Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ ΤΗΣ «ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ»

Πρόσφατα Μέρκελ και Μακρόν είχαν μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Ήθελαν να συναντηθούν με τον Πούτιν, έχοντας στο πλευρό τους και τους άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων της ΕΕ. Σκοπός της συνάντησης θα ήταν η επίλυση προβλημάτων στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και η αποφυγή στο μέλλον καταστάσεων ακραίας αντιπαράθεσης. Αλλά η πλειοψηφία των ευρωπαίων ηγετών αρνήθηκε την συμμετοχή της. Αντ’ αυτού αποφάσισαν να υπάρξει αποφασιστική και συντονισμένη αντίδραση στην «κακόβουλη, παράνομη και διασπαστική» δραστηριότητα της Ρωσίας.

Οι ηγέτες που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην συνάντηση που πρότειναν Μέρκελ και Μακρόν θα πρέπει να αναρωτηθούν αν οι ενέργειες που καταλογίζουν στην Ρωσία, μήπως ουσιαστικά και πρακτικά είναι το alter ego των ιδίων και των ΗΠΑ. Που είναι οι συντονισμένες και αποφασιστικές αντιδράσεις της ΕΕ στους πολέμους των ΗΠΑ που έχουν ξεκινήσει κατά παράβαση τους διεθνούς δικαίου;

Που είναι οι συντονισμένες ενέργειες των Βρυξελλών για τις δολοφονικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ εναντίον κυρίαρχων κρατών, που ξεκινούν από βάσεις στο έδαφος της ΕΕ; Που είναι οι συντονισμένες ενέργειες της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, που καθημερινά δολοφονεί αμάχους στην Υεμένη υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ; Που είναι οι ενέργειες των Βρυξελλών για την κλοπή επί δεκαετία αργού πετρελαίου από την βόρεια Συρία, που γίνεται από αμερικανικών συμφερόντων εταιρία πετρελαιοειδών με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον; (Μάλιστα ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή προστατεύουν τα κλοπιμαίικα).

Πιστεύουν οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ ότι μαζί με τις ΗΠΑ μπορούν να υιοθετήσουν έναντι της Ρωσίας μια πολιτική διπλής ηθικής; Είναι αλήθεια ότι το ΝΑΤΟ δαπανά 17 φορές περισσότερα χρήματα για εξοπλισμούς απ’ ότι η Ρωσία; Έναντι ποιας χώρας στρέφονται αυτοί οι εξοπλισμοί; (Δαπάνες εξοπλισμών ΝΑΤΟ για το 2020: 1,103 δις δολάρια. Δαπάνες Ρωσίας: 61.7 δις. Πηγή σουηδικό Ινστιτούτο Sipri, Military Expenditure Database). 

Η Ρωσία, σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που δόθηκαν στον Γκορμπατσόφ μετά την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, συνεχίζει περαιτέρω να περικυκλώνεται από το ΝΑΤΟ και μάλιστα να προβοκάρεται στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της. Τι δουλειά έχει βρετανικό πολεμικό σκάφος στην Μαύρη Θάλασσα, να παραβιάζει μάλιστα κατά 3 χλμ τα ρωσικά χωρικά ύδατα;

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ διαμαρτύρονται για την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, που ειρήσθω εν παρόδω έγινε κατόπιν δημοψηφίσματος και σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Θα προσαρτούσε η Ρωσία την Κριμαία αν δεν είχε προηγηθεί το πραξικόπημα των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία εναντίον του ρωσόφωνου, νόμιμα εκλεγμένου ηγέτη Γιανουκόβιτς; (Βικτώρια Νιούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ: Δαπανήσαμε πάνω από 5 δις δολάρια για να αποσταθεροποιήσουμε την Ουκρανία του Γιανουκόβιτς).

Οι υποτελείς στην Ουάσιγκτον ευρωπαίοι ηγέτες που απαιτούν συντονισμένες αντιδράσεις εναντίον της «κακής» Ρωσίας, ας κοιταχτούν πρώτα στον καθρέπτη αφού κάνουν ένα μπάνιο για να ξεπλυθούν από την ντροπή της υποτακτικής πολιτικής τους. Εκτός πλην της υποτέλειας είναι και βλάκες, εφόσον πιστεύουν στο αφήγημα του Τζο Μπάιντεν: «Το να υπερασπίζεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μέρος του αμερικανικού DNA».

Μάλλον είναι αλήθεια ότι τα ψέματα και η πολιτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του DNA της «δυτικής κοινωνίας των αξιών».

Λ. Ιουστινιάνης 

ΠΗΓΗ: istos.net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.