Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Οι ΗΠΑ την Παρασκευή 26.2 πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εναντίον στόχων στην Συρία, σε περιοχή που συνορεύει με το Ιράκ.
Το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν η καταστροφή κτηριακών εγκαταστάσεων και ο θάνατος 18 ανθρώπων.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ισχυρίστηκε ότι η αεροπορική επιδρομή ήταν μια απάντηση σε πυραυλική επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί 10 ημέρες νωρίτερα εναντίον των αμερικανικών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της πόλης Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ. Η επίθεση στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ, το οποίο απέχει περίπου 400 χλμ από τους στόχους της αμερικανικής επίθεσης της Παρασκευής, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Φιλιππινέζου εργολάβου, τον τραυματισμό τεσσάρων Αμερικανών πολιτών και ενός στρατιώτη.

Το Πεντάγωνο με ανακοίνωση του υποστήριξε ότι «οι επιθέσεις κατέστρεψαν κτηριακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε συνοριακό σημείο ελέγχου που χρησιμοποιείται από Ιρανούς πολιτοφύλακες ή ομάδες σιιτών μαχητών που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένων των «Καϊτίμπ Χεζμπολάχ» και Καϊτίμπ Σαγίντ αλ Σουχάντα»». Ενδιαφέρον είναι ότι δεν αναφέρεται η σιιτική οργάνωση «Αουλίγια αλ Νταμ» η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ.

Είναι προφανές ότι η αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στην Συρία, όπως και αυτές του Ισραήλ που πραγματοποιούνται στην νότια Συρία, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο πολλάκις η Ουάσιγκτον επικαλείται προσχηματικά.
Το Διεθνές Δίκαιο στην επίθεση της 26ης Φεβρουαρίου παραβιάστηκε για δυο λόγους.
Πρώτον, η αεροπορική επιδρομή δεν απώθησε μια συνεχιζόμενη ένοπλη επίθεση εναντίον των ΗΠΑ και δεν σταμάτησε προληπτικά μια επικείμενη επίθεση.
Δεύτερον, η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε στο έδαφος ενός άλλου κράτους, χωρίς την συγκατάθεση του. Τουτέστιν, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η χρήση ένοπλης βίας στο έδαφος άλλου κράτους όταν είναι σαφές ότι από αυτό το κράτος δεν προήλθε καμία ένοπλη επίθεση, είναι παράνομη και καταδικαστέα.

Οι ΗΠΑ θα ήταν νόμιμες αν είχαν αναλάβει ένοπλη δράση στο Ιράκ εναντίον της οργάνωσης «Αουλίγια αλ Νταμ» ή εναντίον άλλων ενόπλων οργανώσεων για να προφυλάξουν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων τους και αυτή των στρατιωτών ή των εργολάβων τους. Δεν δύνανται από νομικής άποψης να αναλάβουν στρατιωτική δράση στο έδαφος της Συρίας για να καλύψουν την ασφάλεια των δυνάμεων τους στο Ιράκ. Τονίζουμε από «νομικής άποψης» και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, διότι η διπλωματία των κανονιοφόρων και το μεσσιανικό σύνδρομο της «εξέχουσας δύναμης» τα επιτρέπει όλα.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν βομβάρδισε στόχους στην Συρία επειδή μια επίθεση στο Ιράκ θα προκαλούσε επιπλέον προβλήματα με την κυβέρνηση της Βαγδάτης, η οποία ήδη έχει ζητήσει την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής που βρίσκονται στην χώρα από το 2003, ως συνέπεια της αμερικανικής εισβολής που είχε γίνε με το πρόσχημα του χημικού οπλοστασίου του Σαντάμ, ένα οπλοστάσιο που ποτέ δεν βρέθηκε.
Η χρήση λοιπόν ένοπλης βίας στο έδαφος της Συρίας δεν ήταν απαραίτητη, ούτε βέβαια νόμιμη, απλώς ήταν βολική. Αλλά το Διεθνές Δίκαιο δεν λειτουργεί στην βάση του «βολικού», η χρήση ένοπλης βίας είναι νόμιμη μόνο εάν, όταν και όπου είναι απαραίτητο.

Η αεροπορική επιδρομή της 26ης Φεβρουαρίου δεν λογίζεται ως αυτοάμυνα ή ως αναλογική στρατιωτική αντίδραση των ΗΠΑ σε μια συνεχιζόμενη ή επικείμενη ένοπλη επίθεση.
Η επίθεση αυτή είναι ένοπλα αντίποινα εναντίον ενός μη αρεστού καθεστώτος, θέλει δε να στείλει το μήνυμα ότι ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοι του από το βαθύ σιωνιστικό κράτος θα συνεχίσουν να παραβιάζουν ασύστολα και με ύφος επικυρίαρχου το Διεθνές Δίκαιο, στο όνομα πάντα της «ελευθερίας» και «δημοκρατίας», όπως έκαναν όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ που υπηρέτησαν τον αμερικανοσιωνιστικό ιμπεριαλισμό.

Γ. Λιναρδής

ΠΗΓΗ: istos.net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.