Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Henry Kuttner: Ο αφανής ήρωας της Φαντασίας

του Ηλία Τσιάρα

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018

Ο H. Kuttner με τη σύζυγό του C.L. Moore
Μετά από μια αναπόφευκτη καθυστέρηση λόγω φόρτου εργασίας, επανέρχομαι αυτή την Παρασκευή με ένα ακόμα μίνι αφιέρωμα σε έναν συγγραφέα τρόμου που δεν έχει λάβει την αναγνώριση που του αρμόζει στη χώρα μας. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν είμαι βέβαιος πως αυτή η τελευταία δήλωση ταιριάζει στον σημερινό μας ‘καλεσμένο’, καθώς σχεδόν μια στις δύο κλασικές ανθολογίες τρόμου συμπεριλαμβάνουν κάποιο διήγημά του. Ο λόγος για τον Henry Kuttner, έναν συγγραφέα που μπορεί να μην θεωρείται από τους κορυφαίους του είδους, όμως αναμφίβολα έχει συμβάλλει και αυτός (μαζί με τη σύζυγό του, C. L. Moore) στην εξάπλωση και τη μαζικοποίηση, με την έννοια της διεύρυνσης του αναγνωστικού κοινού, του genre του Τρόμου και της Weird Fiction γενικότερα και ειδικότερα της πολυαγαπημένης μυθολογίας Κθούλου.

Η ζωή και το έργο του

Ο Henry Kuttner γεννήθηκε το μακρινό 1915 στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Στις φλέβες του κυλούσε αίμα Πρώσσων και Άγγλων. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον χώρο των γραμμάτων αφού στον ελεύθερο χρόνο του εργαζόταν για τον ξάδελφό του Laurence D`Orsay που ήταν ατζέντης συγγραφέων. Την πρώτη του ιστορία, The Graveyard Rats (η οποία κυκλοφορεί και στη χώρα μας στην ανθολογία Διηγήματα Τρόμου, εκδ. Ωρόρα) την πούλησε σε ηλικία 21 ετών στο περιοδικό-θρύλος Weird Tales. Από τότε και για τρεις περίπου δεκαετίες μέχρι και τον ξαφνικό του θάνατο από ανακοπή το 1958, διηγήματά του θα φιγούραραν πολύ τακτικά σε όλα τα γνωστά περιοδικά του χώρου, όπως τα Planet Stories, Marvel Science Stories και Fantastic Novels. Όπως πολλοί άλλοι σύγχρονοί του συγγραφείς, έτσι και ο Kuttner ανήκε στον Lovecraft Circle, μια ομάδα λόγιων που αλληλογραφούσαν με τον πατέρα του κοσμικού τρόμου H. P. Lovecraft.




Χάρη σε αυτή την καλλιτεχνική ‘σέχτα’ μάλιστα, γνώρισε και τη σύζυγό του, επίσης συγγραφέα τρόμου και φαντασίας, τη C. L. Moore. Το ζευγάρι συνεργαζόταν τόσο στενά που λέγεται πως σε αρκετά έργα τους δεν μπορούσαν ούτε οι ίδιοι να θυμηθούν ποιος είχε την αρχική ιδέα. Χαρακτηριστικά, ο L. Sprague de Camp, οικογενειακός τους φίλος, αναφέρει πως πολλές φορές καθόταν ο ένας από τους δύο στη γραφομηχανή και όταν σηκωνόταν για ένα μικρό διάλειμμα, συνέχιζε ο άλλος, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και εν μέσω μιας πρότασης. Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Kuttner είναι μια σειρά ιστοριών sci-fi με κεντρικό πρωταγωνιστή έναν ιδιότροπο εφευρέτη και το ακόμα πιο ιδιότροπο ρομπότ του. Το παράδοξο είναι πως η συγκεκριμένη σειρά γράφτηκε υπό το ψευδώνυμο Lewis Padgett, ένα από τα πολλά που χρησιμοποιούσε ο συγγραφέας, κάτι που ίσως να επηρέασε αρνητικά την όλη καριέρα του και κυρίως την αναγνωρισιμότητά του. 

