Οι Έλληνες που πολεμάνε Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ
13/04/2019
Από τη
Ρίτα Μελά
Μια καινοτόμος ερευνητική μεθοδολογία υπολογιστικών βιοδεικτών για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Πάρκινσον, που ανέπτυξε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό «εργαλείο» έγκαιρης διάγνωσης εκφυλιστικών αλλοιώσεων, όπως το Αλτσχάιμερ, που ανέπτυξε Έλληνας νευροεπιστήμονας στην Ελβετία, κέρδισαν το ενδιαφέρον της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ήδη τα εφαρμόζει σε ένα κοινό πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα ονομάζεται «Χρήση ψηφιακών βιοδεικτών στην Ιατρική Ακριβείας» και ενσωματώνει την πρωτοποριακή ολοκληρωμένη υπολογιστική μεθοδολογία AD Blank Spot (Alzheimer Disease) για τη μελέτη νευροεκφυλιστικών νόσων, που αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου (http://bihelab.di.ionio.gr/, υπό την ηγεσία του καθηγητή Παναγιώτη Βλάμου**) και το ALTOIDA AR (http://www.altoida.com/).
Το τελευταίο αφορά μια εφαρμογή που ανέπτυξε η ομάδα του δρος Ιωάννη Ταρνανά στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ελβετίας (ΕΤΗ), στη Ζυρίχη, η λειτουργία της οποίας στηρίζεται μόνο σε κινητικούς δείκτες, που ορίζονται μέσα από ρεαλιστικά τρισδιάστατα περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας.
Ο στόχος του κοινού προγράμματος είναι η περαιτέρω διερεύνηση και αξιολόγηση καινοτόμων ψηφιακών βιοδεικτών (π.χ. γλυκοποιημένη αιμοσφαιρίνη, βιοδείκτες σιέλου ή καρδιαγγειακοί κ.λπ.) σε μεγάλο εύρος νευροεκφυλιστικών νοσημάτων (Αλτσχάιμερ), της μετεγχειρητικής γνωσιακής δυσλειτουργίας, του Πάρκινσον και της τραυματικής εγκεφαλοπάθειας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Βλάμο, συνοπτικά τα στάδια της προτεινόμενης ερευνητικής μεθοδολογίας AD Blank Spot είναι η ταυτοποίηση του συνόλου όλων των εμπλεκόμενων βιοδεικτών σε μια νευροεκφυλιστική νόσο καθώς και η ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων που τους συνδυάζουν, η δημιουργία ενός μαθηματικού μοντέλου και η μελέτη της τελικής λύσης ή προσέγγισης της εξέλιξης.
Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα συμμετέχει το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών (RCCBm), με έδρα στον Καναδά, στο οποίο ηγούνται Έλληνες, όπως ο Παναγιώτης Βλάμος και ο Ιωάννης Ταρνανάς.
* Ο Δρ. Ιωάννης Ταρνανάς είναι
απόφοιτος της Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό στην Πληροφορική στο Sussex University, School
of Cognitive and Computing Sciences,
και διδακτορικό στη Νευροφυσιολογία στο ΑΠΘ. Ο Ιωάννης Ταρνανάς άρχισε
να ασχολείται με την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας στη Γερμανία και
από το 2006 να την
εφαρμόζει σε άτομα με εγκεφαλικές παθήσεις ή νευροεκφυλιστικές αλλοιώσεις.
** Ο Δρ. Παναγιώτης Βλάμος είναι
κάτοχος πτυχίου του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και
διδακτορικού διπλώματος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών
Επιστημών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Ο Παναγιώτης Βλάμος είναι καθηγητής και Πρόεδρος
του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.