Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Τα γενέθλια του τρόμου

22/11/2023

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε φωτογραφία που λήφθηκε την ημέρα των γενεθλίων του θυμίζει θαλαμάρχη της Κόλασης

Παναγιώτης Λιάκος

Ο Τζο Μπάιντεν είναι το -για τα μάτια του κόσμου- αφεντικό της υπερδύναμης. Προχθές είχε γενέθλια. Η φωτογραφία του με την τούρτα όπου είχαν λαμπαδιάσει πάνω της 81 κεριά, τα οποία συμβολίζουν την ηλικία του, είναι μια ακριβής περιγραφή του συστήματος εξουσίας, το οποίο υπηρετούν ο ίδιος και οι όμοιοί του.

Ο Τζο Μπάιντεν, που κάποτε ήταν ευφυής άνθρωπος, σίγουρα έχει εκλάμψεις και αντιλαμβάνεται πού και πού την τραγικότητα της θέσης του. Παρά ταύτα, προσπαθεί να κάνει χιούμορ. Στον ιστότοπο www.threads.net, σχολιάζοντας τα δεκάδες κεριά στην τούρτα των γενεθλίων του, έγραψε: «Έγινα 81 και το μόνο που πήρα ήταν μια νέα κοινωνική πλατφόρμα [σ.σ.: εννοεί τη δημιουργία λογαριασμού στο threads.net]! Ευχαριστώ για τις ευχές, παιδιά. Και στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο κεριών γενεθλίων: ελπίζω το σωματείο σας να εξασφάλισε να πληρωθείτε υπερωρίες».

Αξίζει να κοιτάξετε για λίγη ώρα την εικόνα του Τζο Μπάιντεν με την τούρτα και τα πολλά κεριά της. Η πρώτη ανάγνωσή της είναι η προφανής: Ένας γερασμένος άνθρωπος, με σαρδόνιο και προσποιητό χαμόγελο, βρίσκεται μπροστά από μια εστία πυρός – που δεν της φαίνεται ότι είναι τούρτα γενεθλίων κατάφορτη αναμμένων κηρίων. Πιο πολύ θυμίζει μεγάλο πυροτέχνημα, που άναψε κάποιος ανεύθυνος πάνω στο προεδρικό τραπέζι.

Ωστόσο, αυτό που υποδηλώνεται από τη φωτογραφία είναι ακόμα πιο ισχυρό. Το χρώμα του χώρου και του προσώπου, που είναι αποτέλεσμα του ημίφωτος και της φλόγας μπροστά και κάτω από τον υπερήλικα πρόεδρο των ΗΠΑ, δίνει μια μεφιστοφελική – κολασμένη χροιά στην όλη εικόνα. Λες και είναι βγαλμένη από ταινία τρόμου [του τύπου «Η προφητεία» (The Omen) ή «Το μωρό της Ρόζμαρι»]. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σ’ αυτή τη φωτογραφία θυμίζει θαλαμάρχη της Κόλασης. Όλοι το βλέπουν αλλά λίγοι είναι εκείνοι που το παραδέχονται κι ακόμα λιγότεροι όσοι τολμούν να το σχολιάσουν.

Το πολύ κακό, όμως, σ’ αυτό το κακό είναι πως όπως φαίνεται ο Μπάιντεν σ’ αυτή τη φωτογραφία ΕΙΝΑΙ η μορφή του πολιτισμού που θέλουν να κάνουν πραγματικότητα οι κινούντες τα νήματα στην πολιτική και την οικονομία σε πλανητικό επίπεδο…

ΠΗΓΗ: www.newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.