Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΩΣ ΠΛΑΣΙΕ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ BAE SYSTEMS

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κομπορρημονεί ότι παρέχει στην Ουκρανία του Ζελένσκι «το πλέον θανατηφόρο όπλο», ήτοι το σύγχρονο ρυμουλκούμενο πυροβόλο Μ-777 των 155 mm, όντας συνεπής με την διαχρονική πολιτική κουλτούρα των ΗΠΑ που χρησιμοποιεί στρατιωτικές τεχνολογίες για να υποτάξει αυτόχθονες πληθυσμούς, μη αρεστά κράτη και απροσκύνητους ηγέτες.

Η αποστολή στην Ουκρανία των Μ-777 πυροβόλων και πυρομαχικών, μια αποστολή αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί έναν θρίαμβο για τις πωλήσεις της πολεμικής βιομηχανίας BAE Systems που τοιουτοτρόπως ενθυλακώνει τεράστια κέρδη από τον θάνατο και την καταστροφή του πολέμου στην Ουκρανία. Πλην των περίπου 90 πυροβόλων Μ-777, η BAE Systems έχει προμηθεύσει στην Ουκρανία άνω των 500.000 πυρομαχικών, αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους και τεθωρακισμένα οχήματα εξοπλισμένα με αντιαεροπορικούς πυραύλους, όλα πληρωμένα από τον αμερικανό φορολογούμενο.

Η BAE Systems (BAE) είναι μια βρετανική πολυεθνική αμυντική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη και κατατάσσεται ως ο έβδομος μεγαλύτερος στον κόσμο με βάση τα ισχύοντα έσοδα του 2021. Οι μεγαλύτερες δραστηριότητες της BAE είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η θυγατρική BAE Systems Inc. είναι ένας από τους έξι μεγαλύτερους προμηθευτές του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Άλλες μεγάλες αγορές περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, το Κατάρ, το Ομάν και την Σουηδία.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 από την αγορά και την συγχώνευση ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων λιρών με την Marconi Electronic Systems (MES), την θυγατρική εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών και ναυπηγικής της General Electric, και από την αγορά και συγχώνευση της British Aerospace, μια εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, πυρομαχικών και ναυτικών συστημάτων. Από την ίδρυσή της το 1999, η BAE έχει πραγματοποιήσει μια σειρά εξαγορών, κυρίως της United Defence και της Armor Holdings των ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε αρκετά μεγάλα αμυντικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του F-35 Lockheed Martin, του Eurofighter Typhoon, του υποβρυχίου κλάσης Astute και των αεροπλανοφόρων κλάσης Queen Elisabeth.

Το Μ-777, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στον πόλεμο του Αφγανιστάν το 2005, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «το πιο θανατηφόρο όπλο που έχει παράσχει μέχρι στιγμής η Δύση στην Ουκρανία». Είναι εξαιρετικά φορητό από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, έχει εμβέλεια 40 χλμ, θεωρείται ευέλικτο και εξαιρετικά ακριβές όταν συνδυάζεται με τα πυρομαχικά Μ982 Excalibur.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο και οι εντεταλμένοι του στο Κίεβο ισχυρίζονται ότι τα συγκεκριμένα πυροβόλα θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς «να έρθουν πιο κοντά στην νίκη». Ωστόσο όπως αναφέρουν οι Ney York Times, «οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφίγγουν την θηλειά γύρω από τα ουκρανικά στρατεύματα και η ουκρανική νίκη φαίνεται μακριά». Σύμφωνα με ρωσικές πηγές πολλά από τα M-777 έχουν ήδη καταστραφεί πριν φτάσουν στον τελικό χρήστη, ενώ η ισχύς πυρός των ρωσικών δυνάμεων που είναι δεκαπλάσια αυτής των ουκρανικών παραμένει αμετάβλητη.

Θυμίζουμε μετ’ επιτάσεως ότι η ΒΑΕ Systems χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν, ενώ παραλήπτες της μεγαλοψυχίας της ήταν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και πολλά άλλα αντιρωσικά γεράκια του Δημοκρατικού Κόμματος όπως οι Steny Hoyer, Chuck Schumer, Jamie Ruskin, Adam Schiff.
Το έτος 2022, μέχρι στιγμής η BAE Systems έχει ξοδέψει 940.000 δολάρια για lobbying (ήτοι άσκηση πίεσης) στο Κογκρέσο που προεδρεύει η Νάνσι Πελόζι , το 2021 ξόδεψε 3,63 εκατομμύρια δολάρια για τον ίδιο σκοπό.

Μετά την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, οι μετοχές της ΒΑΕ έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, η χρηματιστηριακή αξία της σήμερα ανέρχεται σε 24 δισεκατομμύρια λίρες. Πολλοί συντηρητικοί βουλευτές του κόμματος του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κατέχουν μεγάλα πακέτα μετοχών της εταιρίας, έτσι πιθανώς να εξηγείται και η παρότρυνση του Συντηρητικού Κόμματος που κυβερνά στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Τζόνσον προσωπικά, σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας μέχρι τελευταίου Ουκρανού στρατιώτη.

Τον Μάιο ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΑΕ Systems, Charles Woodburn, δήλωσε προς τους μετόχους της εταιρίας ότι «οι ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών είναι μεγάλες, καθώς οι πελάτες μας αντιμετωπίζουν ένα αυξημένο περιβάλλον απειλής».

Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι όσο ο Μπάιντεν και τα νανάκια του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ παροτρύνουν τους Ουκρανούς να συνεχίσουν τον πόλεμο χωρίς συμβιβασμό ή διπλωματική λύση, η ΒΑΕ (αλλά και άλλες πολεμικές βιομηχανίες που είναι χορηγοί δυτικών ηγετών και κυβερνήσεων) θα έχει τεράστια κέρδη για τους μεγαλομετόχους της, μεταξύ των οποίων δεσπόζει η γνωστή σε όλους μας BlackRock Investment Management.

Σημείωση για όσους δεν το γνωρίζουν: Η BlackRock είναι επενδυτική εταιρία εβραϊκών συμφερόντων, κατέχει το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο στον κόσμο, ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο ανέρχεται σε 27 τρισεκατομμύρια δολάρια. Είναι κάτοχος πλειοψηφικών μετοχών σε πολλές κεντρικές και βασικές τράπεζες ανά τον κόσμο (μεταξύ των οποίων η Τράπεζα της Ελλάδος), είναι κάτοχος πλειοψηφικών μετοχών στα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι εισηγμένα στα χρηματιστήρια της Wall Street, του City, της Φρανκφούρτης και του Τόκιο. Η BlackRock διαθέτει μεγάλα μετοχικά πακέτα σε μονοπωλιακούς ομίλους σε διάφορους κλάδους, σε τηλεπικοινωνίες και πληροφορική, σε πετρελαϊκές και αμυντικές εταιρίες. Ενδεικτικά διαθέτει μεγάλα πακέτα μετοχών της Microsoft, Apple, Google, Exxon Mobil, Shell, Chevron κ.α. Μόνο στις ΗΠΑ διαθέτει πακέτα μετοχών σε 1.800 εταιρίες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, ενώ παγκοσμίως διαθέτει μετοχές σε 30.000 εταιρίες και επενδυτικά πακέτα.

Λ. Ιουστινιάνης 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.