Ένα ακόμη success story της συγκυβέρνησης των μνημονίων: Η Ελλάδα εξάγει περισσότερους επιστήμονες από όσους κρατάει στο εσωτερικό
Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στις 23 Ιουνίου 2014
του Παύλου Γκάσταρη
Ένα ακόμη success story έρχεται να προστεθεί στις τόσες «επιτυχίες» της αντεθνικής χούντας Σαμαρά-Βενιζέλου. Πρόκειται για τη θλιβερή πρωτιά που κατέχει η χώρα μας στην εξαγωγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.
O καθηγητής Κλάους Ζίμερμαν (Klaus F. Zimmermann), ιδρυτής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (ΙΖΑ), αναφέρθηκε πρόσφατα στον μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών που εργάζονται στις χώρες εκτός Ελλάδος.
Σε άρθρο του στο πρακτορείο "Bloomberg", ο Ζίμερμαν γράφει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που "εξάγει" περισσότερους επιστήμονες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, από όσους καταφέρνει να κρατήσει στο εσωτερικό της.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι:
- η Ελλάδα καταλαμβάνει τη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης στον δείκτη Επιδόσεων στην Καινοτομία
- δαπανά ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη περίπου το 0,67% του ΑΕΠ της έναντι ποσοστών 2,5% με 3% που δαπανούν άλλες χώρες της ευρωζώνης και
- βρίσκεται στην 72η θέση (μεταξύ 189 χωρών) όσον αφορά το δείκτη ευκολίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ο Ζίμερμαν προτείνει να δοθεί «έμφαση στην καινοτομία» προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί «παραγωγική και ανταγωνιστική».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας για να ανακάμψει, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα κρυφά ατού της, που είναι:
- Τα πρότυπα ερευνητικά της κέντρα, όπως ο Δημόκριτος στην Αθήνα, το FORTH στην Κρήτη και το CERTH στη Θεσσαλονίκη.
- Ο τεράστιος αριθμός κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών που εργάζονται εκτός της χώρας.
- Ο ικανοποιητικός αριθμός μικρών, αλλά καινοτόμων επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες έχουν αναπτύξει νέες ιδέες π.χ. στις τηλεπικοινωνίες ή στην ενέργεια.
- Το ελκυστικό κλίμα και η γενικότερη ποιότητα ζωής στη χώρα.
Οι εκτιμήσεις για την μετανάστευση νέων επιστημόνων και ερευνητών είναι άκρως ανησυχητικές για το μέλλον της χώρας μας, ενώ οι θλιβεροί πολιτικάντηδες της συγκυβέρνησης, δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για την ελληνική κοινωνία και την πολυπόθητη ανάπτυξη που τόσο ευαγγελίζεται ο Σαμαράς και η κουστωδία του. Το φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων φαίνεται να μην απασχολεί ιδιαίτερα τη χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου, μιας και η δραστηριότητά της περιορίζεται στη λήψη μέτρων που απαιτεί η τρόικα. Μέτρα που έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας στην ανεργία, την φτώχια και την εξαθλίωση.
Η επιδιωκόμενη ανάπτυξη στη χώρα μας, είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς τους νέους επιστήμονες, που ξέρουν να παράγουν γνώση και καινοτομία σε όλους τους τομείς παραγωγής, στις νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες, στην επιστημονική έρευνα κτλ.
Σήμερα, οι νέοι της Ελλάδας βρίσκονται παγιδευμένοι στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η οποία δημιουργήθηκε βασικά από τα δύο ξενόδουλα αντεθνικά κόμματα της κλεπτοκρατίας, που μονοπώλησαν την εξουσία από το 1974. Με μια παρατεταμένη ύφεση, με την ανεργία να ξεπερνά το 27% και να φθάνει το 60% στους νέους, ενώ στην περίπτωση των πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 30% (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 14%).
