Θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, αλλά μια επαλήθευσή τους θα μπορούσε να σημάνει μια πραγματική επανάσταση στη φυσική
Επιστήμονες είναι πιθανό να βρίσκονται στα πρόθυρα της ανακάλυψης μιας πέμπτης δύναμης της Φύσης.
Σύμφωνα με την τρέχουσα αντίληψη, υπάρχουν τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις στη φύση: η βαρυτική, η ηλεκτρομαγνητική δύναμη, οι ισχυρές και ασθενείς πυρηνικές δυνάμεις.
Οι τρεις τελευταίες εξηγούνται από το καθιερωμένο μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής, αλλά θεωρία ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια πέμπτη δύναμη της φύσης έλαβε ώθηση χάρη στην απροσδόκητη ταλάντωση ενός υποατομικού σωματιδίου.
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υποατομικά σωματίδια, ή αλλιώς μιόνια,, μπορεί να συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν μπορεί να εξηγηθεί από την επικρατούσα θεωρία, λόγω της επίδρασης μιας νέας δύναμης της φύσης.
Θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, αλλά μια επαλήθευσή τους θα μπορούσε να σημάνει μια πραγματική επανάσταση στη φυσική.
Τα ευρήματα συλλέχθηκαν στο Fermilab, έναν επιταχυντή σωματιδίων των ΗΠΑ, και βασίζονται σε αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το 2021. Εκεί, οι ερευνητές επιταχύνουν τα μιόνια γύρω από έναν δακτύλιο διαμέτρου 15 μέτρων, όπου κινούνται με ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός.
Ο Δρ. Μιτές Πατέλ, από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: ««Μιλάμε για μια πέμπτη δύναμη επειδή δεν μπορούμε απαραίτητα να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά [σε αυτά τα πειράματα] με τις τέσσερις που γνωρίζουμε». Ο ίδιος λέει ότι τα μιόνια συμπεριφέρονται λίγο σαν «παιδική σβούρα», καθώς περιστρέφονται γύρω από τον άξονα του μαγνητικού πεδίου.
Ήδη, ορισμένα πειράματα έχουν υποδείξει την ύπαρξη «κενών» στο καθιερωμένο πρότυπο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερη και ουσιαστικότερη θεώρηση του σύμπαντος, στη «μεγάλη ενοποιημένη θεωρία». Τα πειράματα αυτά αφορούν τις συμπεριφορές κάποιων υποατομικών σωματιδίων, με παράξενα ονόματα για τους μη εξοικειωμένους με τη σωματιδιακή φυσική.
Επιστήμονες στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών (CERN), έχουν και αυτοί προσπαθήσει να εντοπίσουν μια πιθανώς άγνωστη, αλλά και θεμελιώδη δύναμη της φύσης.
Αλλά ο Πατέλ, ο οποίος εργάστηκε στα πειράματα του LHC, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πλέον λιγότερο συνεκτικά. «Είναι διαφορετικά πειράματα, που μετρούν διαφορετικά πράγματα, και μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει σύνδεση», είπε.
Mε πληροφορίες από New York Times, Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.