Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Τα αποκαΐδια μιας πολιτικής

  

Απόδειξη της ανυπαρξίας του «επιτελικού κράτους» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αποτέφρωση τεράστιου τμήματος του δασικού πλούτου της χώρας. Το 2019, λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, σημειώθηκε η τεράστια πυρκαγιά στην Εύβοια και η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν να εφαρμόσει πιστά τη γραμμή των επικοινωνιολόγων: δηλαδή, να επισκεφθεί την περιοχή αξύριστος, με μακρυμάνικο πουκάμισο και σηκωμένα τα μανίκια, στέλνοντας στο κοινό οπτικά μηνύματα για την… εργατικότητά του και τη συμμετοχή στο δράμα των πολιτών που κλήθηκαν να ζήσουν στα αποκαΐδια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευρισκόμενος στην Εύβοια και απευθυνόμενος σε ανταποκριτές από διάφορα ΜΜΕ, στις 14 Αυγούστου 2019, είχε προβεί σε μια σειρά από δηλώσεις για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του για την αντιπυρική προστασία. Μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει: «Καθώς η αντιπυρική περίοδος θα φτάνει προς το τέλος της, θα αξιοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να κάνουμε δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία».

Το… επόμενο χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός ήταν μια τετραετία κατά την οποία δεν έκανε τίποτα άλλο εκτός από επικοινωνιακά τερτίπια! Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε επί ημέρες μετατρέποντας την Ελλάδα σε κρανίου τόπο κι εκείνος περιφέρεται στην επικράτεια που φλέγεται αξύριστος, με μακρυμάνικο πουκάμισο και σηκωμένα τα μανίκια, κάνοντας δηλώσεις για πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνησή του για την αντιπυρική προστασία.

Οι μοναδικές κινήσεις Μητσοτάκη σε αυτό τον τομέα που προκάλεσαν εντύπωση -αλλά όχι θετική- ήταν ο διορισμός του Χρήστου Στυλιανίδη ως υπουργού στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που ιδρύθηκε το 2021. Ο Στυλιανίδης απέτυχε στο έργο του και αντικαταστάθηκε από τον Βασίλη Κικίλια.

Παρόλο που τα πρόσωπα αλλάζουν, οι κυβερνητικές τακτικές και τα αποτελέσματα των δασικών πυρκαγιών παραμένουν ίδια. Πολλά λόγια και πολλές στάχτες σ’ ένα τοπίο, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο απωθητικό.

Στις 7 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν «κοσμογονία» στον τομέα της πυροπροστασίας. Τώρα καταλαβαίνουμε τι είδους περιεχόμενο είχε αυτή η υπόσχεσή του.

ΠΗΓΗ: www.dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.