Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

6 Φεβρουαρίου 1945: Μνήμη Ρομπέρ Μπραζιγιάκ...

Διαβάστε περισσότερα www.elkosmos.gr/mnimi-romper-brazigiak-621945/ © www.elkosmos.gr

6 Φεβρουαρίου 1945: Μνήμη Ρομπέρ Μπραζιγιάκ

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1945 ο Ρομπέρ Μπραζιγιάκ στήνεται στο εκτελεστικό απόσπασμα και πεθαίνει φωνάζοντας «Ζήτω η Γαλλία»! Σημαντικός Ευρωπαίος διανοούμενος, δημοσιογράφος και λογοτέχνης, ο Μπραζιγιάκ καταδικάστηκε ως συνεργάτης των Γερμανών. Κατά την διάρκεια του πολέμου τάχθηκε συνειδητά υπέρ του Φασισμού και του Εθνικοσοσιαλισμού και υποστήριξε την Κυβέρνηση του Βισύ. Μετά την απελευθέρωση συνελήφθη, φυλακίστηκε και έπειτα εκτελέστηκε δια τυφεκισμού. Πολλοί σημαίνοντες Ευρωπαίοι διανοούμενοι έκαναν εκκλήσεις για να αποτραπεί η εκτέλεση αλλά η πολιτική απόφαση του Ντε Γκώλ ήταν αμετακίνητη. Ο Ρομπέρ Μπραζιγιάκ έμεινε πιστός μέχρι το τέλος στις Ιδέες του.

Ρομπέρ Μπραζιγιάκ και ο Γαλλικός Εθνικισμός

Η άνοδος του Γαλλικού εθνικισμού κατά τη δεκαετία του 1930 βασικά οφείλεται στους διανοούμενους εθνικιστές μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση κατείχε ο Ρομπέρ Μπραζιγιάκ. Ο Γάλλος διανοούμενος, η μνήμη του οποίου και σήμερα τιμάται από τους συναγωνιστές του, είναι από τους πλέον πολυδιαβασμένους όχι μόνο στην πατρίδα του, αλλά πολύ περισσότερο στο εξωτερικό. Η εκτέλεση του το 1945 ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στην Ευρώπη, από τους διανοούμενους της εποχής, ακόμη και αυτών, που δεν συμφωνούσαν με την ιδεολογική του τοποθέτηση και τους αγώνες του για την Εθνικιστική ιδεολογία. Ο Ρομπέρ Μπραζιγιάκ καταδικάστηκε σε θάνατο για τις πολιτικές του τοποθετήσεις και όχι για διαφθορά ή κατάχρηση εξουσίας.

Ο Γάλλος διανοούμενος από νεαρή ηλικία αγάπησε και ασπάστηκε την Εθνικιστική ιδεολογία. Φοίτησε στη καλύτερη σχολή της Γαλλίας την Εκόλ Νορμάλ, όπου και αρίστευσε. Πολύ γρήγορα γοητεύτηκε από τις ιδεολογικές θέσεις της Γαλλικής δεξιάς και εντάχθηκε στη «Γαλλική Δράση» (Action Francaise). Η οργάνωση αυτή τη δεκαετία του ‘30 εκπροσωπούσε τον εθνικισμό στην Γαλλία και είχε θέσεις φιλομοναρχικές αλλά και αντισιωνιστικές. Ηγέτης της οργάνωσης ήταν ο Σάρλ Μοράς και μία ομάδα της «Γαλλικής Δράσης» η «Les Camelols du Roi» ήταν η πλέον δυναμική και οι συγκρούσεις με τους κομμουνιστές ήταν συνεχείς. Στην ιδεολογική εξέλιξη του Μπραζιγιάκ μεγάλο ρόλο έπαιξε η πορεία των οπαδών της «Γαλλική Δράσης» στις 6 Φεβρουαρίου 1934 όταν χιλιάδες εθνικιστές διαμαρτυρόμενοι για την διαφθορά της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, έκαναν μία μεγάλη πορεία στο Σανς Ελυζέ με αποτέλεσμα την συμπλοκή τους με φρουρούς της βουλής.

