Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΛΑΤΩΝ

04/04/2024

«Ο Φασισμός είναι το βάρβαρον όνομα της πατριδολατρίας, την οποίαν εξήρεν ο Πλάτων» Κωστής Παλαμάς (εφ. «Εμπρός», 18.11.1922)

Όλα δικά τους τα θέλουν οι μπολσεβίκοι. Θέλουν ακόμη και αριστερό τον Κωστή Παλαμά, ο οποίος αποκαλούσε τους κομμουνιστές “λύκους και δολοφόνους”. Στην πραγματικότητα στην διάρκεια του μεσοπολέμου ο Κωστής Παλαμάς υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των εθνικιστικών κινημάτων της Ευρώπης. Από το 1923 ακόμη έγραφε άρθρα υπέρ του εθνικόφρονος σοσιαλισμού όπως αποκαλούσε τον εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα της Γερμανίας. 

Το άρθρο του Παλαμά με τον τίτλο «Εθνικόφρων Σοσιαλισμός», (εφ. «Εμπρός», 2.8.1923) εκφράζει πράγματι την συμπάθεια του Παλαμά προς ένα κίνημα το οποίο συνταίριαζε τότε σε «οξύμωρο σύμπλεγμα» δύο αντίρροπες πολιτικές κατευθύνσεις, την «πατριδολατρία» και τον «σοσιαλισμό».

Η προσοχή του ποιητή στρέφεται ειδικά στην προσωπικότητα του Χίτλερ, «όστις αντιτίθεται εις τον ορθόδοξον σοσιαλισμόν, τον πρεσβεύοντα την άρνησιν και καταφρόνησιν των πατρίδων». «Τα πρώτα του κηρύγματα παρείχεν επί πληρωμή εις αιθούσας αποκέντρων ζυθοπωλείων. Σήμερον είναι ηγέτης κόμματος το οποίον από άκρου εις άκρον συγκλονίζει την Βαυαρίαν. Ο λόγος του γοητεύει. Το δημοσιογραφικόν του όργανον έχει μεγάλην διάδοσιν. Είναι ο μεταφυτευτής του φασισμού και μεταρρυθμιστής του επί το γερμανικώτερον».

ΠΗΓΗ: xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.