει την πολιτική ζωή και κοινωνία με τα χρήματα της και της οποίας ο πλούτος και η δύναμη συνεχώς αυξάνεται.

Σε περιόδους που η οικονομία πηγαίνει καλά, αυτή η κατάσταση μπορεί να καλυφθεί με περιστασιακές παραχωρήσεις στον πληθυσμό. Γίνεται δύσκολο όμως όταν οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται δραστικά, όπως στην εποχή μας. Σε τέτοιες περιόδους η πρόσοψη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας γκρεμίζεται και το αληθινό της πρόσωπο εμφανίζεται, που είναι αυτό της αυταρχικότητας των πλουτοκρατών και της δικτατορίας του χρήματος.

Ο λαός σε τέτοιες περιόδους αν δεν αντιδράσει, μια αντίδραση που δεν θα έχει αποτέλεσμα αν εγκλωβιστεί σε συστημικές μεθόδους, τότε θα ζήσει στο μέλλον σε μια κατάσταση στην οποία θα υπόκειται στην αυθαίρετη εξουσία, υπό πλήρη παρακολούθηση και προοδευτική κοινωνική και οικονομική φτώχεια.

Σημείωση: Όποιος πιστεύει ότι η κρίση του κορωναϊού δεν θα συνεχιστεί το φθινόπωρο με νέα αυθαίρετα μέτρα της «κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» που εξουσιάζεται από τους πλουτοκράτες, κάνει λάθος δυστυχώς.

Γ. Λιναρδής

ΠΗΓΗ: www.xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.