Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Τι ακριβώς συμβολίζει το Πολυτεχνείο;

18/11/2020

Γράφει ο Ευρύαλος

Από ιστορικής πλευράς, το λεγόμενο «Πολυτεχνείο» συνετελέσθη. Μπορεί να είχαν πρωτοστατήσει διάφορα περιθωριακά – «αντισυμβατικά» στοιχεία της εποχής, οι λεγόμενοι punk, όπως είχε πει ο Τζίμης Πανούσης, υπό την επιρροή της εποχής του λουλουδιών και των χίπις, όμως στα γεγονότα του «Πολυτεχνείου» είχαν παρευρεθεί οι νέοι που είχαν ενστάσεις για το καθεστώς. Η δε πλειοψηφία δεν ήταν καν αριστεροί, αλλά δεξιοί οι οποίοι ήταν δύσπιστοι για την πολιτική πορεία του στρατιωτικού καθεστώτος και έλεγαν πως είχε έρθει πλέον η ώρα να απομακρυνθούν οι στρατιωτικοί από την εξουσία. Και όντως όλοι αυτοί οι νέοι νόμιζαν ότι αγωνίζονταν αυθορμήτως και αυτοβούλως. Στην πραγματικότητα όμως η εξέγερση του «Πολυτεχνείου» ενορχηστρώθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση Παπαδόπουλου είχε παραδώσει ήδη την εξουσία στις 8/10 1973 με σκοπό να διεξαχθούν εκλογές στις 10/2 1974. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνετελέσθη στις 17/11, ένα μήνα μετά περίπου. Η Αμερική ήταν αυτή που επιθυμούσε διακαώς την ανατροπή του Παπαδόπουλου, διότι α) αυτός αρνήθηκε να παραχωρήσει τις βάσεις της Σούδας σε αυτήν, η οποία Αμερική συνέδραμε το Ισραήλ στην διάρκεια του Αραβοϊσραηλινού πολέμου και β) διότι ο Γ. Παπαδόπουλος άρχισε τις διαδικασίες εξορύξεως πετρελαίου σε ισοτιμία εκτός δολαρίου (βλ. Σ. Χουσεΐν). Πράξεις ασυγχώρητες για τους Αμερικάνους.

Από πολιτικής σκοπιάς, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση το «Πολυτεχνείο» δεν ήταν πολιτικό προϊόν κομματικής δράσεων, πόσω μάλλον των κομμουνιστών. Οι δε κομμουνιστές, ίσως για πρώτη φορά στην Ιστορία, είπαν την αλήθεια. Διεχώρισαν εξ’ αρχής την θέση τους, και κατήγγειλαν πως η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν όντως κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Έπειτα βεβαίως, αντιλαμβανόμενοι οι κουκούδες τα ενδεχόμενα πολιτικά οφέλη και το γεγονός ότι μπορούσαν να ξεπλυθούν μέσα από αυτό για τις προδοσίες και τα εγκλήματά τους στο παρελθόν (είναι γνωστό ότι ο Γέρος της Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Παπανδρέου απεκαλούσε το ΚΚΕ ως «το κόμμα του εγκλήματος και της προδοσίας»), πραγματοποίησαν μια πρωτοφανή κυβίστηση (κοινώς κωλοτούμπα), το καπέλωσαν, όπως άλλωστε πράττουν συνήθως, ιδιοποιήθηκαν τον αγώνα των νέων και καρπώθηκαν το πολιτικό κέρδος κάνοντάς το «Πολυτεχνείο» δική του εορτή. Επομένως, η προδοτική αριστερά από θύτης κατέστη θύμα, αποκτώντας δήθεν «μάρτυρες» και «ήρωες». Το «Πολυτεχνείο» ήταν το εισιτήριο της ηθικής της νομιμοποιήσεως. Από εκεί που ήταν καταδικασμένη στην συνείδηση του λαού, πλέον μπορούσε να σηκώσει κεφάλι και να μιλάει για «κοινωνικούς αγώνες». Το Πολυτεχνείο της επέτρεψε να γράψει το δικό της αφήγημα.

Το Πολυτεχνείο όμως δεν κατέστη ιδρυτικός μύθος αποκλειστικώς της αριστεράς αλλά ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της παρακμιακής μεταπολιτευτικής περιόδου της σύγχρονης Ιστορίας. Πλέον το «Πολυτεχνείο» καθίσταται η «ιερή αγελάδα» σύσσωμου του πολιτικού φάσματος. Οποιοσδήποτε επιζητά ένα «νομιμόμετρο», αρκεί να πει «ήμουν και εγώ στο Πολυτεχνείο, και πολέμησα τον φασισμό». Γι’ αυτό και η μαριονέτα που εκτελεί χρέη πρωθυπουργού κατέθεσε ανερυθριάστως στεφάνι στο «Πολυτεχνείο», ενώ είχε παραλείψει (!) να καταθέσει στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου. Γι’ αυτό και στις 17/11/2020, παρ’ ότι είχαμε γενικό απαγορευτικό και δεν επιτρέπονταν πολιτικές πορείες, οι ιδεοληπτικοί κομμουνιστές και διάφοροι παρατρεχάμενοι γλοιώδεις, φαιδροί, θρασείς και νεόπλουτοι μπαρουφάκηδες του σάπιου καθεστώτος διεξήγαγαν απροσκόπτως τις φαιδρές τους φιέστες με την αστυνομία και το κράτος να τους παρακολουθούν ανήμποροι και να τους παρακαλάνε σαν ξεπεσμένες πόρνες («κ. Kουτσούμπα χρόνια σας πολλά, θα σας παρακαλέσω να…»).

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΡΑΤΟΣ

ΒΙΝΤΕΟ: ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΟΙΡΟΜΟΡΦΟ Γ.Γ. ΤΟΥ Κ.Κ.Ε., ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ "ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.