Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Νέο επικοινωνιακό αφήγημα από τους αναίσχυντους παπαγάλους της κυβέρνησης του Κούλη: "Το ΕΚΠΑ στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου" 

Η ψευδέστατη είδηση που μεταδόθηκε χθες από τα αργυρώνητα ΜΜΕ (έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και βοθροκάναλα της διαπλοκής) αναφέρει:

«Στις 26 Ιανουαρίου 2022 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, αλλά και τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταγράφει μία σπάνια επίδοση για ελληνικό Πανεπιστήμιο, ευρισκόμενο για πέμπτη συνεχομένη χρονιά στο top 100 μιας παγκόσμιας κατάταξης. Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τη Webometrics  βρίσκεται στην 92η θέση  παγκοσμίως και στην 18η θέση στην Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος  πίνακας κατάταξης, ο οποίος δημοσιεύθηκε για 13η φορά, περιλαμβάνει 7497 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και τα 24 Ελληνικά….»  

Αν κάποιος  επισκεφτεί τον ιστότοπο της Webometrics http://www.webometrics.info/en/transparent,  θα διαπιστώσει ότι το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 256η θέση παγκοσμίως και στην 58η στην ΕΕ, το ΑΠΘ στην 261η θέση παγκοσμίως και ακολουθούν άλλα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε πολύ χαμηλότερες θέσεις.

Στην περισσότερο αξιόπιστη ταξινόμηση των  πανεπιστημίων από την QS World University Rankings  για το 2022  (βλ. https://egno.gr/2021/09/i-taxinomisi-ton-kaliteron-panepistimion-se-olo-ton-kosmo-qs-world-university-rankings-2022-i-thesi-ellinikon-panepistimion/ ) που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες , το ΕΚΠΑ βρίσκεται μεταξύ της 651ης και 700ης θέσης:

Αμφιβάλλω, αν αυτοί που πραγματοποιούν τις αξιολογήσεις, έχουν επισκεφτεί κάποιο από τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Αποτελεί άραγε μοναδικό κριτήριο για την αξιολόγηση ο αριθμός δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και οι ερευνητικές εργασίες;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι ξέφραγο αμπέλι. Καταλήψεις, βανδαλισμοί, πολιτικές αντιπαραθέσεις με ξυλοδαρμούς, απειλές και προπηλακισμοί καθηγητών, ιδεολογική (και όχι μόνο) τρομοκρατία της αριστεράς. Πανεπιστημιακοί χώροι που έχουν μεταβληθεί σε εργαστήρια κατασκευής βομβών μολότοφ και καλλιέργειας ναρκωτικών. Πανεπιστημιακοί χώροι όπου παρέχεται άσυλο σε εγκληματικά στοιχεία και λαθρομετανάστες.

Πριν λίγες μόλις εβδομάδες είδαμε στα κανάλια τον πρώην κνίτη και Σημιτάνθρωπο, Τάκη Θεοδωρικάκο, υπουργό «προστασίας» του πολίτη της κυβέρνησης των … ά(χ)ριστων, να συγχαίρει τους αστυνομικούς της Αστυν. Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης διότι εκκένωσαν χώρο του Βιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ που τελούσε υπό κατάληψη για 34 ολόκληρα χρόνια!

Σκάνδαλα, διαφθορά, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία είναι συχνά μεταξύ του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού των ελληνικών πανεπιστημίων. Από τις αναρίθμητες περιπτώσεις, αρκεί να θυμίσουμε το «σκάνδαλο της Παντείου» με κύριο πρωταγωνιστή τον τότε  Πρύτανη του ιδρύματος, Αιμίλιο Μεταξόπουλο (1955-2010), εκλεκτό όλου του «συνταγματικού τόξου». Ο Μεταξόπουλος, καθώς και άλλα στελέχη του Παντείου πανεπιστημίου, ακαδημαϊκά και διοικητικά, κρίθηκαν ένοχοι ύστερα από διαπίστωση ελλείμματος στα ταμεία του Πανεπιστημίου, ύψους 8 εκατ. ευρώ περίπου,  και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 10 έως 31 χρόνια από κάποιους αδέκαστους δικαστές. Ήταν η μοναδική περίπτωση που καθηγητές πανεπιστημίου οδηγήθηκαν στις φυλακές για κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

Πριν λίγες μέρες καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ξυλοκοπήθηκε άγρια σε αμφιθέατρο όπου δίδασκε, ενώ αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος ήταν κατηγορούμενος για τοκογλυφία και παιδεραστία στη Ρουμανία και βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με άλλον καθηγητή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά ο καθηγητής συνεχίζει να διδάσκει!

Κατά τα άλλα, οι κυβερνητικοί παπαγάλοι διασπείρουν με ψευδείς ειδήσεις ότι το ΕΚΠΑ και άλλα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Και όλα αυτά σε μια ακόμη προσπάθεια ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της κυβέρνησης του Κούλη Μητσοτάκη που καταρρέει.

Τι και αν βροντοφωνάζουμε «ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!», τι και αν με τα καμώματά τους ντρέπεται ακόμη και η Ντροπή, οι ίδιοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Παύλος Γκάσταρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.