Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Αχτίδα φωτός στο τούνελ του Αλτσχάιμερ


Με μια ένεση που καταστέλλει ένζυμο οι επιστήμονες πέτυχαν να επαναφέρουν μέρος των αναμνήσεων των ασθενών

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους πάσχοντες από άνοια είναι τα αποτελέσματα νέας μελέτης του University of Buffalo, σύμφωνα με την οποία μια ένεση που καταστέλλει ένα συγκεκριμένο ένζυμο στον οργανισμό μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μέρους των αναμνήσεων των ανοϊκών ασθενών.
 
Το μεγαλύτερο βάρος για τους ανοϊκούς μα περισσότερο για τους φροντιστές τους είναι ότι οι ασθενείς χάνουν μέρος των αναμνήσεών τους, ότι δεν θυμούνται το παρελθόν τους, δεν αναγνωρίζουν τα παιδιά τους.
Ο βασικός λόγος της νοητικής έκπτωσης αυτών των ασθενών είναι η απώλεια των υποδοχέων της γλουταμάτης, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μάθηση και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

«Βρήκαμε ότι στη νόσο Αλτσχάιμερ πολλές υπομονάδες των υποδοχέων του νευροδιαβιβαστή γλουταμάτη στον μετωπιαίο λοβό υπορρυθμίζονται, προκαλώντας βλάβες στη λειτουργική μνήμη. Σε αυτήν την εργασία δεν αναγνωρίσαμε απλώς τους επιγενετικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια μνήμης, αλλά βρήκαμε και τρόπους να τους αναστείλουμε προσωρινά σε ζωικά μοντέλα με νόσο Αλτσχάιμερ» σημείωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Zhen Yan. Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια και είναι πολλά υποσχόμενα.

H ένεση προκάλεσε «δραματική αλλαγή» στη χωρική μνήμη, στη μνήμη αναγνώρισης και στη λειτουργική μνήμη των ασθενών, γεμίζοντας θάρρος τους ερευνητές ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Όπως τόνισαν οι ειδικοί, η αλλαγή στις ικανότητες της μνήμης πριν και μετά την παρέμβαση ήταν τόσο δραματική που τους προκάλεσε έκπληξη!

Η μελέτη διεξήχθη σε μοντέλα ποντικιών, τα οποία έφεραν κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις που προδιέθεταν σε Αλτσχάιμερ. Όπως διευκρίνισε η καθηγήτρια, οι επιγενετικές αλλοιώσεις σημειώνονται στα τελευταία στάδια της νόσου, όταν οι ασθενείς εκδηλώνουν την πιο δραματική νοητική έκπτωση - όταν δηλαδή οι ασθενείς δεν μπορούν να θυμηθούν ακόμη και πράγματα που τους ειπώθηκαν λίγα λεπτά νωρίτερα.

Η δρ Yan τόνισε χαρακτηριστικά: «Βρήκαμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε τη γνωστική δυσλειτουργία στοχεύοντας τα ένζυμα που αποκαθιστούν τους υποδοχείς της γλουταμάτης».

ΠΗΓΗ: https://www.dimokratianews.gr/
Τι είναι το Αλτσχάιμερ
Η νόσος Aλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας, κατά πολλούς η συχνότερη. Οφείλεται σε μια αργά εξελισσόμενη εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων και προσβάλλει κατά κύριο λόγο άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Δηλαδή πολύ απλά όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε εγκεφαλικά κύτταρα με αποτέλεσμα να ξεχνάμε και να εμφανίζουμε τέτοιου είδους διαταραχές.

Επιπλέον, όσο περνούν τα χρόνια η επιστήμη και η ιατρική εξελίσσονται. Έτσι, αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, δηλαδή οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ασθένειες σαν το Αλτσχάιμερ να αυξάνονται δραματικά. Μάλιστα τα επόμενα χρόνια αναμένεται περαιτέρω αύξηση των ασθενών που θα προσβληθούν από αυτό.
Τι συμπτώματα έχει το Αλτσχάιμερ
Η νόσος Αλτσχάιμερ εντοπίζεται κυρίως στην απώλεια μνήμης, όπως άλλωστε και όλες οι μορφές άνοιας.

Αν λοιπόν ένα άτομο αρχίσει να ξεχνάει, να μιλάει διαφορετικά και γενικότερα έχει περίεργη συμπεριφορά, ίσως είναι δείγμα εμφάνισης της νόσου.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:

- Αν ξεχνάει ονόματα και πρόσωπα όπως λ.χ. φίλους, συγγενείς κ.λπ.
- Αν δυσκολεύεται να εκφραστεί και να μιλήσει (δεν αρθρώνει σωστά λόγο)
- Αν ξεχνάει γεγονότα που έγιναν πρόσφατα
- Αν ξεχνάει τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις του
- Αν χάνει συχνά προσωπικά αντικείμενα όπως γυαλιά, κλειδιά κ.λπ.
- Αν δεν προσανατολίζεται σωστά (πχ δεν βρίσκει τον δρόμο για το σπίτι)

Αν λοιπόν κάποιος αντιμετωπίζει κάποιες από τις παραπάνω δυσκολίες, καλό είναι να επισκεφτεί κάποιο ιατρείο μνήμης και να πάρει την γνώμη ενός ειδικού.

Στη χώρα μας λειτουργούν πολλά τέτοια ιατρεία τόσο σε δημόσια νοσοκομεία, όσο και στα κατά τόπους γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.
Τα ιατρεία αυτά λειτουργούν δωρεάν και όποιος το επιθυμεί μπορεί να κάνει εκεί ειδικά τεστ μνήμης για να διαπιστώσει αν χρειάζεται βοήθεια.
Πως αντιμετωπίζεται το Αλτσχάιμερ
Η αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας γίνεται με την βοήθεια των ειδικών γιατρών (νευρολόγων, ψυχιάτρων κ.λπ.) που υπάρχουν στα ιατρεία μνήμης, οι οποίοι κάνουν την διάγνωση και προτείνουν την κατάλληλη αγωγή.

Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν φάρμακα που ελέγχουν τα συμπτώματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, όσο και των οικογενειών τους.

Επιπλέον υπάρχουν πολλές θεραπείες χωρίς φάρμακα, οι οποίες λειτουργούν υποστηρικτικά και βελτιώνουν την νοητική κατάσταση των ασθενών που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ.

Οι θεραπείες αυτές έχουν στόχο την νοητική ενδυνάμωση των ασθενών και την ενίσχυση του αποτελέσματος των φαρμάκων.

Επίσης στα ιατρεία μνήμης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή ενημέρωση και υποστήριξη, όχι μόνο των ασθενών, αλλά και των ανθρώπων που τους φροντίζουν (σύζυγος, παιδιά κ.λπ.).

ΠΗΓΗ: https://coolweb.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.