Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Μήπως η θεωρία του πολυσύμπαντος πρέπει να εγκαταληφθεί;

05/11/2022

Την ιδέα του πολυσύμπαντος στήριξαν(-στηρίζουν) αρκετοί φυσικοί (Stephen Hawking, Brian Greene κ.ά), ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι αντιεπιστημονική, αφού οι προβλέψεις της θεωρίας είναι αδύνατο να ελεγχθούν – μια θεμελιώδης απαίτηση που καθορίζει όλες τις επιστημονικές θεωρίες.

Τι μας οδηγεί στην θεωρία του πολυσύμπαντος; Είναι η θεωρία του πολυσύμπαντος μόνο ένα μπάλωμα στο πρόβλημα της θεωρίας του Big Bang; Πρέπει να απορρίψουμε τους μεγάλους ισχυρισμούς και να αφήσουμε τις θεωρίες του πολυσύμπαντος για τις σελίδες των κόμικς; Ή μήπως πρέπει να πάρουμε την θεωρία του πολυσύμπαντος σοβαρά και να αποδεχτούμε ότι η σύγχρονη επιστήμη ξεπέρασε τα όρια του πειράματος και της φαντασίας;

Οι φυσικοί Sabine Hossenfelder, Roger Penrose και Michio Kaku, αναλύουν και συζητούν τα θέματα αυτά στο βίντεο που ακολουθεί:

00:00 Εισαγωγή
02:22 Michio Kaku | Η θεωρία του πολυσύμπαντος κυριαρχεί πλέον στην κοσμολογία. Eίναι αναπόφευκτη.
06:03 Sabine Hossenfelder | Η πίστη στο πολυσύμπαν είναι το λογικό ισοδύναμο με την πίστη στον Θεό.
07:57 Roger Penrose | Τα σύμπαντα είναι διαδοχικά και έτσι δεν είναι ανεξάρτητοι κόσμοι.
16:36 Θέμα 1 | Οι επιστημονικές θεωρίες πρέπει να είναι ελεγχόμενες πειραματικά;
28:45 Θέμα 2 | Υπάρχει πρόβλημα στη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης με τις λύσεις του πολυσύμπαντος;
42:49 Θέμα 3 | Οι θεωρίες του σύμπαντος θα δεσμεύονται πάντα από στοιχεία που είναι αδύνατον να ελεχθούν;

Ο Michio Kaku είναι φυσικός που ασχολήθηκε με τη θεωρία των χορδών και συγγραφέας πολλών βιβλίων εκλαϊκευμένης φυσικής. Είναι καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο City College της Νέας Υόρκης και CUNY Graduate Center.

Η Sabine Hossenfelder είναι θεωρητική φυσικός στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Φρανκφούρτης όπου ηγείται της ερευνητικής ομάδας για την Υπερρευστή Σκοτεινή Ύλη.

Ο Roger Penrose είναι μαθηματικός και βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής. Είναι περισσότερο γνωστός για την εργασία του στη γενική σχετικότητα και τις μαύρες τρύπες.

ΠΗΓΗ: physicsgg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.