Ο Kuttner υπήρξε στενός φίλος τόσο του Lovecraft όσο και του Clark Aston Smith, κάτι που φαίνεται και στον μεγάλο αριθμό έργων που έχει γράψει και ανήκουν στη μυθολογία Κθούλου. Μάλιστα, ο συγγραφέας είναι και ο ‘νονός’ μερικών ελασσόνων θεοτήτων του εξωγήινου και λιγάκι αηδιαστικού αυτού πανθέου, αφού οι Iod, Vorvadoss και Nyogtha είναι γεννήματα της δικής του νοσηρής φαντασίας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως την τριετία 1944-1946, ο συγγραφέας έγραψε πολλά σενάρια για τη σειρά κόμικ Green Lantern.


Παρόλο που όπως ήδη έχουμε αναφέρει o Kuttner δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα μας αλλά και γενικότερα δε θεωρείται από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της γενειάς του, εν τούτοις έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς και πολλές φορές διασημότερους καλλιτέχνες από τον ίδιο. Συγκεκριμένα, οι Marion Zimmer Bradley, Roger Zelazny και William S. Burroughs έχουν δηλώσει πως έχουν επηρεαστεί από τα έργα του, ενώ το, προσωπικά αγαπημένο, μυθιστόρημα του φίλου του Richard Matheson I Am Legend, είναι αφιερωμένο σε αυτόν. Επίσης, ο Ray Bradbury έχει δηλώσει πως ο Kuttner είναι αυτός που έχει γράψει τις τελευταίες 300 λέξεις της πρώτης του ιστορίας τρόμου, The Candle. 
Σ’ αυτό το διαμαντάκι θα βρείτε την πρώτη ιστορία του H. Kuttner, «Οι Αρουραίοι του Νεκροταφείου»

Ο Kuttner στην Ελλάδα

Όπως έγραψα και στην εισαγωγή, οι περισσότερες ανθολογίες τρόμου ή σκοτεινής φαντασίας που σέβονται το όνομά τους περιέχουν κάποια ιστορία του Henry Kuttner. Για του λόγου του αληθές, δηλώνω υπεύθυνα πως στη βιβλιοθήκη μου υπάρχουν ούτε μία ούτε δύο αλλά πέντε ανθολογίες, όλες τους από τις λατρεμένες εκδόσεις Ωρόρα. Αν είστε λάτρεις της Επιστημονικής Φαντασίας, υπάρχουν αρκετά διηγήματά του στους τόμους της σχετικής Ανθολογίας του Εξάντα. Δυστυχώς, οι πιθανότητες να βρείτε κάποιο μυθιστόρημα του Kuttner είναι πολύ λίγες, καθώς μόνο δύο έχουν μεταφραστεί στη χώρα μας, Ο Σκοτεινός Κόσμος από την Ωρόρα (σε συνεργασία με τη σύζυγό του) και το ευφάνταστο Ο Πόλεμος θα Γίνεται με Σκακιέρες από τις εκδόσεις Μπουκουμάνη στα τέλη της δεκαετίας του `70 (φυσικά, και πάλι μαζί με τη C. L. Moore). Αν θέλετε να δείτε την πλήρη ελληνική βιβλιογραφία του συγγραφέα, δεν έχετε παρά να πατήσετε εδώ.  Απλώς να συμπληρώσω πως υπάρχει και το Πέρα από τον Φοίνικα, μια ιστορία του Έλακ από την Ατλαντίδα, στον τόμο Ιστορίες από το Περιοδικό Weird Tales.

Θα ήμουν ψεύτης αν σας έλεγα πως ο Kuttner είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Νομίζω πως οι λέξεις που τον χαρακτηρίζουν καλύτερα, είναι ‘τίμιος’ και ‘σταθερός’. Μπορεί να μην είναι ο δημιουργός που θα ερωτευτείς την πρόζα του ή τις ιδέες του, αλλά σίγουρα θα τις εκτιμήσεις και θα τις θυμάσαι για καιρό. Όταν βλέπω το όνομά του σε κάποια ανθολογία, είτε πρόκειται για μυθολογία Κθούλου είτε για Επιστημονική Φαντασία ξέρω εκ των προτέρων πως θα διαβάσω τουλάχιστον μια καλή ιστορία, τη δική του.

ΥΓ. Σχετικά με την ελληνική βιβλιογραφία του Kuttner, έρχομαι να προσθέσω τον σύνδεσμο Locus-7

ΠΗΓΗ: nyctophilia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.