Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Έλληνες επιστήμονες στην πρώτη γραμμή της έρευνας του ΜΙΤ για τον κορωνοϊό

23/04/2020

Στην πρώτη γραμμή των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου MIT των ΗΠΑ για τον κορωνοϊό βρίσκονται Έλληνες επιστήμονες, καθηγητές και ερευνητές στη Βοστώνη. Η ομάδα COVIDAnalytics είναι μια από τις σημαντικότερες ερευνητικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Τεχνολογικό Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Αποτελείται από περίπου 25 ερευνητές του ΜΙΤ υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Επιχειρησιακής Έρευνας Δρ. Δημήτρη Μπερτσιμά*.

Το έργο τους απαρτίζεται από πολλαπλές μελέτες που στοχεύουν σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις:

- την πρόγνωση της πορείας της πανδημίας του COVID-19 σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας)
- τη βελτιστοποίηση των διαθέσιμων πόρων σε υγειονομικό υλικό
- τον εντοπισμό σημαντικών παραγόντων που επηρεάζουν την εξέλιξη της υγείας των ασθενών
- και την βοήθεια ανάπτυξης τεστ ανίχνευσης του ιού.

Σε μια από τις μελέτες που διεξάγεται σε συνεργασία με πολλά νοσοκομεία ανά τον κόσμο συμπεριλαμβάνεται και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία». Στόχος της μελέτης είναι η δημιουργία εξατομικευμένων αλγορίθμων εκτίμησης κινδύνου για ασθενείς με COVID-19, αναλύοντας μια σειρά από κρίσιμους παράγοντες που αφορούν τη θνησιμότητα, τη διασωλήνωση και την εισαγωγή στη ΜΕΘ. Τα μοντέλα αυτά συνδυάζουν σημαντικά κλινικά δεδομένα:

- δημογραφικά στοιχεία των ασθενών
- υποκείμενα νοσήματα
- συμπτώματα, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων
- βαθμό έκθεσης στον ιό
- το ιατρικό ιστορικό των νοσούντων.

Οι πληροφορίες θα επιτρέψουν τη χρήση των κατάλληλων υπολογιστικών εργαλείων που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των ασθενών που θα επωφεληθούν περισσότερο από τη χρήση των ήδη περιορισμένων πόρων. Τα τελικά μοντέλα πρόβλεψης θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα covidanalytics.io αλλά και ως εφαρμογή κινητών συσκευών, ώστε να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα στους επαγγελματίες υγείας ανά τον κόσμο.

Στόχος της ομάδας είναι να βοηθήσει όλες τις χώρες με χρήσιμες πληροφορίες που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις σχετικά με την καταπολέμηση της πανδημίας. Εκτός από τον επικεφαλής καθηγητή Δρ. Δημήτρη Μπερτσιμά, στην ομάδα συμμετέχουν οι Έλληνες ερευνητές Βασίλης Διγαλάκης (καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ), Αγνή Ορφανουδάκη (ερευνήτρια στο Κέντρο Επιχειρησιακής Έρευνας του ΜΙΤ) και Θοδωρής Παπαλεξόπουλος (ερευνητής στο Κέντρο Επιχειρησιακής Έρευνας του ΜΙΤ).
____________________________________________

* Ο Δημήτρης Μπερτσιμάς είναι καθηγητής Διοίκησης “Boeing Leaders για Παγκόσμιες Επιχειρήσεις”, καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας, και συνδιοικητής του Κέντρου Επιχειρησιακής Έρευνας στο ΜΙΤ.

«Τα Ελληνικά πανεπιστήμια έχουν έλλειψη ηθικού, αισιοδοξίας και πίστης ότι μέσα από τη σκληρή δουλειά η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών», λέει ο καθηγητής Δημήτρης Μπερτσιμάς σε παλαιότερη συνέντευξή του στις 30/12/2012. «Ο βασικός λόγος είναι ότι η οικονομική κρίση έχει τις ρίζες της στην κρίση αξιών, και αυτό αντανακλά στον πανεπιστημιακό κλάδο».

Ο Δημήτρης Μπερτσιμάς γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1962, στην Αλεξανδρούπολη, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών (Γυμνάσιο και Λύκειο από το 1974 ως το 1981) και συνέχισε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Εκεί πήρε το πτυχίο του, και στη συνέχεια αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αμερική. Το 1987, αποκτά το μεταπτυχιακό του στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ). Το 1988 αποκτά το διδακτορικό του στην Επιχειρησιακή Έρευνα και τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το ίδιο Ίδρυμα, και αρχίζει να δουλεύει σαν Επίκουρος Kαθηγητής στην ηλικία των 26 ετών (ένας από τους νεότερους καθηγητές του ΜΙΤ).

«Φαίνεται σα να εκτινάχθηκε η καριέρα μου μετά την αποφοίτησή μου από το ΕΜΠ, αλλά εγώ δεν το αισθάνομαι έτσι. Δεν είναι τόσο μεγάλη έκπληξη αν αναλογιστούμε το σύστημα μέσα στο οποίο εξελίχθηκε η καριέρα μου. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια δουλεύουν με αυτό τον τρόπο: προσπαθούν να βρίσκουν ανθρώπους που είναι καλοί σε αυτό που κάνουν, και τους δίνουν την ευκαιρία να γίνουν καλύτεροι πάνω σε αυτό». Πάντα θυμάται με αγάπη τους συμμαθητές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και τους καθηγητές του στο ΕΜΠ, οι οποίοι τον ενέπνευσαν και του έδωσαν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Το 1994 έγινε καθηγητής στο ΜΙΤ.

Έχει συγγράψει πάνω από 150 επιστημονικές εργασίες και τα ακόλουθα βιβλία: «Εισαγωγή στη Γραμμική Βελτιστοποίηση», «Δεδομένα, Μοντέλα και Αποφάσεις», «Βελτιστοποίηση Ακέραιων Αριθμών».

Είναι αρθρογράφος στον τομέα Βελτιστοποίησης, Διοικητικής Επιστήμης και Επιχειρησιακής Έρευνας Χρηματοοικονομικής Μηχανικής. Είναι μέλος της Εθνικής Αμερικανικής Ακαδημίας Μηχανικών, και έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία όπως τα παρακάτω: βραβείο Farkas (2008), βραβείο Εrlang  (1996), βραβείο SIAM στη Βελτιστοποίηση (1996), βραβείο Βοδοσσάκη (1998), και το Προεδρικό βραβείο Νέου Ερευνητή (1991–1996). Εξελέγη Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το Δεκέμβριο του 2012.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ – www.ellines.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.