Ο απολογισμός αυτής της σύγκρουσης υπήρξε τραγικός. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν 15 νεκροί και 1500 περίπου τραυματίες, με αποτέλεσμα την άμεση παραίτηση της αριστερής κυβέρνησης. Από εκείνη την ημέρα και μετά ο Ρομπέρ Μπραζιγιάκ συνεχώς αναφερόταν στους νεκρούς της 6ης Φεβρουαρίου με τον ίδιο τρόπο, που οι εθνικοσοσιαλιστές στη Γερμανία αναφέρονταν στους δικούς τους νεκρούς της 8ης Νοεμβρίου 1923. Θαύμαζε το Λεόν Ντεγκρέλ, αρχηγό του κόμματος «Rex» των εθνικιστών του Βελγίου, για τον οποίο μάλιστα έγραψε και ένα ρομαντικό κείμενο που τον εκθείαζε. Το Νοέμβριο του 1936 θα δώσει μία σειρά διαλέξεων με θέμα «Θα γίνει η Ευρώπη εθνικιστική;».

Ο Γάλλος διανοούμενος ανοικτά πλέον παίρνει θέση υπέρ του Εθνικισμού και καλεί του Γάλους να διαλέξουν με ποια πλευρά θα πορευτούν. Με αυτήν της Δημοκρατίας ή του Εθνικισμού; Αρχίζει πλέον να γράφει ανοικτά υπέρ της ιδεολογίας του και στα γραπτά του χρησιμοποιεί τον συναισθηματισμό για να υμνήσει τη γοητεία του Εθνικισμού.

Το 1937 ο Μπραζιγιάκ επισκέπτεται το συνέδριο του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη. Γοητευμένος και με νέες εμπειρίες συγγράφει ένα δοκίμιο για τον Εθνικοσοσιαλισμό. Το δοκίμιο αυτό δημοσιεύτηκε στο ιδεολογικό όργανο της «Γαλλικής Δράσης» το «Revue Universelle» και προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους κύκλους των Γάλλων διανοουμένων. Η αρθρογραφία του πάνω σε ιδεολογικά θέματα του Εθνικισμού είναι συνεχής. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας των Γερμανικών στρατευμάτων στη Γαλλία, αναλαμβάνει αρχισυντάκτης του «Je Suis Partout» (Είμαι παντού) μιας φιλο – εθνικοσοσιαλιστικής εφημερίδας με κυκλοφορία 300.000 φύλλα. Το 1943 βρίσκεται στο Κατύν όπου οι Σοβιετικοί είχαν δολοφονήσει 20.000 Πολωνούς αξιωματικούς. Η αποκάλυψη του εγκλήματος προκάλεσε τρόμο στην αντικομουνιστική Ευρώπη.

Όταν πλέον ο πόλεμος γέρνει υπέρ των συμμάχων ο Μπραζιγιάκ αντιλαμβάνεται ότι οι μέρες είναι μετρημένες. Μετά την ήττα των δυνάμεων του Άξονος, ο Γάλλος διανοούμενος παραμένει κρυμμένος στη Γαλλική πρωτεύουσα, σε μία κρυψώνα κοντά στον κήπο του Λουξεμβούργου. Όταν πληροφορήθηκε τη σύλληψη της μητέρας του αποφασίζει να παραδοθεί. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το τέλος πλέον έχει έλθει.

Την αυγή της 6ης Φεβρουαρίου θα μιλήσει για τελευταία φορά με τους δικηγόρους του. Τα τελευταία λόγια του ήταν « Να με σκέπτεστε και να σκέπτεστε επίσης του άλλους που πέθαναν την ίδια ημέρα πριν από 11 χρόνια». Η ημέρα της εκτέλεσης του κατά μία τραγική σύμπτωση ήταν ίδια με την εθνικιστική εξέγερση του 1934.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό ΑΝΑΚΤΗΣΗ

6 Φεβρουαρίου 1945: Μνήμη Ρομπέρ Μπραζιγιάκ...

Διαβάστε περισσότερα www.elkosmos.gr/mnimi-romper-brazigiak-621945/ © www.elkosmos.gr
6 Φεβρουαρίου 1945: Μνήμη Ρομπέρ Μπραζιγιάκ...

Διαβάστε περισσότερα www.elkosmos.gr/mnimi-romper-brazigiak-621945/ © www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.