Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Δημήτρης Βερβεσός: Οι θεσμικές αδυναμίες της ελληνικής Δικαιοσύνης

24/02/2024

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει όχι μόνο δικαίωμα θεσμικής κριτικής εντός των ορίων που εκτέθηκαν, αλλά και ειδική αρμοδιότητα ελέγχου της ορθής και ταχείας απονομής της δικαιοσύνης στα κράτη-μέλη

Ένα εμπεριστατωμένο άρθρο ανάρτησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός στον ιστότοπο του συλλόγου, μέσα από το οποίο στοιχειοθετούνται οι λόγοι για τους οποίους το Ευρωκοινοβούλιο είχε όχι μόνο δικαίωμα αλλά και θεσμική υποχρέωση να εκδώσει το ψήφισμα που εξέδωσε με κρίσεις και για το κράτος δικαίου στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο κ. Βερβεσός εξηγεί γιατί ήταν αδικαιολόγητα έντονη η αντίδραση του Αρείου Πάγου, που εισήγαγε το θέμα στη Διοικητική Ολομέλειά του, βγάζοντας απόφαση η οποία έκανε λόγο για παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη. Όπως εξηγεί ο κ. Βερβεσός, πρώτα απ’ όλα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) «δέχεται πως οι δικαστές, όταν ενεργούν υπό τη θεσμική τους ιδιότητα, πρέπει να ανέχονται πολύ αυστηρότερη κριτική σε σχέση με τους άλλους πολίτες».

Εκτός αυτού, επισημαίνει πως «σε Ενωσιακό επίπεδο η ΣυνθΕΕ (σ.σ. Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση) παρέχει ειδική αρμοδιότητα (άρθρο 7 ΣυνθΕΕ) στα θεσμικά όργανα της Ένωσης (Συμβούλιο, Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) για τον έλεγχο της “ύπαρξης σαφούς κινδύνου σοβαρής παραβίασης από κράτος-μέλος” των αξιών της Ένωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται το κράτος δικαίου (άρθρο 2 ΣυνθΕΕ). Τούτο σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει όχι μόνο δικαίωμα θεσμικής κριτικής εντός των ορίων που εκτέθηκαν, αλλά και ειδική αρμοδιότητα ελέγχου της ορθής και ταχείας απονομής της Δικαιοσύνης στα κράτη-μέλη, υπό τον αυτονόητο όρο ότι δεν θίγεται η δικαστική ανεξαρτησία, δηλαδή ότι δεν γίνονται υποδείξεις για την ουσία των υποθέσεων που έχουν αχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΔΣΑ: «Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου 2024 σχετικά με το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα εστιάζει ιδίως σε θεσμικές αδυναμίες της ελληνικής Δικαιοσύνης (καθυστερήσεις, θεσμική εξάρτηση από την κυβέρνηση, λόγω της επιλογής της ηγεσίας από αυτήν κ.λπ.), ενώ όπου γίνεται μνεία συγκεκριμένων υποθέσεων (ανθρωποκτονία δημοσιογράφου, υπόθεση παράνομων παρακολουθήσεων, ναυάγιο της 14ης Ιουνίου 2023) η κριτική εντοπίζεται στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και στην έλλειψη προόδου των δικαστικών ερευνών».

Από την άλλη πλευρά και σε σχέση με την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο κ. Βερβεσός υπογραμμίζει πως «επέδειξε πρωτοφανή σπουδή αντίδρασης απέναντι στο ψήφισμα του Ε.Κ. προκειμένου να αντικρούσει τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκδίδοντας μάλιστα σχετικό δελτίο Τύπου πριν από τη δημοσίευση του σκεπτικού της απόφασης (που αναμένεται)».

Και σημειώνει πως ο Άρειος Πάγος δεν έχει επιδείξει τέτοια σπουδή μέχρι σήμερα «για τις καθημερινές υποθέσεις των απλών Ελλήνων πολιτών, με εξαίρεση την πολύκροτη πρόσφατη υπόθεση των Τραπεζών / Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων».

ΠΗΓΗ: www.newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.