Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Αλωνίζουν τα κοράκια των funds

11/08/2023

Εκτός από την τρέχουσα και δραματική επικαιρότητα υπάρχει και η σκιώδης πλευρά της που αφορά πτυχές της καθημερινότητας κρίσιμες μεν αλλά σε δεύτερο πλάνο προς το παρόν.

Αν και βρισκόμαστε ωστόσο στα μέσα του Αυγούστου, παίρνουμε άσχημες γεύσεις για αυτά που πρόκειται να συμβούν από το φθινόπωρο σε αυτούς τους τομείς, όπως είναι οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις.

Το πρόβλημα παραμερίστηκε κάπως τους τελευταίους μήνες επειδή μεσολάβησαν και οι εκλογές και η ανάγκη της κυβέρνησης να μην έχει κόστος από όλα όσα συνέβαιναν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βλέπουμε, όμως, ότι έχει αρχίσει εκ νέου η… προθέρμανση. Εν μέσω θερινής περιόδου γίνονται κάποιες απόπειρες πλειστηριασμών, ίσως για να «δοκιμαστούν» οι αντιδράσεις εν όψει του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, τα νέα γίνονται διαρκώς χειρότερα, αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα περίφημα funds προσπαθούν να κάνουν πιο ασφυκτικό και σκληρό το πλαίσιο αρπαγής των σπιτιών και των περιουσιών των Ελλήνων πολιτών, ακόμη και με εκβιασμούς προς τους δικαστικούς επιμελητές για την ταχεία εκκαθάριση της «αποστολής» τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα μάλιστα που τόσο οι τράπεζες όσο και τα ίδια τα funds αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Τα οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων τριμήνων είναι άκρως αποκαλυπτικά. Μερικά δισεκατομμύρια αθροιστικά έχουν προστεθεί στα ταμεία τους, είτε λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ είτε λόγω των ληστρικών χρεώσεων και προμηθειών.

Δυστυχώς, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις και διαβεβαιώσεις, το πρόβλημα δεν λύνεται, ούτε διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Υπάρχει καταρχάς η μνημονιακή δέσμευση με την υπογραφή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των κομμάτων -ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-, που με διάφορους συνδυασμούς τις αποτελούσαν. Δεύτερον και πιο σημαντικό είναι το εξής: Για να βρεθεί διέξοδος, χρειάζεται πάνω από όλα πολιτική βούληση. Χρειάζεται η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία να αποφασίσουν να σταθούν «πάνω» από την οικονομική και την τραπεζική υπερεξουσία. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι με fast track διαδικασία ο Άρειος Πάγος πριν από μερικούς μήνες έδωσε κι άλλα προνόμια στα λεγόμενα «κοράκια» απέναντι στους απλούς δανειολήπτες, απογοητεύοντας όσους είχαν ελπίσει σε κάτι καλύτερο.

Ας μη νομίζουν, όμως, ότι δεν βράζει το κοινωνικό καζάνι και για το θέμα αυτό. Εκτός κι αν θέλουν σπέρνοντας ανέμους να θερίσουν κι άλλες θύελλες…

ΠΗΓΗ: www.dimokratia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα funds εκβιάζουν δικαστικούς επιμελητές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.