Η μετανάστευση νέων ανθρώπων, κυρίως επιστημόνων, για εργασία σε χώρες του εξωτερικού, χωρίς να είναι καινούργιο φαινόμενο, αρχίζει να παίρνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια διαστάσεις επιδημίας. Δεκάδες χιλιάδες νέων Ελλήνων, στην πλειονότητά τους ειδικευμένοι επιστήμονες, έχουν μεταναστεύσει σε διάφορες χώρες, κυρίως της Ευρώπης, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, εφτά στους δέκα νέους επιστήμονες αναζητούν σταδιοδρομία στο εξωτερικό. Το μεταναστευτικό κύμα που έχει δημιουργηθεί από τη ζοφερή οικονομική κατάσταση που επικρατεί, σπρώχνει στους δρόμους της φυγής το πιο εξειδικευμένο και παραγωγικό τμήμα της νέας γενιάς. δηλαδή όλους αυτούς, που, υπό άλλες συνθήκες, θα αποτελούσαν τον κινητήριο μοχλό για την ανασυγκρότηση της χώρας μας.
Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ετεροαπασχόληση, οι χαμηλές απολαβές, η απογοήτευση για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το μέλλον, που προβλέπεται δυσοίωνο, είναι οι βασικές αιτίες που αναγκάζουν τους νέους επιστήμονες να εγκαταλείψουν την χώρα μας.
Γιατροί, μηχανικοί, φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι, πληροφορικοί, οικονομολόγοι και άλλοι επιστήμονες, με πολυετείς σπουδές, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και ξένες γλώσσες, αναζητούν εργασία σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Σαουδική Αραβία κ.λπ., για ένα καλύτερο μέλλον, με αξιοπρεπείς μισθούς, αξιοκρατία, ποιότητα στην εργασία και υψηλές προοπτικές.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης, η αγορά εργασίας στη χώρα μας έχει μετατραπεί σε εργασιακή ζούγκλα, με τις εργασιακές σχέσεις να έχουν καταβαραθρωθεί. Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε έκθεση της ΓΣΕΕ και δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα:
- Πολλοί νέοι κάτω των 25 ετών αμείβονται με 180 ευρώ το μήνα.
- Πάνω από 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως και 12 μήνες.
- Εργοδότες απασχολούν εργαζόμενους καταβάλλοντάς τους ως αμοιβή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο ή ημερήσια σίτιση, ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις, επιχειρήσεις λιανεμπορίου καταβάλλουν μέρος του μισθού των εργαζόμενων τους με κουπόνια αγοράς τροφίμων και άλλων προϊόντων από τα supermarkets.
- Περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν, όπως επιβάλλει ο νόμος, το επίδομα αδείας.
- Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εργοδότες δίνουν 100 ή 200 ευρώ τον μήνα, αντί για ολόκληρο το μισθό στους εργαζομένους, διαβεβαιώνοντάς τους πως θα καταβάλουν μελλοντικά τα υπόλοιπα.
- Από τις 423.174 αναγγελίες προσλήψεων που έγιναν από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2014 οι 232.383 αφορούσαν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, οι 140.527 συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 50.264 εκ περιτροπής απασχόλησης.
- Κάποιοι εργοδότες δίνουν το Δώρο σε είδος (τρόφιμα, καύσιμα κ.λπ.), αντί για χρήμα, ενώ κάποιοι άλλοι δίνουν το μισό Δώρο ή τμήμα του, υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει ότι το εισέπραξε ολόκληρο.
- 8 στους 10 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις και μειωμένους μισθούς κατά 50%.
Υπάρχει επίσης αδυναμία πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας. Μια βασική αιτία που οι επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν νέους είναι συνήθως η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας αυτών. Εξάλλου, τα προγράμματα πρακτικής άσκησης, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, επαγγελματικής ειδίκευσης κ.λπ. δεν φαίνεται να έχουν την απαραίτητη αποτελεσματικότητα και να εφοδιάζουν τους νέους με τα προσόντα που οι επιχειρήσεις απαιτούν.
Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Έλληνες μετανάστες προέρχονταν κυρίως από φτωχές αγροτικές ή ημιαστικές οικογένειες, ήταν χαμηλής εκπαιδευτικής στάθμης, που ανταποκρίνονταν σε ζήτηση ανειδίκευτης εργασίας και αναζητούσαν καλύτερη τύχη στη Γερμανία, καθώς και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στις Η.Π.Α. και αλλού. Να θυμίσουμε επίσης την εσωτερική μετανάστευση, μετά το τέλος του εμφυλίου, που συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση την περίοδο της «χρυσής οκταετίας» (1955-1963) του ψευτοεθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν τότε που ερήμωσαν πολλά χωριά της Ελλάδας, κυρίως της Ηπείρου και της Μακεδονίας, με την πλειονότητα των κατοίκων τους να έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, κυρίως στην Αθήνα. Αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης αστυφιλίας, της ερήμωσης της υπαίθρου και της άναρχης οικοδόμησης μέσω της αντιπαροχής το σημερινό υδροκέφαλο τερατούργημα που είναι η Αθήνα, με συγκεντρωμένο τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας.
Σήμερα εγκαταλείπουν την Ελλάδα οι πλέον εξειδικευμένοι, και μάλιστα σε κλάδους που είναι αναγκαίοι για την ανάπτυξη της χώρας. Οι νέοι επιστήμονες που δοκιμάζουν την τύχη τους στο εξωτερικό, ανήκουν συνήθως στην κατηγορία των πτυχιούχων με πολλά προσόντα (γλώσσες, μεταπτυχιακά, διδακτορικά). Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 73% από αυτούς έχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51,2% έχει διδακτορικό δίπλωμα, ενώ το 41% έχει σπουδάσει σε κάποιο από τα εκατό καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Πολλοί είναι οι Έλληνες επιστήμονες και ειδικοί που μεταναστεύουν στη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, υπάρχει έλλειμμα σε κάποιες επιστημονικές ειδικότητες (π.χ μηχανικοί, ιατροί κτλ.). Να σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει νόμο για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών από την αλλοδαπή, ενώ πριν λίγα χρόνια η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας, καλούσε νέους από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου να μεταναστεύσουν στη χώρα της για να εργασθούν, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της γερμανικής οικονομίας.
«Ζητώ από τους πτυχιούχους των τεχνικών και τεχνολογικών σχολών σας να έρθουν να εργαστούν στη Γερμανία, γνωρίζοντας ότι θα φροντίσουμε εμείς να μάθουν τη γλώσσα και να βρουν εργασία» είχε δηλώσει η Άνγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής τους στο Βερολίνο.
Τελευταία παρατηρείται να φεύγουν νέοι επιστήμονες με προορισμό τις ασιατικές χώρες. Τα αγγλόφωνα σχολεία των Ασιατικών χωρών δέχονται συνεχώς βιογραφικά από Έλληνες δασκάλους, νηπιαγωγούς, δασκάλους ειδικής αγωγής, παιδαγωγούς κτλ που θέλουν να εργαστούν εκεί.
Στους δείκτες επιστημονικής μετανάστευσης, κυρίαρχη θέση κατέχουν οι νέοι απόφοιτοι της Ιατρικής, όπου τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2013, η μετανάστευση στον ιατρικό κλάδο κατέγραψε αλματώδη αύξηση, της τάξης του 250%, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2012. Από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών 4000 νέοι ιατροί έχουν μεταναστεύσει την τελευταία τριετία. Από τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, μεταξύ του 2012 και τις αρχές του 2013, έχουν μεταναστεύσει 84 ιατροί (40 ειδικευμένοι και 44 χωρίς ειδικότητα). Από τους 110 πτυχιούχους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, πάνω από τους μισούς έχουν φύγει στο εξωτερικό. Τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των γιατρών που μετανάστευσε έχει πενταπλασιασθεί.
