Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Κλιματική αλλαγή: Αποζημιώσεις και pass για τα πάντα

08/09/2023

Ελένη Παπαδοπούλου*

Έχουμε βρει, λοιπόν, την αιτία για όλες τις συμφορές και έχουμε ησυχάσει. Σε κάθε συμφορά, όμως, έχουμε βρει και τη λύση. Λέγεται αποζημιώσεις και pass. Κάηκες; Πάρε το fire pass. Πλημμύρισες; Πάρε κι εσύ ένα pass. Έπεσε το σπίτι σου, πνίγηκε το κοπάδι σου, διαλύθηκαν οι καλλιέργειές σου; Αποζημιώσεις και pass στον υπόλοιπο κόσμο για να έρθει να κάνει διακοπές στον τόπο της συμφοράς. Να μη δίνουν αποζημιώσεις; Να δίνουν. Αλλά καλύτερα θα ήταν να μην καίγεται ο κόσμος, να μην πνίγεται, να μη διαλύονται οι περιουσίες του.

Οι τρομερές φυσικές καταστροφές που έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια έχουν επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στην ανθρωπογεωγραφία των περιοχών που έχουν πληγεί. Ολόκληρες περιοχές θα οδηγηθούν στην ερημοποίηση. Ποιος θα ξαναφτιάξει τις κατεστραμμένες περιουσίες; Ξαναφτιάχνονται εύκολα όλα αυτά; Κόποι ετών έχουν γίνει είτε στάχτη είτε λάσπη. Η οικονομία των περιοχών αυτών έχει καταστραφεί. Πώς θα ζήσει εκεί ο κόσμος;

Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν ανευθυνοϋπεύθυνο. Γιατί, εάν τον απασχολούσε, θα είχε φροντίσει γι’ αυτό που ονομάζουμε πρόληψη. Και, ως φαίνεται, πρόληψη δεν υπάρχει ούτε σχέδιο φαίνεται να υπάρχει για την οποιαδήποτε συμφορά μάς βρει. Είναι τέτοια η αδιαφορία μας να διατηρήσουμε τα δάση μας, να αποφύγουμε καταστροφές, να προλάβουμε καταστάσεις, που όταν τελικά ζήσουμε τη θεομηνία, θα συμβούν τα χειρότερα.

Ας μην ξεχνάμε και το κόστος που έχουν όλα αυτά στην οικονομία. Μας γονατίζουν οι πυρκαγιές, ο αφανισμός των καλλιεργειών, η βοήθεια προς όσους έχουν πληγεί. Η πρόληψη στοιχίζει πάντα λιγότερο από την αποκατάσταση μίας καταστροφής. Εμείς, αν και έχουν συμβεί τόσα πολλά τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, δεν λέμε να το καταλάβουμε.

* Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου, Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

ΠΗΓΗ: www.newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.