Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

16/02/2023

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΤΟΝ ΦΠΑ, ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΩΝ, ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΠΑΖΕΙ! ΕΧΕΙ ΕΚΤΙΝΑΧΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

Χίλια προεκλογικά ψέματα έχει πει ήδη ο Μητσοτάκης. Με τον λαό στην πείνα, τους νοικοκύρηδες να χρωστούν και το χρέος της χώρας να μεγαλώνει, η οικονομία είναι ήδη στον γκρεμό με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.

Με ψίχουλα και ψέματα προσπαθεί να εξαγοράσει τις ψήφους των συνταξιούχων

Με προεκλογικούς μποναμάδες για τους συνταξιούχους και για τους στρατιωτικούς περιόδευσε στη Δυτική Μακεδονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Κοζάνη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην οικονομία, στις προσπάθειες διάσωσης της ΕΜΑΚ στην Τουρκία αλλά και στο προσφυγικό.

Αναφερόμενος στις συντάξεις και στους συνταξιούχους ο πρωθυπουργός δήλωσε δίχως ίχνος ντροπής ότι «μειώσαμε 68 επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στα μνημονιακά χρόνια και ειδικά στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο καθώς οι αντιδράσεις σχετικά με τα ψέματα που έλεγε για αυξήσεις στους συνταξιούχους 7,75%, οι οποίες τελικά πήγαν μόνο σε ορισμένους από αυτούς, προανήγγειλε ότι «αύριο θα έχω την ευκαιρία να εξαγγείλω μια ακόμα παρέμβαση, επειδή έχουμε πια τη βεβαιότητα του δημοσιονομικού χώρου, για να ανακουφίσουμε και όσους αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου».

Με λίγα λόγια, η παραπάνω δήλωση αποτελεί ξεκάθαρη παραδοχή ότι το κυβερνητικό αφήγημα περί «διπλών και τριπλών αυξήσεων» στις συντάξεις έχει καταρρεύσει πλήρως.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ αφού κατάργησε τη 13η σύνταξη και στέρησε αναδρομικά από συνταξιούχους, επέλεξε να τους κοροϊδέψει τάζοντας αυξήσεις 7,75%. Ωστόσο δεν πέρασαν παρά μερικές ημέρες και αποδείχθηκε ότι συνολικά 910.000 συνταξιούχοι δεν έλαβαν ούτε ευρώ αύξηση λόγω «προσωπικής διαφοράς». Ωστόσο η κοροϊδία της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν τελειώνει εδώ καθώς δεκάδες χιλιάδες συντάξεις παραμένουν εκκρεμείς για χρόνια ενώ ακόμη και όταν βγαίνουν, η μία στις δύο βγαίνει με λάθη ή μικρότερα ποσά. Την ίδια στιγμή η ακρίβεια Μητσοτάκη εξανεμίζει ακόμη και το ποσοστό της αύξησης που δόθηκε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην κομματική εκδήλωση αναφέρθηκε στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων λέγοντας ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα σημαντικές αποφάσεις στήριξής τους καθώς και σημαντικές αποφάσεις για νέα εξοπλιστικά. Στήριξη που μάλλον θα την δουν όπως…. οι συνταξιούχοι!

Νέα κοροϊδία Μητσοτάκη – Στον «πάγο» οι μεγαλόσχημες εξαγγελίες

Οι μεγαλόσχημες εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας ήταν όπως τα δεδομένα καταδεικνύουν ακόμα μια κοροϊδία προς τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή το πολυδιαφημισμένο μέτρο έχει αποσυρθεί σιωπηρά, αφού πρώτα προηγήθηκε κόλπο γκρόσο για να μην δυσαρεστηθούν οι πάροχοι ενέργειας. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα μόνα επεξεργασμένα στοιχεία που υπάρχουν είναι για το πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής του νέου συστήματος για τις τιμές προμήθειας, δηλαδή, Αύγουστος-Οκτώβριος 2022.  Όμως, το ΥΠΕΝ, έσπευσε να αναιρέσει την αρχική απόφασή του η φορολόγηση να ισχύει ανά τρίμηνο και ανακοίνωσε ότι θα αφορά σε εξάμηνο, ως και τον Ιανουάριο του 2023. Αυτή η απόφαση ελήφθη για να μη δυσαρεστήσει η κυβέρνηση τις εταιρείες. Έτσι, αυξάνοντας το χρονικό διάστημα υπολογισμού των υπερκερδών συμπεριλαμβάνονται και μήνες κατά τους οποίους οι προμηθευτές ενέργειας είχαν χασούρα ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα.