«Η κύρια δεξαμενή συναδέλφων που φεύγουν στο εξωτερικό είναι αυτοί που τελειώνουν την Ιατρική» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος, και προσθέτει: «Οι περισσότεροι που πάνε έξω για ειδικότητα δεν θα γυρίσουν. Υπάρχουν και επιστήμονες, που αποφασίζουν να αφήσουν τη θέση τους στην Ελλάδα και να διεκδικήσουν μια αντίστοιχη και πολύ πιο καλοπληρωμένη θέση στο εξωτερικό. Υπάρχουν γιατροί που πάνε στη Γερμανία, την Αυστραλία, το Ντουμπάι και αλλού. Εμείς, ως Ιατρική Σχολή, βλέπουμε ότι από τους νεαρούς συναδέλφους που παίρνουν το πτυχίο τους, αυτοί που έχουν τις καλύτερες βαθμολογίες και δυνατότητες, φεύγουν. Αποτέλεσμα; Το επίπεδο των ειδικευόμενων γιατρών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να έχει πέσει. Γιατί οι καλύτεροι, που έχουν και τη δύναμη, προσπαθούν να φύγουν. Μεγάλος αριθμός πηγαίνει στη Γερμανία. Οι ίδιοι οι Γερμανοί λένε ότι οι Έλληνες τελειόφοιτοι γιατροί είναι από τις καλύτερες ομάδες στη χώρα».
Το ίδιο συμβαίνει και με τους οδοντίατρους που εγκαταλείπουν τη χώρα μας για να εργαστούν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (Ο.Σ.Α.), την τελευταία τετραετία, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας περίπου 600 οδοντίατροι, μέλη του εν λόγω Συλλόγου, ενώ η μετανάστευση δείχνει να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος του Ο.Σ.Α. Αθανάσιος Υφαντής, «η Οδοντιατρική έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την πολυετή κρίση, καθώς το δυναμικό που μεταναστεύει είναι συνεχώς μεγαλύτερο και αφορά όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Μέχρι το 2011, οι οδοντίατροι που φεύγανε στο εξωτερικό ήταν κυρίως νέοι, αλλά την τελευταία τριετία η πλειονότητά τους ανήκει στην ηλικία των 36 έως 55 ετών».
Η χώρα μας επενδύει τεράστια ποσά για να δημιουργήσει όλους αυτούς τους νέους επιστήμονες. Να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση ενός φοιτητή Ιατρικής κοστίζει στο ελληνικό κράτος περίπου 12.000 ευρώ το χρόνο και μέχρι αυτός να ολοκληρώσει τις σπουδές του, το κόστος ανέρχεται περίπου στα 80.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει. Το ΠΕΔΥ υπολειτουργεί, ενώ υπάρχει τεράστια έλλειψη γιατρών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτά των Νησιών, της παραμεθορίου περιοχής και της περιφέρειας.
Η «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain) από την Ελλάδα γινόταν εδώ και δεκαετίες, αλλά αφορούσε σχετικά λίγους επιστήμονες, συνήθως τους κορυφαίους του κάθε κλάδου.
Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα αρκετοί νέοι, που ανήκαν κυρίως σε ανώτερα οικονομικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, επέλεγαν χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τις Η.Π.Α. για σπουδές, αλλά και για μόνιμη παραμονή, ώστε να αφιερωθούν στην επιστήμη τους και την έρευνα.
Παρόλο που κάποιοι απ’ αυτούς επεχείρησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, ο καθένας στον επιστημονικό τομέα που υπηρετούσε, γρήγορα διαπίστωσαν ότι τα πράγματα στη χώρα μας δεν ήταν ευοίωνα. Πόλεμοι, πολιτικές διαμάχες, διαπλοκές, φτώχια και εξαθλίωση, τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να μεταναστεύσουν οριστικά στο εξωτερικό. Θα αναφερθώ σε δύο από αυτούς, οι οποίοι υπήρξαν από τους πλέον κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες του περασμένου αιώνα: στον μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή (1873-1950) και στον ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου (1883-1962).
