Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Martin Heidegger: Ὁ κορυφαῖος φιλόσοφος τοῦ 20οῦ αἰῶνος καὶ ἡ σχέσις του μὲ τὸν Ε/Σ

26/09/2021

Σαν σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου του 1889, γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές του 20ου αιώνος – για πολλούς, ο κορυφαίος! Πρόκειται για τον Γερμανό φιλόσοφο Martin Heidegger, συγγραφέα του εμβληματικού «Είναι και Χρόνος», έργου που αποτελεί σταθμό στην οντολογική σκέψη, καθώς και πολλών άλλων σημαντικότατων έργων που σφράγισαν την σύγχρονη οντολογία, αισθητική, φιλοσοφία της ιστορίας και επηρέασαν βαθιά πολλούς άλλους φιλοσόφους – όπως ενδεικτικώς τα έργα: «Τι είναι Μεταφυσική», «Η προέλευση του έργου τέχνης», «Εισαγωγή στην Μεταφυσική» κ.λπ.

Αν και ελάχιστοι τόλμησαν να αμφισβητήσουν την αξία του Martin Heidegger ως φιλοσόφου, οι επιθέσεις που δέχτηκε μεταπολεμικώς υπήρξαν σφοδρότατες και δεν έπαυσαν ώς τον θάνατό του! Ο λόγος για την συνεχή αμφισβήτησή του ως προσωπικότητος και την αδυσώπητη πολεμική που εισέπραξε μεταπολεμικώς ήταν ότι είχε διαπράξει ένα βαρύτατο «έγκλημα καθοσιώσεως»: επί εθνικοσοσιαλιστικής διακυβερνήσεως υπήρξε μέλος του N.S.D.A.P. (Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος των Γερμανών Εργατών) και, επιπροσθέτως, είχε δεχθεί για σύντομο διάστημα (στην αρχή της Ε/Σ διακυβερνήσεως, από 1/5/1933) την θέση του Πρύτανη στο πανεπιστήμιο του Freiburg (διάσημο για τις επιδόσεις του ιδίως στις ανθρωπιστικές σπουδές), θέση ωστόσο από την οποία παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα (δέκα μήνες συγκεκριμένως).

Ως πανεπιστημιακός καθηγητής είχε προηγουμένως αποκτήσει μεγάλη φήμη, διδάσκοντας αρχικώς στο πανεπιστήμιο του  Marburg (από το 1923), με την φήμη του να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αφ᾿  ότου μετακινήθηκε στο πανεπιστήμιο του Freiburg (το 1928), διαδεχόμενος εκεί τον (εβραϊκής καταγωγής) προκάτοχο και δάσκαλό του Edmund Husserl, θεμελιωτή του φιλοσοφικού ρεύματος της φαινομενολογίας. Ένα χρόνο νωρίτερα (το 1927) ο Heidegger είχε ήδη δημοσιεύσει το «Είναι και Χρόνος», ένα έργο ζωής για τον ίδιο και κατά γενική παραδοχή ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της φιλοσοφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.