Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Valdemar Poulsen: ο Δανός εφευρέτης της μαγνητικής εγγραφής ήχου

Ο Δανός μηχανικός και εφευρέτης Valdemar Pοulsen (Βαλντεμάρ Πούλσεν) είναι ο άνθρωπος ο οποίος με τις καινοτομίες που εισήγαγε, κατέστησε δυνατή τη μαγνητική εγγραφή ήχου και τη μετάδοση ραδιοκυμάτων μεγάλης εμβέλειας.

Η τεχνολογία της μαγνητικής εγγραφής ήχου που ανέπτυξε ο Valdemar Poulsen αποτέλεσε τη βάση για τη λειτουργία πολλών συσκευών, όπως είναι οι τηλεφωνικές συσκευές, οι κασέτες, οι βιντεοκασέτες VHS κ.λπ.

Ο Valdemar Pοulsen γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1869 στην Κοπεγχάγη. Για ένα διάστημα σπουδασε Ιατρική, την οποία εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στο μεγάλο του πάθος που ήταν η Ραδιοτεχνία και προσελήφθη ως τεχνικός στην τηλεφωνική εταιρεία της Κοπεγχάγης.

Μια από τις πρώτες εφευρέσεις του ήταν το τηλεγράφωνο (telegraphone), ένας ηλεκτρομαγνητικός φωνόγραφος, ικανός να καταγράψει ανθρώπινη ομιλία από την εναλλασσόμενη μαγνήτιση ενός σύρματος. Το τηλεγράφωνο κατάγραφε συνεχώς επί 30 λεπτά σε ένα χαλύβδινο σύρμα που κινείτο με ταχύτητα 84 ίντσες (213 cm) ανά δευτερόλεπτο.
Το 1903, με Αμερικανούς συνεργάτες, ίδρυσε την American Telegraphone Company για την κατασκευή και πώληση βελτιωμένης έκδοσης της συσκευής του. Ωστόσο οι πωλήσεις ήταν υποτονικές.
Το 1903 κατασκεύασε ένα ραδιόφωνο «τραγουδιού τόξου (singing arc που μετέδιδε μέχρι και 150 μίλια. Οι επακόλουθες βελτιώσεις αυτής της συσκευής ήταν ικανές να φτάσουν τα 2.500 μίλια και χρησιμοποιήθηκαν από το Ναυτικό των ΗΠΑ.
Το 1908 ο Πούλσεν ανάπτυξε ένα  Μετατροπέα / Μεταλλάκτη τόξου («Μεταλλάκτης τόξου - αποστολής Σημάτων Πούλσεν») που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη Ραδιοφωνία πριν από την έλευση της τεχνολογίας των λυχνιών κενού.
Ο Πούλσεν έγινε επίτιμος διδάκτορας  του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Υπήρξε συνεργάτης της Δανικής Ακαδημίας Τεχνικών Επιστημών, του Σουηδικού Ινστιτούτου Μηχανικών Έρευνας και κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Δανικής Εταιρείας Επιστημών και το Δανικό Κυβερνητικό Μετάλλιο. Εκδόθηκε μια σφραγίδα προς τιμήν του ενώ η Δανική Ακαδημία Τεχνικών Επιστημών καθιέρωσε ετήσιο βραβείο στο όνομά του.
Απεβίωσε στις 23 Ιουλίου του 1942 στην Γκεντόφτε.
Π.Γ.
 
 
 Αφιερωμένο στον Δανό μηχανικό Valdemar Poulsen το σημερινό doodle της Google

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.