Ο παγκοσμίου φήμης ιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου, ύστερα από λαμπρές σπουδές Ιατρικής στο πανεπιστήμιο των Αθηνών και Βιολογίας στα πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Μονάχου, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έλαβε μέρος στους βαλκανικούς πολέμους το 1912. Πνεύμα ανήσυχο και αποφασισμένος να ασχοληθεί με την επιστήμη του, εγκαταλείπει τη χώρα και εγκαθίσταται αρχικά στη Γαλλία και αργότερα στις Η.Π.Α., όπου αφιερώθηκε αποκλειστικά στην ιατρική έρευνα, ιδιαίτερα στον τομέα της Κυτταροπαθολογίας. Ο Παπανικολάου έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ο εφευρέτης του «Παπ-Τεστ» για τον εντοπισμό του καρκίνου της μήτρας, που έχει σώσει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Η τωρινή κατάσταση με την πληθώρα άνεργων πτυχιούχων στη χώρα μας είναι τραγική. Σήμερα, όλο και πιο συχνά συναντά κάποιος σερβιτόρους/ες με πανεπιστημιακά πτυχία, πιτσαδόρους απόφοιτους πολυτεχνείου και ντελιβεράδες με μεταπτυχιακά. Έχουμε βέβαια υπερπληθώρα πτυχιούχων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, η χώρα μας διαθέτει σήμερα 75.000 περίπου γιατρούς, αριθμός διπλάσιος από τον μέσο όρο των χωρών μελών της Ε.Ε. Όσο για άλλα επαγγέλματα (π.χ. των μηχανικών), αυτά είναι υπερκορεσμένα εδώ και πολύ καιρό. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι και τη δεκαετία του ’70, η κατοχή ενός πανεπιστημιακού πτυχίου (ειδικά μηχανικού, δικηγόρου ή γιατρού) σήμαινε αυτομάτως εύρεση ικανοποιητικής εργασίας, οικονομική άνεση και κοινωνική αναγνώριση.
Εκτός από την τεράστια ανεργία, την χαμηλά αμειβόμενη εργασία, και την έλλειψη προοπτικής που προκαλεί η διαρκής ύφεση, άλλοι παράγοντες που ωθούν τους νέους να αναζητήσουν την τύχη τους σε ξένες χώρες είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν απέναντι στο κράτος, στο οποίο δεσπόζουν ακόμη η διαφθορά, η διαπλοκή, η «κουλτούρα του ρουσφετιού», η έλλειψη αξιοκρατίας και η αδικία.
Θα χρειαζόταν πολλά άρθρα, για να αναφέρουμε τις περιπτώσεις διορισμών κομματόσκυλων και λοιπών απατεώνων με πλαστά πτυχία ή πτυχία - μαϊμού σε όλες τις υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού από τις συμμορίες του κλεπτοκρατικού τόξου ενός κράτους-μαϊμού.
Η μετανάστευση των νέων επιστημόνων και ειδικών αποτελεί εθνική αιμορραγία για τη χώρα μας, ενώ οι κυβερνώντες της ψοφοδεξιάς και του κλεφτοΠΑΣΟΚ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να βρουν τρόπους για τον περιορισμό του φαινομένου, αλλά εξακολουθούν να ψεύδονται ασύστολα, μιλώντας για «έξοδο από την κρίση» και «ανάπτυξη», την ίδια στιγμή που η ανεργία δε δείχνει να υποχωρεί και προοπτικές ανάκαμψης δεν φαίνονται στον ορίζοντα.
Ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή έχει κάνει κατά καιρούς διάφορες προτάσεις για τoν απεγκλωβισμό της χώρας από την οικονομική κρίση και την εξάρτηση, όπως:
- Μετατόπιση του κέντρου της οικονομίας προς τις μικρότερες πόλεις και την ύπαιθρο με επανεκκίνηση της πρωτογενούς παραγωγής.
- Στροφή προς τις οικογενειακές επιχειρήσεις (Υπάρχει κοινή διαπίστωση ότι πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις, όχι μόνο άντεξαν στην οικονομική κρίση, αλλά έγιναν και πιο παραγωγικές).
- Επένδυση στον τομέα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας.
- Έναρξη γεωτρήσεων σε όλες τις περιοχές με επιβεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για μελλοντική εκμετάλλευση αυτών.
- Αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας (ηλιακή, αιολική κτλ.).
