Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Οι «μπουκαλάκηδες» και το όνειρο του κυρίου Δένδια

 09/11/2023

Αλκιβιάδης Κ. Κεφαλάς*

Επειδή η χώρα δεν διαθέτει ηγεσία με αντίληψη, όραμα και γνώσεις, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επιστημονικό και τεχνολογικό αμυντικό υπόβαθρο

Αν και όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα που δεν κατασκευάζει τα όπλα της δεν μπορεί να επιβιώσει, οι Έλληνες πρόσφατα ανακάλυψαν ότι, πλην τηλεοπτικής επιστημονικής έρευνας κορονοϊού, κλιματικής αλλαγής και πράσινης ανάπτυξης, υπάρχoυν και η αμυντική επιστήμη και η τεχνολογία. Από όλους τους πολιτικούς, μόνο ο κ. Δένδιας αντιλήφθηκε ότι τα τελευταία 25 χρόνια η Τουρκία μεταπήδησε από τον αραμπά στη διαστημική εποχή, αναπτύσσοντας αμυντική και τεχνολογική υπόσταση. Στην Ελλάδα όμως η χρηματοδότηση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εξυπηρέτησε το «σουβλάκι» και το «φρεντοτσίνο», καθώς και τα «ψυχολογικά προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών». Από το 1981, έτος κατά το οποίο η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), η χρηματοδότηση της ισχνής αμυντικής επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας μηδενίστηκε.

Η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτούσε μέχρι πρόσφατα αμυντικά ερευνητικά έργα, αφενός επειδή πλην Ελλάδας τα κράτη – μέλη χρηματοδοτούσαν την αμυντική τους προσπάθεια μέσω εθνικών προγραμμάτων και αφετέρου επειδή η Γερμανία δεν επιθυμούσε να υπάρξουν νέοι αμυντικοί βιομηχανικοί ανταγωνιστές εντός της Ε.Ε.

Αντιθέτως, ο γράφων ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Κομισιόν επί θεμάτων νανοτεχνολογίας τη δεκαετία του 2000 έγινε μάρτυρας της αθρόας χρηματοδότησης με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του τουρκικού ερευνητικού οργανισμού TUBITAK, οι δραστηριότητες του οποίου άπτονται αποκλειστικά και μόνο επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων.

Έτερο παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη χρηματοδότηση τουρκικού άρματος μάχης του ομίλου Κοτς, με 200.000.000 ευρώ από τα χρήματα του Ταμείου Ανάπτυξης, με την αρωγή της κυβέρνησης της Ν.Δ. Συνεπώς, οι περιπτώσεις χρηματοδότησης σχεδιασμού και ανάπτυξης αμυντικών ή άλλων συσκευών και μηχανημάτων, όπως π.χ. συστημάτων μέτρησης αποστάσεων με laser, τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να ολοκληρωθούν σε αμυντικά συστήματα, είναι μηδενικές. Δεν υπήρξε χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας καθώς και του ΕΛΙΔΕΚ για την ανάπτυξη και την κατασκευή συσκευών radar, laser, ηλεκτροοπτικής, ηλεκτρονικών, αεροδιαστημικής ή ναυτικής τεχνολογίας, δραστηριότητες τις οποίες ανέπτυξε και εστιάζει αποκλειστικά το TUBITAK.

Οι Έλληνες επιστήμονες

Την ίδια χρονική περίοδο οι Έλληνες επιστήμονες μετετρέποντο σε συγγραφείς ερευνητικών προτάσεων, οι οποίες είχαν ως παραδοτέα επιστημονικές δημοσιεύσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την εθνική οικονομία. Το σύνολο σχεδόν της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα χρηματοδοτούσε και ακόμη χρηματοδοτεί τους «μπουκαλάκηδες», οι οποίοι προμηθεύονται χημικές ουσίες από εταιρίες του εξωτερικού, τις τροποποιούν και προβαίνουν σε πληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων σε κάποια από τις χιλιάδες των επιστημονικών περιοδικών.

Πώς επίσης θα μπορούσε ο κύριος υπουργός να πείσει τους αριστερούς ακαδημαϊκούς στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα ώστε να εξασκήσουν την αμυντική έρευνα; Πού θα βρεθούν οι εκατοντάδες, αν όχι οι χιλιάδες, των εξειδικευμένων αμυντικών επιστημών και τεχνολόγων που απαιτούνται για μια τέτοια προσπάθεια; Η μήπως ο κύριος υπουργός θα αλλάξει τον προσανατολισμό, το νομικό καθεστώς, τη φιλοσοφία και το ερευνητικό αντικείμενο, αν όχι των πανεπιστημίων, τουλάχιστον των ερευνητικών κέντρων; Αυτές οι καινοτόμες αλλαγές είναι αδύνατον να γίνουν στην Ελλάδα. Πλείστες προηγούμενες περιπτώσεις διαφθοράς ακυρώνουν την όποια τεχνολογική και επιστημονική αμυντική προσπάθεια, που, αν υπάρξει, θα πρέπει να τοποθετηθεί εκτός του συστήματος του διεφθαρμένου Ελληνικού Δημοσίου. Το παράδειγμα κατασκευής βόμβας laser στα «ένδοξα» χρόνια του ΠΑΣΟΚ με κοινοπραξία Δημοσίου, ιδιωτικού τομέα και της… Αρμενίας είναι χαρακτηριστικό επειδή στο τέλος παραδόθηκε χάρτινο κουτί με κρυστάλλους αξίας μερικών εκατοντάδων ευρώ, αντί για το ολοκληρωμένο σύστημα βόμβας laser. Επειδή η χώρα δεν διαθέτει ηγεσία με αντίληψη, όραμα και γνώσεις, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επιστημονικό και τεχνολογικό αμυντικό υπόβαθρο. Τέλος, θα είναι μάλλον αδύνατον ο κύριος Δένδιας να πείσει τους Έλληνες κεφαλαιούχους να μετατραπούν από «ρεντρούμηδες» ενοικιαζόμενων δωματίων σε βιομηχάνους αμυντικών συστημάτων. Τα χρόνια λάθη πληρώνονται. Η ανυπαρξία αμυντικής τεχνολογικής κουλτούρας στην Ελλάδα καθιστά όνειρο θερινής νυκτός το όραμα του κυρίου Δένδια.

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του
Μάντσεστερ, UK, τ. διευθυντής Ερευνών του
Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

ΠΗΓΗ: www.newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.