Με την κίνηση αυτή, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε επί της ουσίας στον «πάγο» την φορολόγηση των υπερκερδών, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει ο υπολογισμός τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα ακόμα και σήμερα να αρχίσει ο υπολογισμός των υπερκερδών για το εξάμηνο, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο. Μόνο που τα στοιχεία κάθε εταιρίας για ένα μήνα πρέπει να οριστικοποιηθούν το αργότερο δύο μήνες μετά και επιπλέον ο Ιανουάριος ανήκει σε διαφορετικό φορολογικό έτος θεωρείται αμφίβολο εάν μπορεί η ΡΑΕ να παραδώσει άμεσα νέο πόρισμα. Και ακόμα μετά το τρίμηνο θα πρέπει να εκδοθεί εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση, να γίνει ο καταλογισμός από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές και να σταλούν τα ραβασάκια στους προμηθευτές.

Χωρίς φρένο οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των τροφίμων, κάτι που αποτυπώνεται και στα πλέον επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και δείχνει την πλήρη αποτυχία του «καλαθιού του νοικοκυριού», το οποίο εξακολουθεί να διαφημίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι τιμές στα ράφια όχι μόνο δεν συγκρατούνται, αλλά ολοένα και αυξάνονται, γεγονός που τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ουσιαστικά, η μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού (στο 7% τον Ιανουάριο) δεν αποτυπώνεται στα ράφια του σούπερ μάρκετ, όπου η ακρίβεια ενισχύεται συνεχώς γονατίζοντας τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 7%, από 7,2% τον περασμένο Δεκέμβριο και έναντι αύξησης 6,2% τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στη μικρή μείωση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ, αντιθέτως, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε 15,4% για 20ό συνεχόμενο μήνα, κάτι το οποίο δείχνει την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση των τιμών.

Προεκλογικό επίδομα κοροϊδίας οι ρυθμίσεις χρεών

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.  Για αυτούς δίνεται δυνατότητα αναβίωσης καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις. Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερείσπραξη αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας. Αυτό προκαλεί αναστολή κατασχέσεων. Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις ή και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την  1η Νοεμβρίου 2021 που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν αλλά δημιούργησαν νέες, προβλέπεται ότι οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο των 12 δόσεων ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για τις 24 δόσεις.

Στασιμότητα του παραγωγικού μοντέλου – Συνεχίζεται ο δανεισμός

Η χαμηλή παραγωγικότητα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών στην Ελλάδα παραπέμπει σε συστηματικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Καθώς το ΑΕΠ της χώρας εξαρτάται σε ποσοστό 70%-80% από την κατανάλωση, η κυβέρνηση επέλεξε την πρόσκαιρη επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης με δανεισμό, την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό μέσω πώλησης ακίνητης περιουσίας και τη μη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η αδυναμία επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης όμως δεν επιτρέπει την επίτευξη μακροχρόνιων πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς λιτότητα. Σ’ αυτό το πλαίσιο η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό έχει σημασία, καθώς η φτωχοποίηση ή, όπως αποκαλείται ουδέτερα, η συγκράτηση του κόστους εργασίας είναι προϋπόθεση της κερδοφορίας. Η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα θα είχε περιορισμένο νόημα στην περίπτωση ισχυρής οικονομίας και η αντιπαράθεση των κομμάτων θα επικεντρωνόταν στην αύξηση του μέσου μισθού. Όσο οι απολαβές στους νέους και ιδιαίτερα στους καλύτερα εκπαιδευμένους θα προσδιορίζονται με τον κατώτατο μισθό, το επακόλουθο θα είναι η μετανάστευση.

