Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Πρωινή… ανάγκη

03/11/2023

 

Αν δεν ντύσεις την αλήθεια σου με τα ρυπαρά ράκη του ορθοπολιτικού ψεύδους, θα σε περιλάβουν τα πρωινάδικα

Παναγιώτης Λιάκος

Αξιοπερίεργη συνήθεια η παρακολούθηση τηλεόρασης – για οποιονδήποτε λόγο. Ακόμα κι όταν προβάλλει κάτι που έχει ουσιώδες ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό ενδιαφέρον, η υπογάλαζη ακτινοβολία της οθόνης φαντάζει ενοχλητική. Στενόχωρο το θέαμα αυτών που την κοιτάζουν μαγνητισμένοι. Οι καθισμένοι γύρω από την ψηφιακή… φωτιά θυσιάζουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Ψήνουν τον χρόνο τους σαν σφαχτάρι και η τσίκνα φτάνει με τη μορφή χρημάτων και ισχύος στους καναλάρχες. Ε, όχι δα… Δεν τους πρέπουν τέτοιες τιμές.

Ωστόσο, η αξιοπερίεργη συνήθεια της παρακολούθησης τηλεόρασης εξελίσσεται σε βαριά διαστροφή όταν αφορά πρόγραμμα πρωινής ζώνης (το οποίο τηλεπρωινό φτάνει στα σύνορα του απογεύματος).

Ένα τσούρμο εργάτες της βιομηχανίας παραγωγής εντυπώσεων κάθονται σε ψηλούς πάγκους (όπως στα μπαρ, αλλά λείπουν το μπαρ, η κάβα, ο μπάρμαν και οι άλλοι θαμώνες). Είναι ντυμένοι παρδαλά. Φαινομενικά παρδαλή η διάθεσή τους, αν και μπορεί να γίνει αντιληπτή μια συμπεριφορά στρατιωτικού τύπου. Ο παρουσιαστής/τρια λειτουργεί σαν θαλαμάρχης και οι πανελίστες σαν νεοσύλλεκτοι οπλίτες.

Όταν ξεκινά η εκπομπή, είθισται να ηχεί άσμα ελληνόφωνο, τύπου ντιριντάχτα, ή ξένο της χοροπηδηχτής σχολής. Και εκεί συντίθεται μια εικόνα θλιβερή, αμήχανη και σιχαμένη. Πανελίστες και παρουσιαστής/στρια μιμούνται ατέχνως χαρωπή διάθεση και αρκουδοειδείς χορευτικές κινήσεις – και καλά μεράκλωσαν.

Μόλις τελειώσει αυτό το κομπαρσιλίκι ξεκινά η βασική αποστολή: η προσέγγιση της θεματολογίας τους με ιεροεξεταστική διάθεση. Το «δόγμα» με βάση το οποίο δικάζουν τους «αιρετικούς» και τους «μάγους» είναι η ορθοπολιτική, η νεοταξική ιδεολογία των «αφυπνισμένων», η καθολική αποδόμηση των παραδοσιακών αξιών – αυτό που λένε στην αγγλική «woke κουλτούρα».

Θέματα βρίσκουν άφθονα, αλλά το μοτίβο είναι ένα: κάποιος που του ξέφυγε μια αλήθεια, την οποία δεν αποδέχεται το νεοταξικό ιερατείο. Και η λέξη-κλειδί είναι η «προσβολή», η φράση «αυτό που είπε θίγει και προσβάλλει» τους τάδε και τους δείνα.
Αν αποκαλέσεις κλέφτη τον κλέφτη, κάθαρμα το κάθαρμα, ανώμαλο τον ανώμαλο και δεν ντύσεις την αλήθεια σου με τα ρυπαρά ράκη του ορθοπολιτικού ψεύδους, θα σε περιλάβει ο ουλαμός των παρδαλών ιεροεξεταστών για τα περαιτέρω…

ΠΗΓΗ: www.newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.