Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Ηρεμολόγιο Παρασκευής 01/12/2023

Ο Αθηναίος ρήτορας και ρητοροδιδάσκαλος Ισοκράτης (436-338 π.Χ.) στο «Προς Δημόνικον» γράφει: «Μηδενὶ συμφορὰν ὀνειδίσῃς· κοινὴ γὰρ ἡ τύχη καὶ τὸ μέλλον ἀόρατον». Δηλαδή, μην κοροϊδέψεις κανενός τη συμφορά, γιατί η τύχη είναι κοινή και το μέλλον αόρατο.

● Σε γενικές γραμμές έχει ένα βουνό δίκιο ο Ισοκράτης – αν εξαιρέσεις περιπτώσεις όπως του μαυρόψυχου του Χένρι Κίσινγκερ, που πέθανε σε ηλικία 100 ετών έχοντας φροντίσει να αιματοκυλιστούν μια σειρά από χώρες στον πλανήτη – της μαρτυρικής Κύπρου συμπεριλαμβανομένης.

● Είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να μη νιώσει κάποιος (τουλάχιστον) ανακούφιση λόγω του αγγέλματος της εκδημίας του… τιμημένου με Νόμπελ Ειρήνης μακελάρη.

● Όσο κι αν φαντάζει εξωφρενικό, στον Χένρι Κίσινγκερ απονεμήθηκε αυτό το βραβείο για τις ειρηνευτικές προσπάθειές του με το Βιετνάμ.

● Αξίζει να σημειωθεί ότι Νόμπελ Ειρήνης έχει λάβει το 2009 και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο άνθρωπος που έβαλε φωτιά (με το κόλπο των εξεγέρσεων της «Αραβικής Άνοιξης») στον αραβικό κόσμο και στη Βόρεια Αφρική.

● Εν κατακλείδι, με τον θάνατο του λαομίσητου Κίσινγκερ, ο οποίος απέφευγε όπως ο διάβολος το λιβάνι να πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος, ενδέχεται κάποιοι που δεν έχουν διαβάσει Ισοκράτη -κι αν διάβασαν να μη συμφώνησαν με το κείμενο- να το γλεντήσουν ολίγον τι.

● Και δεν θα βρεθούν πολλοί να τους μεμφθούν για «ασέβεια».

π

ΠΗΓΗ: www.dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.