Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Πρόεδρος στο πανεπιστήμιο του Σικάγου ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας Πολ Αλιβιζάτος

Ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας  Πολ Αλιβιζάτος επελέγη ως ο νέος πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ένα από τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα είναι ο 14ος πρόεδρος στην ιστορία του πανεπιστημίου της αμερικανικής μεγαλούπολης, προερχόμενος από τη θέση του εκτελεστικού αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια. Να σημειωθεί επίσης ότι το 2009 διορίστηκε διευθυντής στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence του Berkeley.

Ο Αλιβιζάτος πήρε το πτυχίο Χημείας με άριστα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου το 1981 και το διδακτορικό του στη Φυσικοχημεία από το Πανεπιστήμιο Berkeley το 1986. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες για την σύνθεση νανοκρυστάλων με εφαρμογές στους τομείς της Βιοϊατρικής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ίδρυση ειδικού τμήματος στο αμερικανικό υπουργείο ενέργειας για τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας. Κατέχει την πέμπτη θέση μεταξύ των 100 καλύτερων χημικών του κόσμου και έχει αναγνωριστεί ως πρωτοπόρος ερευνητής στον τομέα της νανοχημείας.

Eκτός από το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του ο Πολ Αλιβιζάτος είναι και ιδρυτής δύο κορυφαίων εταιριών νανοτεχνολογίας, της Nanosys και της Quantum Dot Corp.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.