Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

44 χρόνια από την εκπομπή του ραδιοσήματος του Αρεσίμπο


Συμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από την ημέρα (16/11/1974) που εστάλη το «μήνυμα του Arecibo» από το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο, εγκατεστημένο κοντά στην ομώνυμη πόλη του Πουέρτο Ρίκο. Ήταν η πρώτη απόπειρα των επιστημόνων για επικοινωνία με πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς και εκπέμφθηκε προς το Σφαιρωτό Σμήνος του Ηρακλέους που βρίσκεται  σε απόσταση περίπου 25.000 έτη φωτός από τη Γη.
Το σήμα περιείχε 1.679 δυαδικά ψηφία (210 bytes), τα οποία μεταδόθηκαν σε συχνότητα 2.380  ΜΗz, με διαμόρφωση συχνότητας στα 10 Hz και ισχύ εκπομπής 1000 ΚW. H εκπομπή διήρκησε λιγότερο από 3 λεπτά.
O αριθμός 1679 επιλέχτηκε επειδή είναι το γινόμενο δύο πρώτων αριθμών, του 73 και του 23 (73 x 23 = 1679). 
Τα ψηφία μπορούν να ταξινομηθούν σε 73 σειρές με 23 στήλες.
Το μήνυμα δημιουργήθηκε από τον αστρονόμο και αστροφυσικό Frank Drake (Φρανκ Ντρέικ), τον αστρονόμο και αστροβιολόγο Carl Sagan (Καρλ Σέιγκαν, 1934 - 1996) και άλλους επιστήμονες. 
 Το μήνυμα περιλαμβάνει 7 τμήματα με κατεύθυνση ανάγνωσης από πάνω προς τα κάτω:

·        Οι αριθμοί 1 έως 10 (λευκά τετράγωνα)
·        Οι ατομικοί αριθμοί των χημικών στοιχείων  Η (υδρογόνου), C (άνθρακα), N (αζώτου), O (οξυγόνου) και P (φωσφόρου), τα οποία αποτελούν συστατικά του DNA (πορφυρά τετράγωνα)
·        Οι τύποι για τα ζάχαρα και τις βάσεις των νουκλεοτιδίων  του DNA (πράσινα τετράγωνα)
·        Το σύνολο των νουκλεοτιδίων στο DNA και αναπαράσταση της δομής του διπλού έλικα του DNA (λευκά και γαλάζια τετράγωνα)
·        Γραφική απεικόνιση ενός ανθρώπου με μέσο ύψος (1764 mm)  και ο ανθρώπινος πληθυσμός της Γης (ερυθρά, γαλάζια/λευκά, και λευκά τετράγωνα)
·        Γραφική απεικόνιση του Ηλιακού Συστήματος με ένδειξη τη Γη, απ’ όπου απεστάλη το μήνυμα (κίτρινα τεράγωνα)
·        Γραφική απεικόνιση του ραδιοτηλεσκοπίου του Αρεσίμπο και διαστάσεις της εκπέμπουσας κεραίας, διαμέτρου 304,18 μέτρων (πορφυρά, λευκά, και γαλάζια τεράγωνα).

Αφιερωμένο στο μήνυμα του Arecibo το σημερινό Doodle της Google 

Π.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.