- Δημιουργία ευκαιριών νεανικής επιχειρηματικότητας.
- Υποστήριξη νέων επιχειρηματιών μέσω ανάπτυξης υποδομών, προγραμμάτων ενημέρωσης και καθοδήγησης, οικονομικής στήριξης κτλ.
- Παραγωγή σύνθετων προϊόντων (π.χ. στις νέες τεχνολογίες) και υπηρεσιών, ώστε η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική σε διεθνές οικονομικό επίπεδο.
- Προώθηση της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας κλπ.
Τον τελευταίο καιρό, η χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου, με μεθοδεύσεις σταλινικού τύπου, έχει προβεί σε πρωτοφανείς διώξεις φρονηματικού χαρακτήρα κατά βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, του μοναδικού αντισυστημικού κόμματος της χώρας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και εντολές ξένων κέντρων εξουσίας. Επίορκοι δικαστικοί έχουν αναλάβει με μεγάλη προθυμία να φέρουν σε πέρας τη «βρώμικη δουλειά», που είναι η διάλυση, παντί τρόπω, του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος.
Η Χρυσή Αυγή αυτή τη στιγμή μάχεται εναντίον όλων. Εναντίον της συγκυβέρνησης του Μνημονίου (ψοφοδεξιά ΝΔ και κλεφτοΠΑΣΟΚ). Εναντίον της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας που έχει κατακλέψει τον εθνικό πλούτο της χώρας. Εναντίον των νταβατζήδων των ξεπουλημένων ΜΜΕ και των υψηλά αμειβόμενων παπαγάλων τους, που έχουν προβεί σε μια πρωτοφανή προπαγάνδα ψεύδους και παραπληροφόρησης, με σκοπό να πλήξουν το Εθνικιστικό Κίνημα. Εναντίον των κομμάτων και αποκομμάτων της αριστεράς και της συμφοράς. Εναντίον των σταλινικών αποβρασμάτων του ΚΚΕ. Εναντίον όλων εκείνων που συνέβαλαν στη δημιουργία της σημερινής θλιβερής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας.
Ο πολιτικός αγώνας είναι σκληρός και άνισος, αλλά πρέπει να συνεχιστεί. Μέχρι την τελική νίκη. Το χρωστάμε σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για το Έθνος, το χρωστάμε στις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων. Με θάρρος και Πίστη στο δίκαιο αγώνα μας θα τα καταφέρουμε.
Αν αποτύχουμε, τότε δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζοφερή εικόνα της Ελλάδας του Μέλλοντος. Μια Ελλάδα κατεστραμμένη από τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την υποταγή και την εξάρτηση, που προκάλεσαν οι κομματικές συμμορίες της μεταπολίτευσης, αυτές που σήμερα αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται «συνταγματικό τόξο». Μια Ελλάδα της φτώχειας, της εξαθλίωσης, των αυτοκτονιών. Μια Ελλάδα υποδουλωμένη, της οποίας τα νησιά, οι παραλίες, τα ακίνητα, οι επιχειρήσεις, θα έχουν αγοραστεί «κοψοχρονιά» από τα ξένα funds, τους ντόπιους και ξένους πλουτοκράτες. Μια Ελλάδα της εγκληματικότητας, όπου ανυπεράσπιστοι γέροι θα σφάζονται για λίγα ευρώ, ενώ ιδιωτικές αστυνομίες θα φυλάγουν τους δισεκατομμυριούχους ολιγάρχες στις πολυτελείς βίλες τους και στα ιδιωτικά νησιά. Μια Ελλάδα με το πλέον δημιουργικό κομμάτι των κατοίκων της να την έχει εγκαταλείψει και με τον υπόλοιπο πληθυσμό της να αποτελείται από συνταξιούχους, μετανάστες (λαθραίους και μη), εξαθλιωμένους ανέργους και αξιοθρήνητους ραγιάδες που θα εργάζονται σαν σκλάβοι, αντί πινακίου φακής, σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, για τους ανάλγητους κεφαλαιοκράτες.
Παύλος Γκάσταρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.