Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Σταλινικός φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ: Δεν μπορεί να είναι κανείς αριστερός αν δεν στέκεται κατηγορηματικά πλάι στην Ουκρανία

30/06/2022

Σαφή θέση για το θέμα της Ουκρανίας και όχι μόνον, πήρε ο γνωστός και πολυδιαφημισμένος Σλοβένος μαρξιστής φιλόσοφος, διανοούμενος (παρανοούμενος!) και συγγραφέας, με πανεπιστημιακές έδρες στην Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, Σλάβοϊ Ζίζεκ (ο οποίος κοιμάται μ’ ένα πορτρέτο του Στάλιν πάνω από το κεφάλι του…), σε άρθρο του στον βρετανικό “Guardian”, υπό τον τίτλο: «Pacifism is the wrong response to the war in Ukraine».

Ιδού:

«Το λιγότερο που οφείλουμε στην Ουκρανία είναι η πλήρης στήριξή μας και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε, ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ. Σήμερα δεν μπορεί να είναι κανείς αριστερός αν δεν στέκεται κατηγορηματικά πλάι στην Ουκρανία».

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στην ιταλική “La Republica”, δήλωσε τα εξής: «Ο ειρηνισμός δεν αποτελεί επιλογή όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για να αναχαιτιστεί ο Πούτιν χρειάζεται μόνο ένα πράγμα: Ισχύς. Εάν νικήσει η Ουκρανία, ενδέχεται να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τον Πούτιν, διαφορετικά η δικτατορία του θα ενισχυθεί».

Μάλιστα, ο φιλόσοφος της νέας αριστεράς τάχθηκε ακόμα και υπέρ της λογοκρισίας κλασσικών Ρώσσων συγγραφέων, όπως π.χ. του Ντοστογιέφσκι, διότι «ενσαρκώνει το όραμα μιας ανώτερης Ρωσσίας που αντιτίθεται στην υλιστική Δύση».  

Κατά της Ρωσσίας και υπέρ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Αυτό είναι το «δόγμα» της νέας νατοϊκής αριστεράς!

(ΥΓ): Παρεμπιπτόντως, ο ίδιος άνθρωπος το 1999 τασσόταν υπέρ των εγκληματικών αμερικανονατοϊκών βομβαρδισμών στην Σερβία. Κι ήταν μάλιστα πολύ… ανυπόμονος, αλλά και… ανικανοποίητος από την ένταση των βομβαρδισμών, σε σχετικό άρθρο του: 

«Η απάντησή μου στο δίλημμα “να βομβαρδίσουμε ή όχι;” είναι: δεν βομβαρδίσατε ακόμα ΑΡΚΕΤΑ, κι έχετε ΑΡΓΗΣΕΙ να το κάνετε».

Τέσσερα χρόνια αργότερα δε, σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε «ανθρωπιστικούς» τους βομβαρδισμούς: «Κι εγώ έδειξα κάποια κατανόηση για τον βομβαρδισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας απ’ το ΝΑΤΟ. Λυπάμαι, αλλά ο βομβαρδισμός αυτός σταμάτησε μια φρικτή σύρραξη. Μπορούσες να αντιληφθείς κάποιου είδους ανθρωπιστική προσπάθεια, και η πράξη αυτή είχε κάποιου είδους διεθνή νομιμοποίηση».

Τα συμπεράσματα δικά σας!

ΠΗΓΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.