Τα σπίτια του φτωχού Έλληνα στα χέρια Πάτσηδων και Ντογιάκων

Η κατοικία συνδέεται στενά με τον ψυχικό κόσμο του Έλληνα, με την οικογενειακή και την κοινωνική ζωή του και αποτελεί έκφραση του πολιτισμού του. Οι μετακατοχικές και μετεμφυλιακιές γενιές, έχοντας ζήσει την φτώχεια και την ερήμωση αφιέρωσαν την ζωή τους στην απόκτηση μιας στέγης για το παιδί τους. Για πολλές δεκαετίες µετά τον δεύτερο παγκόσµιο πόλεµο, η µόνη µακροπρόθεσµη προστασία απέναντι στον πληθωρισμό ήταν η επένδυση σε οικόπεδα και σπίτια. Έτσι σήμερα το 81,8% των περιουσιακών τους στοιχείων είναι σε ακίνητα. Η άμεση σχέση του Έλληνα µε την κατοικία φαίνεται και από το πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης: 80,1%. Μάλιστα στις αγροτικές περιοχές, το ποσοστό αυτό φτάνει και το 97%. Μέχρι τώρα σε μια ιστορική περίοδο, και ΜΟΝΟ σε αυτήν, συνέβη να χαθούν περιουσίες σε μια νύχτα, κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής,  τότε πραγματοποιήθηκαν τεράστιες ανακατατάξεις στην οικονομική και κοινωνική δομή της Ελλάδος, γεγονός που είχε άμεσο αντίκτυπο και αναφορικά με μεταβολές στις περιουσίες, κινητές και ακίνητες, των πολιτών. Λόγοι επιβίωσης, εκείνο τον καιρό, επέβαλαν σε πολλούς να πουλήσουν τις ακίνητες περιουσίες τους για να επιβιώσουν, πολλές φορές σε  εξευτελιστικές τιμές, καθώς η ανέχεια ήταν μεγάλη και η επιβίωση δύσκολη.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να βιώσει μια δεύτερη κατοχή ο μέσος Έλληνας, μόνο που τα στρατεύματα κατοχής είναι πλέον οι πολιτικάντηδες που τον κυβερνούν τις τελευταίες δεκαετίες!

Για να καταλαβαίνει ο πολίτης τι συμβαίνει ας εξηγήσουμε τι είναι αυτά τα περίφημα funds που θα του πάρουν τα σπίτια.. Οι εταιρείες αυτές ειδικεύονται στην αναζήτηση και αγορά περιουσιακών στοιχείων και δανείων από ιδιώτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό πίεση και αναγκάζονται, έτσι, να ξεπουλήσουν σε χαμηλότερη τιμή. Δεν είναι τυχαίο ότι η ονομασία τους είναι «distress funds» που σε κυριολεκτική μετάφραση σημαίνει «επενδυτικά κεφάλαια δυστυχίας» και εννοείται της ΔΙΚΗΣ ΣΟΥ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ! Η στόχευσή των funds είναι να πάρουν τα χρήματά τους σύντομα. Προτείνουν ρυθμίσεις στις οποίες οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Δεν τους ενδιαφέρει να ρυθμίσουν. Κινούνται επιθετικά, στη λογική ό,τι εισπράξουν μέσω πλειστηριασμών. Από το 2015 και μετά ψηφίστηκε μια σειρά νόμων που ξήλωσαν την προστασία της πρώτης κατοικίας και διευκόλυναν παράλληλα τη διενέργεια των πλειστηριασμών. Παράλληλα με το σταδιακό ξήλωμα της πρώτης κατοικίας ψηφίστηκαν κι άλλοι νόμοι που διευκόλυναν την εκτέλεση των πλειστηριασμών και αφαίρεσαν τα νομικά όπλα άμυνας των οφειλετών. Με νόμο του 2017 οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά για να αποφεύγονται τα μπλόκα που έστηναν οι οργανώσεις και οι δανειολήπτες. Την ίδια χρονιά περνάει τροπολογία με την οποία θεσμοθετείται η αυτεπάγγελτη δίωξη για τους πολίτες που εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.  Σήμερα λοιπόν ο Α(Χ)ΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους για την εξαΰλωση της περιουσίας του μέσου Έλληνα! Και σκέπτεσαι ότι πως είναι δυνατόν η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ» δικαιοσύνη να πηγαίνει με τα νερά των τοκογλύφων! Για ποια δικαιοσύνη μιλάμε όταν πολλοί που κρατούν θέσεις κλειδιά, ακόμα και βουλευτές(ΠΑΤΣΗΣ) είναι στο κόλπο. Που να βρεις το δίκιο σου, όταν ο γιός του ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ είναι δικηγόρος που προωθεί τους πλειστηριασμούς, που να απευθυνθείς όταν οι αντιλαϊκοί αυτοί νόμοι ψηφίζονται εν κρυπτώ και βιαστικά στο κοινοβούλιο! Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών οιωνών αλλά η κοινωνική αναστάτωση που θα έρθει, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο δέσιμο του Έλληνα με την εστία του, θα φέρει κοσμογονικές αντιδράσεις σε μια κοινωνία που ήδη βράζει, με απρόβλεπτες συνέπειες!

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2023

Σταθερά αυξημένος παρέμεινε ο πληθωρισμός και τον Ιανουάριο, ενώ παράλληλα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα σημείωσε άνοδο 15,4% σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο. Μεγάλη άνοδος 10,6% και στα διαρκή αγαθά. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 9,7% έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021.

Καληνύχτα Νεοδημοκράτες!

ΠΗΓΗ: www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.