24/03/2023
Ελένη Παπαδοπούλου*
Ο πρωθυπουργός το αναγνώρισε και δημοσίως ότι στη χώρα κάνουν κουμάντο άλλοι
25η Μαρτίου αύριο. 202 χρόνια από την Επανάσταση που οδήγησε στη σύσταση του ανεξάρτητου ελληνικού Κράτους το 1830. Δύο αιώνες μετά πλανάται στον αέρα η απορία κατά πόσο είμαστε ανεξάρτητοι τελικά. Για το αν είμαστε Κράτος οι απόψεις διίστανται. Για κάποιους είμαστε Μπανανία, κατ’ όνομα δηλαδή Κράτος, κατ’ ουσία ζούγκλα. Για τον κύριο πρωθυπουργό ωστόσο υπάρχει ένα βαθύ Κράτος που κάνει κουμάντο, το οποίο ως άρχων δεν μπόρεσε να ελέγξει, όπως ο ίδιος ομολόγησε.
Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την πρόθεσή του να τα βάλει με το «βαθύ Κράτος» την επόμενη τετραετία; Σε ποιο Κράτος ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός; Στο «ρηχό» Κράτος, αλλά τού ξέφυγε το βαθύ; Ή το Κράτος είναι ένα τελικά, οπότε θα στραφεί εναντίον του εαυτού του και των πολιτικών του;
Μήπως τελικά το ελληνικό Κράτος δεν είναι ένα, αλλά έχει δύο επίπεδα, όπου εκλεγμένη κυβέρνηση κυβερνά το «ρηχό» και κάποιοι άλλοι μη εκλεγμένοι το βαθύ Κράτος; Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι που συγκυβερνούν, με τους οποίους θα συγκρουστεί ο κ. πρωθυπουργός; Ολόκληρη τετραετία είχε να διευθετήσει την κατάσταση, αυτοδυναμία είχε, πώς άφησε να κυβερνά το βαθύ Κράτος; Και εκείνος τι ρόλο είχε τέσσερα χρόνια; Διακοσμητικό; Πολλά τα ερωτηματικά σχετικά με το Κράτος μας και το βάθος του.
Πάντως η ατάκα είναι καλή. Γίνεται η στραβή στη βάρδια σου, έχεις αποτύχει να λύσεις άπειρα προβλήματα, επιτίθεσαι ανηλεώς και ποικιλοτρόπως επί τέσσερα έτη στην ελληνική κοινωνία και έχεις την απάντηση σε όλα. «Δεν φταίω εγώ, φταίει το βαθύ Κράτος, το οποίο θα πατάξω την επόμενη τετραετία, γιατί τώρα δεν πρόκαμα, είχα και δουλειές».
Από την άλλη, ένα δίκιο να του δώσουμε του κ. πρωθυπουργού στη διαπίστωση. Ότι στη χώρα κάνουν κουμάντο άλλοι, μαφίες, funds, γνωστές και μη εξαιρετέες οικογένειες, διεθνείς οργανισμοί, κατσαπλιάδες κ.τ.λ. είναι γνωστό. Ο πρωθυπουργός της χώρας το αναγνώρισε και δημοσίως, όπως αναγνώρισε και δημοσίως ότι ήταν παντελώς ανίκανος να ελέγξει επί τέσσερα χρόνια την κατάσταση και να βάλει ένα φρένο. Τα αποτελέσματα της απραξίας είναι καθημερινώς αισθητά σε διάφορους τομείς.
Εάν όντως το «βαθύ Κράτος» είναι τόσο ισχυρό, ώστε να μπορεί να αδρανοποιεί ολόκληρη κυβέρνηση και να κάνει ό,τι θέλει, τι νόημα έχουν οι εκλογές; Και κατά πόσο είμαστε Κράτος και Δημοκρατία αν τελικά κυβερνούν σκιώδεις κυβερνήσεις και όχι εκλεγμένες;
*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle
ΠΗΓΗ: www.newsbreak.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.