«Τέρατα του Ανατολικού Μετώπου» - Ένα μη... πολιτικά ορθό κόμικ
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 | www.xrisiavgi.com
Αν και η «πολιτική ορθότητα» κυριαρχεί στις εικονογραφημένες ιστορίες δράσης και φαντασίας (κόμικς), εντούτοις, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μια απ’ αυτές είναι και το «Fiends of the Eastern Front» (Τέρατα του Ανατολικού Μετώπου). Πρόκειται για ένα πραγματικά εξαιρετικό κόμικ, το οποίο εμπνεύστηκε ο γεννημένος το 1974 Σκωτσέζος συγγραφέας Gerry Finlay-Day και μετουσίωσε σε εικόνες ο Ισπανός καλλιτέχνης Carlos Ezquerra (1947-2018). Η πρωτότυπη αυτή ιστορία δημοσιεύθηκε στο εβδομαδιαίο νεολαιίστικο αγγλικό περιοδικό «2000 AD» (της εταιρείας «I.P.C») σε 10 συνέχειες (τεύχη 152-161, Φεβρουάριος – Απρίλιος 1980), ενώ στην Ελλάδα αναδημοσιεύθηκε (υπό τον τίτλο «Τέρατα του Μετώπου») 2 χρόνια αργότερα, στο περιοδικό «το Αγόρι» (Τεύχη 264-273, 4 Ιουνίου 1982-6 Αυγούστου 1982). Αποτελεί έναν τέλειο συνδυασμό πολεμικής περιπέτειας με στοιχεία υπερφυσικού τρόμου και θεωρείται από τις αρτιότερες δημιουργίες στο είδος του.Η αλλαγή στην συμπεριφορά των Ρουμάνων Στρατιωτών-βρικολάκων θα έρθει τον Αύγουστο του 1944, όταν, με την ρίψη φυλλαδίων από ρωσικά αεροπλάνα, θα πληροφορηθούν ότι «Ο Βασιλιάς σας και η Πατρίδα σας πολεμούν τώρα στο πλευρό της Ρωσίας». Ο Hans προσπαθεί να σταματήσει τον μόνο μη βρικόλακα Ρουμάνο, τον Δεκανέα Cringu, στο να ενημερώσει για την αλλαγή πλεύσης της Ρουμανίας τον Constanta και τους άλλους απέθαντους άνδρες του. Αποτυγχάνει, όμως, και οι Ρουμάνοι πλέον στρέφονται εναντίον των Γερμανών, εξοντώνοντάς τους πλην του Hans και του συμπολεμιστή του Karl Mueller. Οι δύο εναπομείναντες Γερμανοί εξοντώνουν όλη την ομάδα των Ρουμάνων βρικολάκων πλην του αρχηγού τους Constanta, ο οποίος όχι μόνο καταφέρνει να διαφύγει, αλλά σκοτώνει τον Karl και μετατρέπει σε βρικόλακα τον Hans. Ο τελευταίος, μην αντέχοντας την ατίμωση του να περιφέρεται στην Γη ως ένας διψασμένος για αίμα νεκροζώντανος, αυτοκτονεί με μια από τις δύο ασημένιες σφαίρες που του έχουν απομείνει τον Μάιο του 1945 στο πολιορκημένο από τους σοβιετικούς Βερολίνο.
45 χρόνια αργότερα, το σκελετωμένο πτώμα του (με την Στολή του Γερμανού Στρατιώτη) βρίσκεται από τον Γερμανό Επιθεωρητή Brandt και τον «Βρετανό» Συνταγματάρχη Grant μαζί με το τρομακτικού περιεχομένου ημερολόγιό του. Μέσα από την ανάγνωσή του γίνεται γνωστό το περιεχόμενο της φρικώδους εξιστόρησης του Hans Schmitt. Το τέλος έρχεται με την εξόντωση του Συνταγματάρχη Grant από τον Επιθεωρητή Brandt, καθώς ο πρώτος είναι στην πραγματικότητα ο Constanta, που συνεχίζει να επιβιώνει όλα αυτά τα χρόνια με ψεύτικη ταυτότητα, και ο δεύτερος την ανακάλυψε. Η εξόντωσή του δικαιώνει μετά θάνατον τον Γερμανό Στρατιώτη και γαληνεύει την ψυχή του.
Οι αξιοπρόσεκτες παρατηρήσεις που μπορούν να γίνουν πάνω σ’ αυτό το κόμικ είναι οι εξής:
β) Ο κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Hans Schmitt, είναι ένας Γερμανός Στρατιώτης συνειδητοποιημένος στις ιδέες του. Γράφει στο ημερολόγιό του για «τον δοξασμένο Γερμανικό Στρατό μας», λέει ότι «ο “Φύρερ” έχει πολλούς ευρωπαίους συμμάχους και όλοι τους εύχονται να έχουν την Τιμή να πολεμήσουν στο Ανατολικό Μέτωπο», υποστηρίζει ότι «αρχίσαμε να παρελαύνουμε ξανά για να γράψουμε ιστορία», ενώ την στιγμή που σκοτώνει έναν Ρώσο (ο οποίος τον αποκαλεί «Γερμανό σκύλο», την ώρα που του επιτίθεται) του φωνάζει «κόκκινο γουρούνι»! Καθόλου «πολιτικά ορθός» ή «αντιφασίστας» ο πρωταγωνιστής της ιστορίας αυτής…
γ) Ο αρχηγός των βρικολάκων Captain Constanta είναι κι αυτός, παρά την διαβολική φύση του, ένας άνθρωπος (…) πατριώτης, καθώς, όπως λέει γι’ αυτόν ο πιστός υπηρέτης του Δεκανέας Cringu, «ο αφέντης μου Constanta πολέμησε για την Ρουμανία για αιώνες. Πολέμησε τους Τατάρους, τους Τούρκους». Μετά την εξολόθρευση των υπολοίπων 9 συντρόφων του βρικολάκων γύρναγε απελπισμένος για 35 χρόνια σ’ όλη την Ευρώπη διαπράττοντας φόνους για να τραφεί. Ένα απομονωμένο τέρας του παρελθόντος, ένα καταραμένο φάντασμα, που θα εξολοθρευτεί, μετά από πάλη, από τον Γερμανό Επιθεωρητή Brandt.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική εκδοχή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «το Αγόρι» «πετσοκόπηκε», για να μπορέσει να χωρέσει στο μέγεθος του εν λόγω περιοδικού. Γι’ αυτό και παρατηρήθηκαν εικόνες με «μισά» κεφάλια ή «μπαλονάκια» που απλώνουν πάνω στο σκίτσο. Τα συγκεκριμένα τεύχη του περιοδικού «το Αγόρι» είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο να βρεθούν. Κυκλοφορεί, όμως, η πολυτελής αγγλική έκδοση σε τόμο που περιέχει όλη την ιστορία, και την οποία μπορεί να προμηθευτεί όποιος ενδιαφέρεται διαδικτυακά. Καλή (αναμφίβολα ανατριχιαστική) απόλαυση!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.