Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Δημήτρης Νανόπουλος: η υπογραφή της θεωρίας των υπερχορδών

19/07/2023

… στα πειραματικά δεδομένα του υποβάθρου των βαρυτικών κυμάτων

Σε πρόσφατη δημοσίευση με τίτλο «Signatures of Superstring theory in NANOGrav«, οι φυσικοί: Σπύρος Βασιλάκος, Δημήτρης Νανόπουλος, Θεόδωρος Παπανικολάου, Εμμανουήλ Σαρειδάκης και Χαράλαμπος Τζερεφός, υποστηρίζουν πως βρήκαν για πρώτη φορά υπογραφές της θεωρίας των υπερχορδών στα δημοσιευμένα παρατηρησιακά δεδομένα της συνεργασίας NANOGrav. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις η συνεργασία NANOGrav και άλλες ερευνητικές ομάδες, ανιχνεύθηκε ένα υπόβαθρο των βαρυτικών κυμάτων που διαχέεται στο σύμπαν.

Οι Έλληνες φυσικοί επικεντρώνονται στο φάσμα των αρχέγονων βαρυτικών κυμάτων που προκαλείται από το βαρυτικό δυναμικό ενός πληθυσμού αρχέγονων μαύρων οπών, οι οποίες σύμφωνα με τη θεωρία της υπερβαρύτητας και των υπερχορδών, δημιουργήθηκαν σε μια πρώιμη εποχή κυριαρχίας της ύλης μετά την Μεγάλη Έκρηξη, και στη συνέχεια εξατμίστηκαν πριν ξεκινήσει η αρχέγονη πυρηνοσύνθεση. Έτσι προέκυψε άφθονη παραγωγή βαρυτικών κυμάτων, τα χαρακτηριστικά των οποίων φαίνεται να βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τα δεδομένα του NANOGrav. Επομένως, σύμφωνα με τη δημοσίευση, αυτό το γεγονός μπορεί να λειτουργήσει ως σαφής υπογραφή της θεωρίας υπερβαρύτητας και υπερχορδών.

Όμως, οι φανατικοί εχθροί της θεωρίας των χορδών, όπως ο Peter Woit που θεωρεί ότι η εν λόγω θεωρία δεν είναι «ούτε καν λάθος», υπενθυμίζουν μια δημοσίευση πριν από … 40 χρόνια σχετική με τις πειραματικές προβλέψεις της θεωρίας των υπερχορδών, στην οποία συμμετείχε πάλι ο Δημήτρης Νανόπουλος (Experimental Predictions from the Superstring). Η εργασία προέβλεπε μεταξύ άλλων μάζα 55 GeV για το κορυφαίο κουάρκ, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε, αφού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η μάζα του κορυφαίου κουάρκ υπολογίστηκε στα 176±18 GeV. Έτσι, θεωρούν υπερβολικούς και αβάσιμους τους ισχυρισμούς της τωρινής δημοσίευσης περί υπογραφής των υπερχορδών στα πειραματικά δεδομένα NANOGrav. Ε και;

Οι φυσικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν υποθέσεις και να επανελέγχουν τα θεωρητικά τους μοντέλα, στη βάση όλων των νέων πειραματικών δεδομένων. Πολλές φορές κάνουν λάθη και οι υποθέσεις τους αποτυγχάνουν. Έτσι προχωράει η επιστήμη.
Γιατί όπως λέει ο ποιητής: «Οι αγώνες χάνονται με το ίδιο πνεύμα που κερδίζονται».

ΠΗΓΗ: physicsgg.me

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.