Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Ασκήσεις ακριβείας στην ακρίβεια

24/10/2023

Γιατί περισσεύει τόσο πολύς μήνας στο τέλος του μισθού και της σύνταξης;

Παναγιώτης Λιάκος

Οι συνδρομές στο Netflix μειώνονται, ειδικά από τους οπαδούς των θρίλερ και των ταινιών τρόμου, διότι τις ταινίες και τις σειρές αυτές τις έχει υποκαταστήσει η καθημερινή επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ.

Ελαιόλαδο 11 και 12 ευρώ το λίτρο; Ω, ναι! Κέτσαπ των 4 ευρώ, ενώ πέρσι είχε 2; Ω, ναι! Φέτα 12ευρη υπάρχει; Ω, ναι! Κι οι τιμές στα υπόλοιπα προϊόντα είναι ανάλογες. Τιμές Ζυρίχης με μισθούς Ελλάδος συνθέτουν ένα σενάριο καταναλωτικού βίου κάπως τρομακτικό.
Περισσεύει πολύς μήνας στο τέλος του μισθού και της σύνταξης…

Υπό το φως των ανωτέρω πρέπει να προσθέσουμε και την κάπως κωμική διάσταση των εξελίξεων. Ένα από τα καλύτερα ανέκδοτα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην Ελλάδα προέρχεται από τα χείλη του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1:

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα και από τη συχνότητά σας και στις πολυεθνικές, στις μεγάλες πολυεθνικές, ότι αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς, θα το κάνουμε, γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ».

Από τα προαναφερθέντα αξίζει να συγκρατήσετε μια λεπτομέρεια, η οποία είναι όλα τα λεφτά: «ΑΝ χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς, ΘΑ το κάνουμε». Το «ΑΝ χρειαστεί» σημαίνει ότι μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης δεν χρειάστηκε να το πράξει διότι κατά την άποψή του δεν μας ληστεύουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί με τις εξωφρενικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους. Μας κατακλέβει ο μπαρμπα-Μήτσος που φέρνει λάδι από τη Μυτιλήνη και το υπερχρεώνει, και επίσης πουλά πανάκριβα τον τελεμέ Θράκης και τα σαλάμια Λευκάδος.

Επίσης έχει πλάκα το «κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ». Η ακρίβεια μας γδέρνει τα εισοδήματα ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, πριν ξεσπάσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, και ο Μητσοτάκης ζητάει να κάνουμε… υπομονή. Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι, αν μπορείς να το αγοράσεις.

“Brain drain”, γηρατειά και “transfer pricing” για την Ελλάδα

Ανενόχλητα κάνουν αισχροκέρδεια οι πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στη χώρα μας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

Στην Ελλάδα οι πολυεθνικές πωλούν  το ίδιο βρεφικό γάλα προς 31,20 ευρώ ενώ στη Γερμανία 23,74 και στη Γαλλία 23,24 ευρώ, τις πάνες μωρού 0,56 ευρώ το τεμάχιο στην Ελλάδα 0,23 ευρώ στη Γερμανία και 0,37 ευρώ στη Γαλλία και τέλος, εντελώς ενδεικτικά, την ίδια οδοντόκρεμα 3,34 ευρώ στην Ελλάδα, 0,95 ευρώ στη Γερμανία και 2,15 στη Γαλλία.

Κάπως έτσι στο έλεος του “transfer pricing” και των τριγωνικών πωλήσεων η Ελλάδα αποδυναμώνεται και δεν τη σώζουν τα παχιά λόγια.

Φεύγουν από την Ελλάδα για να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό οι πιο νέοι κι αφήνουν πίσω τους γέροντες να προσπαθούν μόνοι με μια πετσοκομμένη σύνταξη να συντηρήσουν όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τα υπόλοιπα άνεργα μέλη των οικογενειών τους.

Στο μεταξύ ο έλεγχος για αισχροκέρδεια στην αγορά αποτελεί μάλλον το πιο σύντομο ανέκδοτο, αφού τόσος λόγος γίνεται για τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές του ελαιολάδου και γι’ αυτό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, δεν έχει δικαίωμα το κράτος να κάνει ελέγχους.

ΠΗΓΗ: www.newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.