Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Την αρχαιότερη μαύρη τρύπα του Σύμπαντος εντόπισε το James Webb

06/04/2023

Έχει ηλικία άνω των 13 δισ. ετών και μάζα 10 εκατ. φορές μεγαλύτερο από αυτή του Ήλιου

Μια μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb μελέτησε λεπτομερώς γαλαξίες που σχηματίστηκαν λίγο μετά την γέννηση του Σύμπαντος έγινε γνωστό ότι το πανίσχυρο τηλεσκόπιο εντόπισε την αρχαιότερη μαύρη τρύπα που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής στο Σύμπαν. Την ανακάλυψη έκανε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας που την παρουσιάζουν στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv.

Η μαύρη τρύπα που έχει μάζα 10 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου βρίσκεται στο κέντρο ενός γαλαξία που σχηματίστηκε 570 εκατ. έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος. Με απλά λόγια η μαύρη τρύπα έχει ηλικία 13,2 δισ. ετών φωτός. Αυτό το κοσμικό τέρας θα μπορούσε να είναι μόνο μία από τις αμέτρητες μαύρες τρύπες που έφτασαν σε όλο και μεγαλύτερα μεγέθη κατά τη διάρκεια της αποκαλούμενης «κοσμικής αυγής», την περίοδο που ξεκίνησε περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και διήρκεσε περίπου 900 εκατ.έτη.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι στη διάρκεια της κοσμικής αυγής έκαναν μεν την εμφάνιση τους τα πρώτα άστρα και γαλαξίες αλλά ο αριθμός τους ήταν μικρός και τα χαρακτηριστικά τους εντελώς διαφορετικά από τα άστρα και τους γαλαξίες που κυριάρχησαν στη συνέχεια στο Σύμπαν. Η κρατούσα θεωρία ανέφερε ότι τα άστρα ήταν φτωχά σε υλικά και οι γαλαξίες δεν περιείχαν πολλά άστρα ενώ το ίδιο πιστευόταν και για τις μαύρες τρύπες ότι δηλαδή ήταν ελάχιστες και μικρές σε μέγεθος.

Όμως νέες μελέτες και ειδικά η συμβολή του James Webb έχει μεταβάλει άρδην τα δεδομένα και ξαναγράφεται η ιστορία του Σύμπαντος αφού διαπιστώνεται ότι και στην πρώτη γενιά γαλαξιών υπήρχαν μεγάλοι γαλαξίες αποτελούμενοι από τεράστιο αριθμό άστρων αλλά υπήρχε και μεγάλος αριθμός μαύρων τρυπών με γιγάντιο μέγεθος. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να βοηθούν τους επιστήμονες να εξηγήσουν το γιατί υπήρχαν τόσες πολλές μαύρες τρύπες στο πρώιμο Σύμπαν και πώς απέκτησαν τέτοιο μέγεθος.

«Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες μαύρες τρύπες που θα είναι νεότερες από αυτή και θα υπήρχαν νωρίτερα στο Σύμπαν. Μόλις αρχίσαμε να μελετάμε με το James Webb την κοσμική ιστορία και είμαι ενθουσιασμένος που θα βρούμε και άλλες παρόμοιες μαύρες τρύπες» αναφέρει η Ρεμπέκα Λάρσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.