Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με θέμα τα τραγικά γεγονότα του 1974

Σαράντα έξι χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο κι ακόμη ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης παραμένει επτασφράγιστος στα υπόγεια της Βουλής. Και μάλλον θα μείνει κλειστός για πολλά ακόμη χρόνια, καθώς όσοι διαθέτουν την στοιχειώδη κριτική ικανότητα υποψιάζονται ότι αν ανοίξει θα αποκαλυφθεί ο βρώμικος ρόλος πολιτικών προσώπων πάνω στα οποία στήθηκε η αφήγηση της μεταπολίτευσης και τα οποία λατρεύονται ως εθνοσωτήρες (τρομάρα μας) από τους ζητωπατριώτες της Δεξιάς.

Το σίγουρο, βέβαια, είναι ότι θα αποκαλυφθεί και o προδοτικός ευτελισμός των επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, που υπηρετώντας τα συμφέροντα της αμερικανικής πρεσβείας και του ΝΑΤΟ δεν επέτρεψαν στον ελληνικό στρατό να απαντήσει στην εισβολή των Τούρκων. Ονόματα όπως εκείνο του Μπονάνου θα έπρεπε να αποτελούν συνώνυμα του Εφιάλτη στην νεοελληνική συνείδηση. Ωστόσο, η αλητεία της μεταπολίτευσης κατάφερε να αντιστρέψει τις αξίες και σε αυτή την περίπτωση, με αποτέλεσμα τέτοιοι τύποι να απολαύσουν ανέσεις και αξιώματα.

Στην παρακάτω συνέντευξη ο παλιός Κύπριος αγωνιστής Νίκος Σαμψών, που πρωταγωνίστησε στα γεγονότα των τραγικών θερινών ημερών του 1974, παρουσίασε την δική του εκδοχή για τα γεγονότα. Δική μας εκτίμηση είναι ότι ακόμη κι αν ο Σαμψών επιχείρησε στην εν λόγω συνέντευξη να μετριάσει την δική του συμμετοχή, όλα όσα καταλογίζει στους προδότες πολιτικούς και στρατιωτικούς των Αθηνών είναι αληθή.

Επιπλέον, όσο τα χρόνια περνούν, αρχίζουν να γίνονται πολλοί εκείνοι που λαμβάνουν υπόψη την περίπτωση ο Σαμψών να μην σχετιζόταν οργανωτικά με το κυπριακό πραξικόπημα και η ανάδειξή του στην προεδρία της μεγαλονήσου να αποτέλεσε μια λύση ανάγκης. Το αναμφίβολο, πάντως, είναι ότι κατά την ολιγοήμερη παρουσία του στην προεδρία ο Νίκος Σαμψών με σωστές παρεμβάσεις προστάτευσε πολιτικούς αντιπάλους και απέτρεψε έναν κυπριακό εμφύλιο ανάμεσα σε αριστερούς και ενωτικούς. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.