Απούσες
από τον δημόσιο λόγο οι απαντήσεις Μπαμπινιώτη
Από τηΔρ. Ελένη Παπαδοπούλου*
Στην εισαγωγή του έργου ο Μπαμπινιώτης γράφει: «Μία εθνική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται ερήμην της επιστήμης και η επιστήμη δεν μπορεί να αφήνει την πολιτική ανυποστήρικτη από την πλευρά της έρευνας και της ιστορικής αλήθειας. Η γνώση της αλήθειας τονώνει την εθνική συνείδηση...» Προφανώς δεν είχε υπόψη του τότε ότι 26 χρόνια μετά αφενός η λέξη «εθνικός» θα ταυτιζόταν με τον ναζισμό, ενώ η πολιτική θα ασκείτο από ιδεοληπτικούς, επί το πλείστον αγράμματους, που δεν έδιναν δεκάρα για τις επιστήμες και τα έθνη.
Στο βιβλίο σημαντικοί γλωσσολόγοι παραθέτουν όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η μακεδονική γλώσσα είναι γλώσσα ΕΛΛΗΝΙΚΗ, καταρρίπτουν όλα τα επιχειρήματα των δήθεν «Μακεδόνων», που αυτοαποκαλούνταν Bugari, δηλαδή Βούλγαροι, μέχρι να τους πείσουν ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου, και τέλος αποδεικνύουν ιστορικά και γλωσσολογικά το άτοπο των αξιώσεων.
«Κεντρική όψη του Μακεδονικού», λέει ο Μπαμπινιώτης, «σε όποιον χρόνο κι αν ετέθη, είναι το θέμα της γλώσσας, αφού γλώσσα και συνείδηση προσδιορίζουν και την εθνική ταυτότητα». Τι σημαίνει εθνική μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα; Γιατί τα θέλουν τόσο πολύ; Την απάντηση δίνει στις αρχές του 1990 ο Τοπουρκόφσκι, εκπρόσωπος των Σκοπίων στο Ομοσπονδιακό Προεδρείο της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας: «Το νεοσύστατο αυτό κράτος θα έχει πρωταρχικό του στόχο την απελευθέρωση των υπόδουλων Μακεδόνων και την ενοποίηση του ευρύτερου μακεδονικού χώρου».
Ακούσατε πουθενά για αυτές τις επιστημονικές μελέτες; Όχι, γιατί τις έχουν καταχωνιασμένες, ώστε να μη μάθουμε την αλήθεια. Είδατε πουθενά τον Μπαμπινιώτη καλεσμένο σε κάποια εκπομπή να μιλάει με τον απλό, μεστό του λόγο για την ψευδομακεδονική γλώσσα; Όχι βέβαια. Βρίθει η τηλεόραση γελοίων εκπομπών με πρωταγωνιστή τον προγλωσσικό άνθρωπο σε μορφή άνδρα, γυναίκας ή κάτι ενδιάμεσου.
Πού να βρεθεί χώρος για τον Μπαμπινιώτη και τη μακεδονική μας γλώσσα; Διαβάσατε στα σχολικά βιβλία κάποιο απόσπασμα από αυτό το εξαιρετικό σύγγραμμα; Όχι, βέβαια. Έχουμε γεμίσει τα βιβλία με κείμενα για αντίσταση και πάλη, με Μάριο Χάκκα και κάτι ανόητα άρθρα του Σημίτη, της «Ελευθεροτυπίας» και των ΜΚΟ, που δηλητηριάζουν τα μυαλά των παιδιών.
Καταντήσαμε σε αυτή τη χώρα να διεκδικούμε το αυτονόητο. Την ελληνικότητα δηλαδή της Μακεδονίας. Και μη χειρότερα.
*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III - Sorbonne Nouvelle
ΠΗΓΗ: https://www.dimokratianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.