Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Ο «δικτάτορας» Μαδούρο προ των πυλών της… «σωστής πλευράς της ιστορίας»!

27/11/2022

Το 2018, οι κακές σχέσεις ΗΠΑ-Βενεζουέλας έγιναν ακόμα χειρότερες, μετά την νέα εκλογική νίκη του Μαδούρο, την οποία αμφισβήτησε εντόνως η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Μάλιστα, ο τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης Γκουϊδό, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας και οι ΗΠΑ τον αναγνώρισαν επισήμως ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Από την πλευρά του ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ κι έδωσε χρονικό περιθώριο 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα, οι δε ΗΠΑ επέβαλλαν εμπάργκο στην Βενεζουέλα.

Ωστόσο, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ άλλαξαν την πολιτική τους έναντι του «δικτάτορα» Μαδούρο, με προφανή σκοπό την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσσικό πετρέλαιο, αλλά και τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου της Βενεζουέλας στην Κίνα – μέχρι τώρα η Βενεζουέλα πουλάει περίπου το 70% του πετρελαίου της στην Κίνα. 

Έτσι, τον Μάρτιο του 2022, αμερικανική αντιπροσωπία είχε συνάντηση με τον Μαδούρο, που κατέληξε σε μια πρώτη συμφωνία, να επιτρέψουν οι ΗΠΑ σε δύο ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου, την ιταλική ENI και την ισπανική REPSOL, να εισάγουν στην Ευρώπη πετρέλαιο από την Βενεζουέλα. Βέβαια, οι ποσότητες πετρελαίου που επιτράπηκε να μεταφέρουν οι δύο εταιρείες δεν ήταν τόσο μεγάλες, ωστόσο έγινε μια αρχή. Τον δε Απρίλιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το «πράσινο φως» στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron, ν’ αρχίσει συνομιλίες για μελλοντική συνεργασία με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Κι όπως φαίνεται, η ώρα της συνεργασίας ήρθε…

Μια ιστορική συμφωνία, λοιπόν, της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με την αντιπολίτευση, υπεγράφη χθες στην Πόλη του Μεξικού, μετά από διαπραγματεύσεις που έγιναν υπό την εποπτεία των ΗΠΑ και διάφορων δορυφόρων τους.

Φυσικά, οι ΗΠΑ πανηγύρισαν για την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, μ’ έναν υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο να κάνει λόγο για «ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τώρα, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, αναμένεται μεγάλη συμφωνία της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ για το πετρέλαιο και το πέρασμα του «δικτάτορα» Μαδούρο, στην… «σωστή πλευρά της ιστορίας»!

(ΥΓ): Πάντως, οι διεθνείς αφέντες φροντίζουν να μην… ξεμένουμε ποτέ από «δικτάτορες». Μέχρι πρότινος τέτοιος ήταν ο Μαδούρο, αλλά τώρα τελευταία «δικτάτορας» είναι μόνο ο… Πούτιν.

A.B.

ΠΗΓΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.