02/11/2022
Oι δημοσιογράφοι μετά την συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλλας ρώτησαν για την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, την οποία, κατά τη γνώμη τους, η Αθήνα δεν παρείχε στο ίδιο επίπεδο με το Βερολίνο ή το Παρίσι.
Και τι απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός;
«Παρείχαμε μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Για προφανείς λόγους, δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά οι Ουκρανοί είναι πολύ ευχαριστημένοι με τη βοήθεια που τους προσφέραμε και δεν υπήρξαν παράπονα για την παροχή της», είπε ο πρωθυπουργός.
Μπορεί να μας πει ο Μητσοτάκης αφού η ίδια η κυβέρνησή του του έχει δημοσιεύσει τον σχετικό κατάλογο με τα όπλα και τα πυρομαχικά που έστειλε ως στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς, γιατί δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες; Υπάρχει κάτι άραγε που έχει σταλθεί και δεν ανακοινωθεί; Αυτό καταλαβαίνουμε από τη δήλωσή του. Αλλιώς ας μας την εξηγήσει καλύτερα.
Επιβεβαίωσε έμμεσα την παράδοση των RM-70;
Συν τοις άλλοις γιατί οι Ουκρανοί είναι πολύ ευχαριστημένοι με την βοήθειά μας; Σίγουρα τα BMP-1 ήταν πολύ σημαντικά γι’ αυτούς (που παραδόξως δεν ήταν για εμάς και για την άμυνα των νησιών… ) αλλά η «υπερβολική χαρά. στην ανθρώπινη ψυχολογία υπονοεί κάποιο «έξτρα, επιπλέον δώρο».
Να υπενθυμίσουμε την λίστα με τα όπλα και τα πυρομαχικά που στάλθηκαν στην Ουκρανία.
122 ΤΟΜΑ BMP-1 με όλα τα πυρομαχικά των πολυβόλων τους
15.000 βλήματα των 73 χλστ.
15.000 ρουκέτες των 122 χλστ.
20.000 επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47 Καλάσνικοφ
3.200.000 φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών,
60 MANPAD FIM-92 Stinger,
17.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών
1.100 αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18
Στην λίστα δεν έχουν προσθέσει τα 25 ρουκετοβόλα RM-70 τα οποία όμως έχουν αποσυρθεί από τα νησιά και δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση ως προς την τύχη τους.
Τα RM-70
αποτελούν την αιχμή των τουρκικών απαιτήσεων για αφοπλισμό των νησιών του
Αιγαίου.
Σημειώνεται ότι είχαν απομείνει 115 ρουκετοβόλα από ένα σύνολο 150 συστημάτων.
Οι Τούρκοι ζητάνε ειδικά αυτά να αποσυρθούν από τα νησιά.
Είναι ρουκετοβόλα των 122 χλστ. με ακτίνα δράσης περί τα 22 χλμ. τα οποία μπορούν να κονιορτοποιήσουν οποιαδήποτε αποβατική δύναμη, αλλά και να πλήξουν και συγκεντρώσεις στρατευμάτων στην μικρασιατική ακτή.
Τα ρουκετοβόλα RM-70 αυτά είχαν παραληφθεί από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού Στρατού το 1993 , είναι ρωσικής σχεδίασης (τα γνωστά BM-21, αλλά σε άλλη πλατφόρμα) και κατασκευάστηκαν στην τότε Τσεχοσλοβακία.
Ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστειλε στην Ουκρανία 15.000 ρουκέτες, δηλαδή τα πυρομαχικά των RM-70.
Mε τόσο μεγάλο αριθμό ρουκετών που στάλθηκε στην Ουκρανία, θα ήταν φυσιολογικό ένας αριθμός από ρουκετοβόλα RM-70 να μην «χρειάζεται» πλέον αφού δεν θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών για να είναι επιχειρησιακά.
Aντιστοίχως
για τόσα πολλά πυρομαχικά οι Ουκρανοί θα χρειάζονται έναν αντίστοιχο αριθμό
ρουκετοβόλων για να τα χρησιμοποιήσουν, γιατί με… τα χέρια σίγουρα δεν μπορούν
να ρίξουν τις ρουκέτες.
Κάτι τέτοιο όμως αν λέγονταν θα προκαλούσε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση. Τα
πυρομαχικά ακούγονται σαν ήσσονος σημασίας ζήτημα (αλλά δεν είναι), οπότε ας
ξεκινήσει με το απλό η κυβέρνηση που είναι να εξηγήσει που βρίσκονται αυτή την
στιγμή τα ελληνικά ρουκετοβόλα που λείπουν από τα ελληνικά νησιά.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι για άλλη μια φορά θεώρησε σκόπιμο να αποθέωση τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με προσωπικό του μήνυμα στο Twitter. Έγραψε συγκεκριμένα:
«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Ερντογάν για την ενεργό συμμετοχή του στη διατήρηση της συμφωνίας για τα σιτηρά, για τη σταθερή υποστήριξή του στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Συζητήσαμε περαιτέρω βήματα για την επιστροφή αιχμαλώτων και πολιτικών κρατουμένων. Βασίζομαι επίσης στην υποστήριξη του και σε αυτό».
Το γεγονός πάντως ότι ο Ζελένσκι έκανε αυτή την διθυραμβική ανάρτηση λίγες ώρες πριν την άφιξη της προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπουργού άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Κίεβο, είναι τουλάχιστον προκλητικό απέναντι στην Ελλάδα ενώ η συνοδεία της προέδρου από τον ΥΕΘΑ εγείρει και πάλι ερωτήματα τυχόν συμφωνιών παραχώρησης νέου πακέτου όπλων από τα ελληνικά αποθέματα και μονάδες.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία θησαυρίζει από την αμφιλεγόμενη στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας, σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία πληρώνει βαρύτατο τίμημα.
ΠΗΓΗ: www.makeleio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.