Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Μελέτη συνδέει την ανθρώπινη συνείδηση ​​με την εντροπία που κυβερνά το σύμπαν

Το είδος μας αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό πάνω στην έννοια της ανθρώπινης συνείδησης. Τι ακριβώς την προκαλεί και γιατί εξελιχτήκαμε για να βιώσουμε τη συνείδηση; Τώρα, μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ένδειξη στο κυνήγι των απαντήσεων και αποκαλύπτει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να έχει περισσότερα κοινά με το σύμπαν από ό, τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από τη Γαλλία και τον Καναδά, ο εγκέφαλός μας μπορεί να παράγει συνείδηση ​​ως παρενέργεια της αυξανόμενης εντροπίας, μιας διαδικασίας που λαμβάνει χώρα σε όλο το σύμπαν από την εποχή του Big Bang.

Η έννοια της εντροπίας είναι η περίφημη πολυπλοκότητα ή αταξία και ο ορισμός έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Ουσιαστικά, η εντροπία είναι μια θερμοδυναμική ιδιότητα που αναφέρεται στον βαθμό διαταραχής σε ένα σύστημα. Μπορεί να συνοψιστεί ως περιγραφή της εξέλιξης ενός συστήματος από την τάξη στην διαταραχή ή αταξία. 

Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής αναφέρει ότι η εντροπία μπορεί να παραμείνει σταθερή ή να αυξηθεί μόνο σε ένα κλειστό σύστημα – ένα σύστημα επίσης δεν μπορεί να μετακινηθεί από μία κατάσταση υψηλής εντροπίας σε χαμηλής εντροπίας χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Ένα κοινό παράδειγμα που αποδεικνύει την εντροπία είναι η τήξη του πάγου – ο κύβος βρίσκεται σε κατάσταση χαμηλής εντροπίας, αλλά καθώς λιώνει και αυξάνεται η αταξία – διαταραχή των μορίων, η εντροπία αυξάνεται. 











Πολλοί φυσικοί πιστεύουν ότι το ίδιο το σύμπαν βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση αυξανόμενης εντροπίας. Όταν συνέβη το Big Bang, το σύμπαν ήταν σε κατάσταση χαμηλής εντροπίας και καθώς συνεχίζει να εξαπλώνεται σταδιακά, αναπτύσσεται σε ένα σύστημα υψηλότερης εντροπίας. Με βάση αυτή τη νέα μελέτη, ο εγκέφαλός μας μπορεί να υποστεί κάτι παρόμοιο και η συνείδηση ​​να τυχαίνει να είναι μια παρενέργεια αυτής της διαδικασίας. 

Ο εγκέφαλος και η εντροπία
Για να δουν πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί η έννοια της εντροπίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οι ερευνητές ανέλυσαν την ποσότητα της τάξης στον εγκέφαλό μας ενώ είμαστε σε μια συνειδητή  κατάσταση σε σύγκριση με την κατάσταση που δεν είμαστε. Αυτό το κατάφεραν μοντελοποιώντας τα δίκτυα νευρώνων στον εγκέφαλο εννέα συμμετεχόντων ατόμων, επτά από τους οποίους είχαν επιληψία.

Κοίταξαν αν οι νευρώνες ταλαντώθηκαν σε φάση ο ένας με τον άλλο, καθώς αυτό θα μπορούσε να τους δείξει εάν τα εγκεφαλικά κύτταρα ήταν συνδεδεμένα. Σύγκριναν τις παρατηρήσεις τους την περίοδο που οι ασθενείς ήταν ξύπνιοι, όταν κοιμόνταν και όταν οι ασθενείς με επιληψία είχαν επιληπτικές κρίσεις. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων παρουσίασαν υψηλότερη εντροπία όταν ήταν πλήρως συνειδητοί. «Βρίσκουμε ένα εκπληκτικά απλό αποτέλεσμα: σε κανονικές καταστάσεις, όταν δεν κοιμούνται,  χαρακτηρίζονται από τον μεγαλύτερο αριθμό δυνατών διατάξεων  αλληλεπιδράσεων μεταξύ των εγκεφαλικών δικτύων, που αντιπροσωπεύουν τις υψηλότερες τιμές εντροπίας», έγραψε η ομάδα στη μελέτη.
































































































































Αυτό το εύρημα ώθησε τους ερευνητές να προτείνουν ότι η συνείδηση ​​μπορεί να είναι μια παρενέργεια ενός συστήματος που λειτουργεί για τη μεγιστοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών. Με άλλα λόγια, η ανθρώπινη συνείδηση ​​αναδύεται λόγω της αυξανόμενης εντροπίας. 

Ενώ η θεωρία της ομάδας είναι συναρπαστική και πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα που θα διερευνήσει μια πιθανή σχέση μεταξύ της ανθρώπινης συνείδησης και της εντροπίας, δεν είναι καθόλου πειστική. Το μέγεθος του δείγματος της μελέτης ήταν εξαιρετικά μικρό, οπότε θα πρέπει να επαναλάβουν τα αποτελέσματά τους σε μεγαλύτερες ομάδες και διαφορετικούς τύπους καταστάσεων του εγκεφάλου. Ωστόσο, παρέχει μια συναρπαστική εξήγηση για την ανθρώπινη συνείδηση ​​και μπορεί να είναι η ένδειξη που τελικά μας βοηθά να κατανοήσουμε πλήρως το παράξενο φαινόμενο. 


ΠΗΓΗ: physics4u.wordpress.com – futurism.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.