Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Xάνσελ και Γκρέτελ: Το “Hunger Game” της μεσαιωνικής Ευρώπης

Γιώτα Χουλιάρα | 21 Νοεμβρίου 2019

«Κοντά σ΄ ένα μεγάλο δάσος ζούσε ένας φτωχός ξυλοκόπος που με δυσκολία έβγαζε το καθημερινό ψωμί για την γυναίκα του και τα παιδιά του…»

Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ ( Hansel and Gretel ή Little Brother and Little Sister) είναι ένα γνωστό παραμύθι γερμανικής καταγωγής που καταγράφηκε από τους αδελφούς Γκριμ και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1812. Σ΄ αυτή την πρώτη έκδοση περιγράφεται η ιστορία δυο παιδιών του Χάνσελ (ο μικρός Χανς – Ιωάννης) και της Γκρέτελ (η μικρή Μαργαρίτα) που εγκαταλείπονται από την φτωχή οικογένεια τους στο δάσος και πέφτουν θύματα μια μάγισσας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ είναι τα παιδιά ενός φτωχού ξυλοκόπου. Όταν πέφτει πείνα, η μητέρα αποφασίζει να εγκαταλείψει τα παιδιά καθώς τα τρόφιμα τους δεν φτάνουν για να συντηρηθεί η οικογένεια. Ζητάει, λοιπόν, από τον πατέρα να τα οδηγήσει, μόλις ξημερώσει, στο δάσος και να τ΄αφήσει στην τύχη τους. Ο Χάνσελ, ο οποίος παριστάνει τον κοιμισμένο, ακούει την συζήτηση. Την επόμενη μέρα καθώς ο πατέρας παίρνει τα δυο παιδιά για μια «αθώα» βόλτα, ο Χάνσελ πετάει τα λευκά πετραδάκια που έχει στην τσέπη του. Τα παιδιά, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας τα εγκαταλείπει, καταφέρνουν να βρουν τον δρόμο της επιστροφής ακολουθώντας τα πετραδάκια. Η μητέρα, βλέποντας τα παιδιά να επιστρέφουν, απογοητεύεται και πείθει τον πατέρα να επαναλάβει την προσπάθεια. Αυτή τη φορά ο Χάνσελ δεν έχει πετραδάκια. Αφήνει, όμως πίσω του τα ψίχουλα από το ψωμί του. Όταν ο πατέρας εγκαταλείπει τα δυο παιδιά, εκείνα αδυνατούν να βρουν τον δρόμο της επιστροφής καθώς τα πουλιά τους δάσους έχουν φάει τα ψίχουλα. Τρομαγμένα και πεινασμένα προχωρούν ακόμη πιο βαθιά μέσα στο δάσος, όταν ξαφνικά βλέπουν μπροστά τους ένα σπίτι φτιαγμένο από ζαχαρωτά. Αρχίζουν τότε να τρώνε κομμάτια από το σπίτι, όταν εμφανίζεται η ένοικός του, μια γλυκιά γριούλα που τους λέει ότι αγαπάει πολύ τα παιδιά και πώς θα τα φιλοξενήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.